Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
02:34 28 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

UPDATE 4 -Şedinţa CLM a început. Se cere retragerea unor proiecte din puhoiul aflat pe ordinea de zi (galerie foto+video)

ro

30 Mar, 2016 12:42 3815 Marime text
La această oră este în plină desfăşurare şedinţa Consiliului Local Municipal Constanţa, şedinţă ce are zeci de proiecte pe ordinea de zi. Înainte de începerea efectivă a şedinţei, mai mulţi cetăţeni au cerut să ia cuvântul.

Directorul Casei de Cultură din Constanţa, Gheorghe Ungureanu, a ţinut să mulţumească Consiliului Local pentru sprijinul acordat prin acordarea ajutorului minimic ad-hoc.

Şi Ştefan Peltea, reprezentantul Asociaţiei Elevilor din Constanţa, a ţinut să îşi expună mâhnirea faţă de situaţia burselor acordate elevilor constănţeni, acuzând Consiliul Local şi actuala conducere a Primăriei că în ceea ce priveşte acordarea acestor burse au mai degrabă viziuni neoliberale şi nicidecum social-democrate.

Sorin Belu de la Baricada Verde a vrut să ia cuvântul şi să îşi spună punctul de vedere cu privire la proiectul de hotărâre nr. 56, însă viceprimarul vu atribuții de primar Decebal Făgădău i-a spus acestuia să spună și partidul politic din partea căruia vorbește, recte PRU, lăsându-l pe acesta fără drept de apel.

Ana Măiță, de la Asociația Inițiativa pentru Responsabilitate Civilă, spune că dorește aplicarea Legii 2582013 privind gestionarea câinilor fără stăpân.
 
Un alt cetățean a venit să își spună punctul de vedere privind proiectul 61. Este de altfel investitorul, care a dorit să explice puțin despre acest PUZ.
 
A început ședința!
 
În acest moment începe ședința. Sunt 21 de consilieri locali muinicipali prezenți. Lipsesc Ali Denis, Lixandru, Dede Perodin și Pârvulescu. De pe ordinea de zi au fost retrase proiectele de hotărâre 55, 56 57, 60, 61, 62, 63 și 76.

Matei a cerut retragerea unui număr mult mai mare de proicte de hotărâre pe motiv că au fost primite abia în această dimineață. De asemenea, a cerut și retragerea proiectului 6.

”V-a lăsat corigent cumva?”, a întrebat Georgescu la această propunere. 


”Proiectele enumerate ne-au parvenit la 20.56 ieri și o altă parte dimineață la 9.00”.
 
S-a înregistrat o abținere și patru împotrivă pentru votul convocatorului în forma propusă de Făgădău, adică fără proiectele retrase mai sus.

Proiectele 4, 5, 6 se votează pe buletine. 


UPDATE 4, ora 15.20: 
 

Tonul mai ridicat se datorează şi din cauza votului pe care aceştia l-au dat propunerii de numire a profesorului Dumitraşcu drept cetăţean de onoare, a explicat viceprimarul cu atribuţii de primar.
 


„Până de Sfânta Maria sper ca cele 22 de străzi să fie asfaltate în etapa 1, adică fundaţie, piatră tasare şi asfalt, dar fără finisare. Prima etapa înseamnă că nu vom face trotuarele, pentru că avem încă în implementare şi nerecepţionată implementarea sistemului de iluminat în aceste carteiere”, a mai precizat Făgădău.
 
Referitor la reabilitarea cazinoului, Decebal Făgădău a declarat că îl întristează faptul că tocmai companii constănţene sunt cele care blochează procesul de reabilitare al Cazinoului Constanţa.
 
„Da, mă deranjează că sunt două companii din Constanţa care pun beţe în roate acestui proiect. Voi căuta împreună cu juriştii primăriei modalităţi ca aceste companii să fie trase la răspundere pentru că acest proiect bate pasul pe loc”, a declarat Făgădău.
 
Acesta spune că acelaşi lucru se întâmplă şi la proiectul privind reabilitarea parcului arheologic. 


UPDATE 3, ora 14.07:


Începe votul la proiectele de asfaltare de la 30 încolo. Chesoi a întrebat dacă se vor reabilita şi trotuarele sau doar trama stradală.
 
„Întrebaţi în calitate de consilier sau de locuitor al străzii Caudela? Facem deocamdată studiu doar pentru spaţiul carosabil. Nu putem să facem acest lucru în etapa asta, deoarece proprietarii nu şi-au retras gardurile conform aliniamentelor din autorizaţie. Nu avem recepţia făcută pe proiectul de iluminat. Nu putem să facem un proiect pentru a pune floricele şi pavele pe aceste străzi şi să lăsăm alte străzi neasfaltate”, a spus Făgădău.
„Vreau să laud iniţiativa pentru că de la începutul mandatului am fost întrebat când se asfaltează cartierul compozitorilor. Iată că acum se face. Voiam să întreb dacă pentru celelalte străzi va trebui să aşteptăm viitoarea campanie electorală?”, a spus Bogdan Matei.
Se revine la punctul 26, „Proiect de hotărâre privind modificarea componenței comisiei de evaluare și selecționare a asociațiilor și fundațiilor care acordă servicii de asistență socială și care solicită subvenții de la bugetul local”, Ciorbea - 20 de voturi, Chesoi - 19, 2 împotrivă. 

 

UPDATE2, ora 13.50:


Şedinţa continuă. În momentul în care au ajuns la proiectul 17 „Proiect de hotărâre privind aprobarea Strategiei de tarifare/mecanismul de tarifare practicat de operatorul regional SC RAJA SA Constanța pentru perioada 2021-2029”, Sorin Tuşa a spus că acest proiect a fost primit tot dimineaţă. Acesta spune că în cuprinsul documentaţiei creşterea preţului pentru metru cub de apă se va face din 2017, deşi în proiect se referă la strategia între 2020 şi 2029. Tuşa a arătat că această creştere de 30% care rezultă prin capitalizarea procentelor s-ar putea rezolva prin atragerea de bani europeni.
 

”Asta e culmea, ca tocmai de la dumneavoastră să învețe să atragă fonduri europene. Cui dăm lecții de fonduri europene, de la RAJA, care e pe locul 1 pe țară la atragere de fonduri?”, a declarat Făgădău.


Tudorel Chesoi a completat și el că va trebui ca această creștere a prețului să se facă echilibrat, propunând un amendament în acest sens. Proiectul 17 a primit patru voturi împotrivă, dar Chesoi a votat ”pentru”.
 
La punctul 18, ”Proiect de hotărâre privind modificarea art. 1 din HCL nr. 321/2008 pentru desemnarea reprezentanților Consiliului local în vederea completării componenței comisiei pentru vânzarea spațiilor comerciale și de prestări servicii în baza Legii nr. 550/2002” trebuie înlocuiți Costin Răsăuțeanu și Mircea Dobre care făceau parte din această comisie.
 
Astfel, sunt desemnați Roșu Vasile, Serghei Florin, Candindatu Gabriel cu câte 21 de voturi.
 
La punctul 25, ”Proiect de hotărâre pentru modificarea HCL nr. 58/2011 privind aprobarea Regulamentului de organizare și funcționare al Poliției locale Constanța”, au existat patru abțineri.
 
La punctul 26, ”Proiect de hotărâre privind modificarea componenței comisiei de evaluare și selecționare a asociațiilor și fundațiilor care acordă servicii de asistență socială și care solicită subvenții de la bugetul local”, s-a votat pe buletinul de vot. 


UPDATE 2, ora 14.54:
 

Preşedinte de şedinţă va fi de luna viitoare profesorul Valentin Ciorbea, la propunerea lui Decebal Făgădău.
 
La finalul şedintei, aleşii locali au primit manifestul semnat în şedinţa solemnă de „Ziua Dobrogei” de anul trecut, document pe care l-au primit şi consilierii judeţeni la precedenta lor întâlnire.
 
„Azi a fost o şedinţă tumultoasă, precum oraşul nostru. Au apărut şi momente neplăcute. Sunt într-o postură ingrată în care un ochi plânge şi altul râde. Râde pentru că rectorii Universităţii Ovidius profesorii Bavaru şi Ciupină au devenit cetăţeni de oanare. Este datoria noastră să îi cinstim pe toţi cei care au trudit la punerea bazelor învăţământului constănţean. Un ochi plânge pentru că azi s-a produs o nedreptate şi nu înţeleg ce i-a determinat pe cei de la PNL să voteze împotrivă desemnării ca cetăţean de onoare al profesorului Dumitraşcu. Îmi pare rău că a trebuit să treacă prin acest moment. Pentru mine nu rămâne doar un cetăţean de onoare ci un model (…) Am retras de pe ordinea de zi câteva proiecte de urbanism, pentru că ştiţi că în ultima vreme PUZ-urile nasc discuţii aprinse şi mă bucură acest lucru pentru că societatea civilă se implică. Este ultima dată când amân regulamentul privind gestinoarea situaţiei câinilor fără stăpân. Cele mai multe luări de cuvânt înainte de şedinţă au fost exact pe acest subiect  având două păreri pro şi două contra. Voi tranşa această problemă în urmatoarea şedinţă de CL. Am dat dispoziţie de a se găsi soluţii legale privind gestionarea câinilor fără stăpâni până la adoptarea acestui regulament. Tare îmi e că CL nu va aproba înfiinţarea propriului serviciu de ecarisaj. Un alt proiect important a fost premierea sportivilor, referindu-mă la premierea Elizei Samara şi a antrenorului Filimon, precum şi transferarea către liceul de sport a unei săli din zona  Badea Cârţan. De asemnea vom aloca fonduri şi pentru reabilitarea sălii de tenis de masă (…) Să iniţiezi un proiect de hotărâre şi sa te abţii de la a-l vota... îmi e greu să înţeleg comportamentul lor”, a declarat Decebal Făgădău, referindu-se la activitatea liberalilor în CL. 


UPDATE 1, ora 12.54:


În aceste momente, Eliza Samara și Viorel Filimon, antrenorul Elizei, sunt premiați de Consiliul Local Municipal. Ei au primit diplome pentru rezultate deosebite. Ambii au primit 20.250 de lei fiecare.
 
Mai emoționată, Eliza Samara nu a putut spune decât ”mulțumesc”.
Decebal Făgădău le-a mulțumit celor doi pentru că au adus pe tot mapamondul nu doar drapelul României, ci și numele Constanței.
 

”Domnule antrenor, nu sunteți doar un anternor, ci și un formator de caractere. Anul acesta am certitudinea că o sală de sport dedicată tenisului de masă a devenj o realitate”, a spus Făgădău.

 
Victor Ciupină a primit diploma și titlul de cetățean de onoare. A întrunit 20 de voturi pentru și unul împotrivă.
 

”Am venit în Constanța în 1994 din Ardeal și m-am alăturat traectului cult științific de rară excepție al Dobrogei, traiect care, după părerea mea, a ajuns în punctul de apogeu prin Universitatea Ovidius din Constanța, universitate care, în momentul de față este în măsură să reprezinte punctul de vedere cultural științific dintre Dunăre și mare”, a declarat Ciupină.

Vor primi toți câte 500 metri de teren în Constanța pentru că așa prevede o hotărâre de consiliu veche. Cum acea hotărâre este în vigoare, toți cetățenii de onoare primesc și terenul respectiv.

Prof. Adrian Bavaru a primit tot atâtea voturi ca și Ciupină. Amintim că prof. Bavaru a fost coleg de liceu, la ”Mircea cel Bătrân”, cu tenorul Vasile Moldoveanu.


Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii