Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:58 13 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

UPDATE. Ce spune profesorul Ion Băraru. Scandal la proba de fizică a bacalaureatului Subiectul al doilea, cu greşeli

ro

08 Jul, 2016 15:30 4833 Marime text














Precizăm că reporterilor cotidianului Buna Ziua Iaşi le-a fost semnalat de către un grup de elevi faptul că la subiectul al doilea de la disciplina Fizică este o greşeală la una din cerinţele date.


Elevii care au susţinut azi proba scrisă la disciplina Fizică au observat că la subiectul al doilea este o greşeală la una din
cerinţele date.  Adică, în textul problemei se dădea o  tensiune între doua puncte U între A şi B de 30V.  Ar fi trebuit să fie însă de -30 V pentru că intensitatea curentului electric în acea ramura era de la B la A.
 
„Am fost sunat de nişte elevi care sunt bine instruiţi şi mi-au spus că a fost o eroare de informare. Aştept să văd şi eu subiectele“, ne-a spus profesorul de fizică Ion Băraru de la Colegiul Naţional Mircea cel Bătrân.

UPDATE 1, ora 16.08

„Problema a fost la subiectul de electricitate. Era o discuţie legată de tensiunea între două puncte UAB de 30 de volţi. Din desen încă reiese că trebuia să fie de UAB - 30 de volţi, deoarece este o singură sursă. Nu aveau cum rezolve greşit. Dacă elevii calculează după toate legile fizicii, la un moment dat o rezistenţă va avea valoare negativă. De aici trebuia să deducă că tensiunea UAB este de minus 30 de voliţ. Nu pot să spun că este o greşeală. Infdiferent ce au urmărit autorii, aparenta inabilitate rezultă din calcule. Oicum este un examen de bacalaureat“, a declarat, pentru cotidianul ZIUA de Constanţa, profesorul Ion Bărabu.


 


 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • inginerul 10 Jul, 2016 21:33 Jenant domnule profesor, ma dezamagiti! Se stie ca pe un ochi de retea intr-un circuit electric de curent continuu, sensul curentului se alege arbitrar iar parcurgerea ochiului se alege de asemenea arbitrara, in sens trigonometric sau invers. Parcurgand acest ochi de retea in sensul ales, tensiunile electromotoare se iau pozitive daca sunt parcurse de la minus catre plus si negative daca se intra in baterie prin plus si se iese prin minus. Caderile de tensiune IxR se iau pozitive daca parcurgem ochiul de retea in sensul curentului ales si minus daca curentu-i de sens contrar parcurgerii pe ochiul de retea. Asa s-a convenit in fizica sa se rezolve problemele de circuite electrice. Daca vreun curent iese negativ, atunci se schimba sensul curentului pe acea portiune si odata cu asta si semnul caderii de tensiune. E simplu pentru cei care s-au pregatit sa fie cu adevarat profesori. Ma surprinde faptul ca astfel de profesori incearca totusi sa deruteze o intreaga tara.
  • Tifor 10 Jul, 2016 13:52 Probabil ca pentru domnul profesor este acelasi lucru daca in loc sa primeasca 100lei trebuie sa dea 100 de lei. Diferenta este acelasi minus ca la problema de electricitate data la Bacalaureat!!!
  • profesor 09 Jul, 2016 14:36 Domnul profesor Băraru cam vrea să pună batista pe ţambal. Cum poate spune că elevii trebuiau să deducă faptul că acea tensiune trebuia luată cu semn schimbat? În programa de BAcalaureat, aprobată cu ordin de ministru, la competenţe de verificat nu apare nicăieri ceva de genul "deducerea informaţiilor voit eronate din textul problemelor". Dacă autorul problemei "răsucea" sursa de tensiune nu mai era nicio discuţie. De fapt autorul probabil că bine a reprezentat circuitul, dar un operator de la tehnoredactare (Acarul Păun) a comis-o, verficarea s-a făcut din avion şi de aici eroarea.
  • Serban Tifor 09 Jul, 2016 11:05 Domnul profesor Bararu probabil isi invata copiii sa schimbe datele problemei dupa bunul lor plac astfel incat sa dea rezultatul dorit. Acest lucru il poate face la o problema pe care o rezolva in clasa si nu la o problema data la Bacalaureat examenul cel mai important din viata scolara a copiilor. Ce spune domnul Bararu o putem aplica si la examenul de la scoala de soferi si daca legea spune ca viteza prin localitate e 50km/ora orice persoana care da acest examen poate sa isi aleaga viteza de deplasare prin localitate in functie de masina pe care o conduce.Si poate ca domnul profesor Bararu nu trebuie sa ii explice copilului sau elevului sau de ce poate sa rateze admiterea la la o universitate aflata in topul primelor 10 din lume, cand cerintele mediei de bacalaureat sunt de peste 9,5 .... fizica este totusi o stiinta exacta in care nu trebuie sa deducem in timpul examenului national care ar fi datele corecte ale problemei.