Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
12:36 27 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Scandal cât casa în Sănătate Obligați să opteze între stat și privat, doctorii amenință - „Plecăm la privat, desființăm Facultatea de Medicină!”

ro

19 Aug, 2016 13:50 1962 Marime text
În contextul situației dramatice din Sănătate, Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța stă pe un butoi de pulbere.
 
Cu un deficit de medici de 40%, cu 1.200 de paturi veșnic ocupate, cu peste 550 de prezentări zilnice la Urgență în sezonul estival, cea mai mare unitate spitalicească din sud estul țării abia mai poate face față. Și cum necazul nu vine singur, o comisie mixtă a autorităților din sănătate a decis că municipiul Constanța este o zonă fără deficit de medici specialiști, Casa de Asigurări de Sănătate cerându-le astfel să lucreze într-un singur spital, la stat sau la privat. Medicii s-au revoltat, au refuzat și au cerut reconvocarea Comisiei.
 
Tensiune mare

Conducerea Spitalului Județean Constanța este decisă să trimită un memoriu la Ministerul Sănătății, cerând găsirea unor soluții care să degreveze spitalul de sarcinile de care, aparent, nu ar trebui să răspundă. Spitalul este în subordinea Consiliului Județean Constanța, dar puținii medici câți sunt nu pot refuza urgențele din județele limitrofe. Numai ieri, la Pediatrie au fost internați opt copii din Tulcea pentru că singurul medic pediatru de la spitalul municipal din județul alăturat și-a dat demisia. Orașul Constanța, spre deosebire de alte centre universitare din țară, nu a moștenit de pe timpul comunismului, decât „Spitalul mare”, cum i se spune. Nu există spital de Pediatrie, Maternitate, nici măcar un spital municipal, multifuncțional. Toată presiunea se pune, astfel, pe Spitalul Clinic Județean de Urgență.
 

„Nu-i de ajuns că județul Constanța se confruntă, ca și restul țării de altfel, cu un deficit alarmant de medici. În scurt timp suntem în pericol ca deficitul să ajungă la 75%, ceea ce ar fi aproape fatal pentru cel mai mare spital din Dobrogea”, își arată managerul Cătălin Grasa, îngrijorarea.


El face referire la cei peste 130 de medici specialiști care predau la Facultatea de Medicină, dar lucrează, cu jumătate de normă, și în spital, precum și în clinici private, și care amenință că, dacă în relația cu Casa de Asigurări de Sănătate sunt obligați să aleagă, vor opta pentru privat, renunțând la spitalul județean și la catedră. Pe lângă aceștia, mai sunt cel puțin o sută care vor lua aceeași hotărâre.
 
„O Comisie ruptă de realitate a fabricat medici specialiști”
 
La sediul Casei Județene de Asigurări de Sănătate Constanța se decide astăzi (19 august) soarta Spitalului Clinic Județean, a medicilor clinicieni și chiar a Facultății de Medicină. Revolta medicilor a luat amploare după ce Comisia formată din reprezentanți ai CJAS, Consiliului Județean, Colegiului Medicilor și Direcției de Sănătate Publică a stabilit recent că municipiul Constanța și 25 de kilometri în jur, este o zonă fără deficit de medici specialiști.

„Este prima dată în ultimii 25 de ani când s-a dat o asemenea decizie ruptă de realitate, din acea comisie făcând parte persoane care suplineau alte persoane, e incredibil, au fabricat, peste noapte, medici specialiști”, spune Cătălin Grasa.


Asta deși Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța are lipsă de medici neurochirurgi, psihiatri, pediatri, ORL-iști, neonatologi, ginecologi.
 

Ședința decisivă
 

„Maximul de 330 de medici câți sunt în normativul Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța este acoperit în proporție de aproximativ 60%. Spitalul are nevoie de medici specialiști. Doar ce a fost scos la concurs un post de medic Neurochirurgie. Nu s-a prezentat nimeni”, spune managerul Cătălin Grasa.


Deși noii angajați ar avea la dispoziție apartamente pe malul mării, medicii preferă să muncească afară, la mai mulți bani. „Iar cei rămași deja, nu mai pot să facă față fizic, și apelăm la medici din afara spitalului, pe contracte”. Numai că medicii de la Facultatea de Medicină, care lucrează și în spital, dar și la privat, nu au semnat, deocamdată, contractul cu Casa, așteptând, astăzi, de la Comisie să revină asupra deciziei prin care Constanța ar fi zonă fără deficit de medici specialiști. La ședință vor fi prezenți, pentru a-și expune punctul de vedere, rectorul Universității Ovidiu, medicul Sorin Rugină, precum și managerul Spitalului Județean de Urgență Constanța, Cătălin Grasa.
 
„Renunțăm la catedră dacă ei nu ne vor”
 
Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța pregătește, datorită medicilor profesori, atât studenți cât și rezidenți. „Dacă această comisie își menține decizia, atunci avem toate șansele la o migrare a medicilor din spital spre zona privată unde sunt mai bine plătiți”, spune, alarmat, managerul Cătălin Grasa. Medicul specialist ortoped Marius Enescu s-a autosuspendat deja de la spitalul din port, preferând să predea în continuare la Facultatea de Medicină și să lucreze la o clinică privată unde câștigă de 10 ori mai mult decât la stat. Renunță și la catedră „dacă ei nu ne mai vor”. La fel vor proceda și colegii lui. „Dacă toți medicii, cei pe care îi cunosc eu, ar trece în privat, fie și temporar, ar rămâne Spitalul Județean Constanța fără gărzi și fără activitate și s-ar închide și Facultatea de Medicină. Soluția pe termen scurt ar fi să se accepte ideea că există deficit de medici”, încheie, neclintit, medicul Marius Enescu.
 
„Măcar lasă-I să-și câștige traiul”


„Dacă la nivel de țară îți pleacă 3.000 de specialiști în fiecare an, de unde ai tu, stat, așa de mulți, ca să îți permiți să-i mai și fugărești de colo-colo. Dacă tu, stat, nu ai bani să-ți plătești cadrele universitare sau medicii, măcar lasă-i să lucreze și în altă parte, să-și căștige traiul. Iar dacă condițiile sunt puse de așa manieră încât ei nu ne vor, atunci nici noi nu-i mai vrem și vom pleca. Chiar dacă nu plecăm din țară o să plecăm în sectorul privat”
 
autor: Feri PREDESCU
material preluat integral de pe site-ul Evz.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii