Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
13:00 22 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

UPDATE. Scandalul „Grădinița Groazei“ Judecătorul Arhip, cercetat de Inspecția Judiciară

ro

29 Sep, 2016 11:55 4424 Marime text
Inspecția Judiciară a Consiliului Superior al Magistraturii a demarat cercetarea a judecătorului Alexandru Bogdan Arhip, magistratul pe masa căruia se află cazul devenit cunoscut drept „Grădinița Groazei“.

Judecătorul constănțean a ajuns în atenția Inspecției Judiciare după ce, în repetate rânduri, a citat cu mandate de aducere copiii ce ar fi fost abuzați în cadrul grădiniței Micul Regat, pentru a fi audiați în calitate de părți vătămate în proces.

Revoltați de acest tratament, părinții micuților s-au adresat Consiliului Superior al Magistraturii, dar și Inspecției Judiciare, iar în luna iulie președintele CSM, Mircea Aron, a sesizat, la rândul său, Inspecția Judiciară.

În urma încheierii verificărilor prealabile, Inspecția Judiciară a decis cercetarea judecătorului de la Constanța.

Oficial de la Inspecția Judiciar 

„La data de 12.07.2016 Inspecţia Judiciară s-a sesizat din oficiu ca urmare a apariţiei în mass media a mai multor articole referitoare la modul de instrumentare a dosarului cunoscut opiniei publice sub numele „Grădiniţa groazei”, aflat pe rolul Judecătoriei Constanţa.

Lucrarea a fost înregistrată sub nr.4911/IJ/2649/DIJ/2016 la Direcţia de inspecţie judiciară pentru judecători.

Verificările prealabile au fost efectuate de inspectorii judiciari desemnaţi în condiţiile art. 11 alin. (3) din Regulamentul privind normele pentru efectuarea lucrărilor de inspecţie judiciară de către Inspecţia Judiciară, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 1027/2012 publicat în Monitorul Oficial al României, partea I, nr. 802/29 noiembrie 2012, competenţa Inspecţiei Judiciare fiind, potrivit prevederilor art. 45 alin. (3) şi (4) din Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, republicată, de a stabili dacă există indiciile săvârşirii de către magistraţi a unei abateri disciplinare şi de a se pronunţa după caz, în funcţie de rezultatul verificărilor.


După finalizarea verificărilor prealabile inspectorii judiciari au dispus, la data de 16.09.2016, începerea cercetării disciplinare.

Facem precizarea că cercetarea disciplinară este o etapă confidenţială şi obligatorie a procedurii disciplinare, în cadrul căreia se stabilesc faptele şi urmările acestora, împrejurările în care au fost săvârşite, precum şi orice alte date concludente din care să se poată aprecia asupra existenţei sau inexistenţei vinovăţiei magistratului cercetat disciplinar şi nu înfrânge principiul prezumției de nevinovăție.

La finalizarea cercetării disciplinare  inspectorii judiciari pot dispune, prin rezoluţie scrisă şi motivată, în conformitate cu dispoziţiile art.47 alin.1) din Legea nr.317/2004  următoarele soluţii:

a) admiterea sesizării, prin exercitarea acţiunii disciplinare şi sesizarea secţiei corespunzătoare a Consiliului Superior al Magistraturii;


b) respingerea sesizării, în cazul în care se constată, în urma efectuării cercetării disciplinare, că nu sunt îndeplinite condiţiile pentru exercitarea acţiunii.“


Sursa foto: www.facebook.com
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii