Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:13 24 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Schimbarile climatice din Arctica nu mai pot fi oprite

ro

17 Dec, 2008 12:51 704 Marime text

Regiunea arctică are un ritm de încălzire mai rapid decât alte zone de pe glob, iar acest fenomen are loc cu un deceniu mai devreme decât anticipaseră oamenii de ştiinţă, anunţă cercetătorii din cadrul Uniunii Americane de Geofizică, citaţi de Telegraph, potrivit informaţiilor furnizate de Realitatea.net. Cercetătorii au observat că temperaturile de toamnă din această regiune sunt mult mai ridicate decât se aşteptă din cauza fenomenului numit amplificare arctică în urma căruia topirea accelerată a ghetii în timpul verii acumulează multă căldură în ocean.

Apariţia fenomenului era deja prevazută de către cercetători, însă doar în următorii 10 sau 15 ani. Descoperirea reprezintă un semnal de alarmă, constituind un semn că zonele polare vor fi lipsite de gheaţă în timpul verii, un punct dincolo de care situaţia va fi scăpată de sub control, iar echilibrul nu va mai putea fi restabilit.

Deşi cercetatorii au anunţat o topire accelerată a gheţarilor în timpul verii în următorii 20 de ani, este pentru prima dată când temperatura ridicată constantă constituie un semnal definitiv, care poate fi pus în legatură cu efectul de seră. Arctica este considerată una dintre cele mai sensibile regiuni în termenii schimbării climatice, iar tranziţia sa către o altă clima va avea un impact direct asupra altor zone ale emisferei nordice şi va afecta indirect întreaga lume.

 
 

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii