Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:16 15 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Şeful SCOMAR spune că pescuitul ilegal rămâne o problemă

ro

24 Jul, 2016 08:50 3245 Marime text
Migraţia ilegală pe Marea Neagră s-a redus semnificativ, însă braconajul piscicol continuă să fie o problemă, a declarat sâmbătă comisarul-şef Florentin Costache, şeful Sistemului de Supraveghere şi Control Maritim din cadrul Gărzii de Coastă (SCOMAR). 
"N-am mai avut niciun caz de migraţie ilegală începând din februarie 2015, semnificativ, pe mare", a spus Florentin Costache, la un eveniment organizat la sediul din Constanţa al Gărzii de Coastă. 
Înainte de această dată se înregistrau în jur de zece astfel de cazuri pe an. 
"Erau de ordinul a câtorva cazuri pe an, până în zece cazuri pe an", a precizat Costache. 
Potrivit acestuia, scăderea numărului cazurilor de migraţie ilegală pe Marea Neagră este influenţată atât de schimbarea rutelor de migraţie, dar şi de acţiunile ferme luate de Garda de Coastă. 
"A fost clar o schimbare de rută şi (...) acţiunile noastre au fost destul de ferme, adică, spre deosebire de alte rute, cei care au venit aici au fost toţi interceptaţi. Toţi facilitatorii au fost arestaţi, au primit condamnări. Toţi migranţii au fost procesaţi în conformitate cu normele europene, au fost introduşi în bazele de date", a explicat Florentin Costache. 
El a mai spus că, în prezent, migraţia ilegală continuă să se desfăşoare pe rutele din Italia şi Grecia. 
Şeful SCOMAR a afirmat însă că rămâne o problemă pescuitul ilegal. "În ultima perioadă, cea mai serioasă problemă a fost (...) cu pescuitul ilegal. În continuare, anul acesta, au mai fost câteva cazuri de braconaj piscicol, în special pescadoare turceşti şi câteva cazuri la frontiera cu Ucraina, dar mai scăzute ca importanţă", a precizat Costache. 
Potrivit IGPF, în prima parte a anului 2016, în urma acţiunilor de supraveghere şi control ale frontierei de stat, poliţiştii de frontieră au depistat în zona de competenţă 530 de cetăţeni străini care au încercat să treacă ilegal frontiera de stat, din care 406 pe sensul de intrare în ţară şi 124 străini pe sensul de ieşire din ţară. Anul trecut, în aceeaşi perioadă, au fost depistaţi acţionând ilegal la frontieră 917 cetăţeni străini - 557 pe sensul de intrare şi 360 pe sensul de ieşire, sens în care în acest an se înregistrează o scădere de 42% a migraţiei ilegale la frontierele României.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii