Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:48 23 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Se scoate în evidenţă personalitatea celui evaluat Cum funcţionează testul cu pata de cerneală inventat de HERMANN RORSCHACH

ro

08 Nov, 2013 03:30 4495 Marime text
HERMANN RORSCHACH, psihanalistul omagiat astăzi, la 129 de ani de la naştere de GOOGLE, printr-un DOODLE omagial, este cel care a inventat testul RORSCHACH.
Potrivit testului RORSCHACH celor supuşi evaluării li se dă o foaie de hârtie cu un model desenat în cerneală, după care li se solicită să spună ce văd în imagine.

Pe baza testului RORSCHACH, ies la iveală diverse trăsături de personalitate ale oamenilor sau trăiri, pe baza cărora pot fi diagnosticaţi.
În Google Doodle-ul pentru HERMANN RORSCHACH, utilizatorii sunt supuşi unui test RORSCHACH: ei au de ales între mai multe imagini cu pete de cerneală şi pot spune, printr-un mesaj postat pe Google Plus, Facebook sau Twitter, ce văd în testul RORSCHACH.
Testul Rorschach este un test psihologic proiectiv de personalitate. Pentru evaluare sunt folosite zece modele abstracte standardizate, iar interpretarea lor de catre subiect devine un etalon pentru analiza funcţiilor intelectuale şi emoţionale.
Testul original a fost creat în 1921 de Hermann Rorschach. Unei persoane îi sunt prezentate zece pete de cerneală şi trebuie să spună cu ce seamană fiecare pată. Petele ambiguue au semnificaţii diferite pentru persoane diferite.
Dupa interpretarea lui de catre un expert, raspunsul privitorului in privinta formelor petelor, ar contine, aparent, un portret complet transparent al personalitatii lor.
Pentru a se înţelege mai bine este ceva asemănător jocurilor din copilărie, în care copiii privesc la nori şi caută în formele acestora diferite imagini: peşti, oameni, animale, copaci, stele.

HERMANN RORSCHACH a învăţat psihiatrie şi psihanaliză sub îndrumarea lui Eugen Bleuler, care l-a învăţat şi pe Carl Jung. Încă de când era student la medicină, HERMANN RORSCHACH a început să facă diverse modele din cerneală şi să le arate copiilor din şcoli, pentru a vedea de ce fiecare interpretează diferit ceea ce vede.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii