Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:11 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Se pune la cale modificarea legii cinematografiei (video)

ro

02 Aug, 2016 22:32 2519 Marime text
În sala Symposium a Bibliotecii Naționale a României, a avut loc astăzi o audiere publică pentru modificarea OG 39/2005 privind cinematografia, demers realizat de Ministerul Culturii în colaborare cu Ministerul pentru Consultare Publică și Dialog Civic.
 
Este pentru prima oară când Ministerul Culturii organizează o audiere publică în scopul consultării prealabile a sectorului cinematografic în legătură cu principiile care stau la baza viziunii de modificare a legii cinematografiei. Propunerile supuse discuției privesc măsurile și acțiunile pe care Ministerul Culturii le consideră necesare pentru o corectă reglementare a domeniului cinematografiei.
 

„Consider că este esențial să construim instrumente legislative și administrative care să fie puse în slujba creatorilor și nu să constituie obstacole în calea acestora. Iar în procesul de lucru la modificările privind legea cinematografiei, am realizat încă din start că Ministerul Culturii, ca entitate reglementatoare, nu își pusese de multă vreme întrebări legate de filosofia și principiile care stau la baza unei direcții de dezvoltare și de modernizare a tuturor acestor instrumente. De aceea, am decis ca, în momentul în care vom ajunge la o viziune coerentă, împreună cu reprezentanții grupului de lucru constituit la nivelul Ministerului și format din cineaști și din profesioniști experimentați și reprezentativi, vom organiza o dezbatere despre aceste principii. Motivul este unul simplu: e necesar să cunoaștem încă din această fază care este reacția comunității cinematografice și cum se poziționează reprezentanții acesteia față de propunerile noastre”, a declarat Corina Șuteu, ministrul Culturii.

 
La audierea publică au luat parte, alături de ministrul Culturii, și ministrul pentru Consultare Publică și Dialog Civic, Violeta Alexandru, și membrii grupului de lucru organizat la nivelul Ministerului Culturii care au participat la construirea principiilor care stau la baza propunerilor pentru modificarea legii cinematografiei: Cristian Mungiu, Tudor Giurgiu, Florin Mihăilescu, Paul Negoescu, Bogdan Mustață și Oana Radu.
 
În cadrul audierii publice au fost expuse nouă depoziții trimise în prealabil Ministerului Culturii, respectiv de către Alexandru Molico - scenarist, Dorin Goagă - vicepreședinte ANCR, Mircea Bucur - Președinte Fundația Cartea Călătoare, Radu Nicolae - producător de film, Ada Solomon - producător de film, Bujor T. Rîpeanu - critic și istoric de film, Kiki Vasilescu - regizor și scenarist, Cătălin Cristuțiu - președinte Asociația Pofesioniștilor din Post-Producția de Film, Ioan Onisei - Director General Adjunct T.N.B., la care s-a mai adăugat intervenția adhoc a domnului Florin Paraschiv - director de imagine și fost membru în Consiliul de Administrație al Centrului Național al Cinematografiei.
 
Evenimentul a durat peste patru ore, fiind moderat de ministrul pentru Consultare Publică și Dialog Civic, Violeta Alexandru, și s-a bucurat de o prezență importantă, a aproximativ o sută de persoane, formată în mare parte din profesioniști din domeniul cinematografiei.
 

”Este important că aceste discuții au loc înainte de conceperea unui text de act normativ, iar prezența activă, inclusiv în spațiul public, a personalităților din Grupul de Lucru, contează enorm, dar va rămâne important ca și etapele ulterioare, aferente procedurilor reglementate de le-gea nr. 52/2003 privind transparența decizională să fie respectate. Audierea publică de astăzi a fost apreciată pentru faptul că a creat, din câte înțeleg, un prim spațiu public de dezbatere publică pe marginea principiilor și direcțiilor generale care, în opinia inițiatorului legal al modificărilor, Ministerul Culturii, vor sta la baza viitoarei modificări legislative. Ulterior – este necesar ca textul actului normativ să fie elaborat, asumat de Mi-nister și, neapărat, publicat înainte de decizie – pentru confirmarea încrederii în proces”, a arătat Violeta Alexandru, ministrul pentru Constulare Publică și Dialog Civic.

 
Comisia de experți, formată din reprezentanți ai instituțiilor și ministerelor avizatoare a viito-rului act normativ, împreună cu echipa Ministerului Culturii vor elabora și publica în următoarele săptămâni un raport bazat pe audierea de astăzi, acesta urmând să fie publicat pe site-ul Ministerului Culturii în data de 25 august.
 
În perioada imediat următoare, Ministerul Culturii va identifica oportunitatea integrării propunerilor prezentate public în viitorul act normativ, care ulterior va urma parcursul legal spre adoptare, inclusiv respectând prevederile privind transparența decizională.



 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii