Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:12 17 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sf. Teotim, Episcopul Tomisului, și Sf. Cuvios Ioan de la Lavra Veche. De ce sunt prăznuiți de biserică

ro

19 Apr, 2016 10:43 2726 Marime text
 
Creştinii ortodocşi îl prăznuiesc astăzi pe Sfântul Cuvios Ioan de la Lavra Veche, pomenit în calendarul ortodox la 19 aprilie. El a fost călugăr la Lavra Sfântului Hariton, nu departe de Ierusalim, în pustiul Palestinei. Lavra cea Veche ridicată de Sfântul Hariton a fost la început o peșteră de tâlhari, în care Sfântul Hariton a fost legat de răufăcători. S-a dezlegat prin minune, pentru că tâlharii aceia au murit deodată, bând vin otrăvit de veninul unui șarpe.
Se pare că el a găsit în peșteră mult aur și a construit mai întâi o biserică acolo, iar după aceea a zidit mănăstirea deasupra peșterii. Pentru faptul că Sfântul Ioan a viețuit în acea peșteră veche, slujind în biserică, a fost numit și „al peșterii celei vechi”. Sfântul Cuvios Ioan s-a retras de timpuriu la mănăstire.
Mâine, însă, Biserica Ortodoxă Română îl cinstește pe Sfântul Ierarh Teotim, Episcopul Tomisului. Cu acest prilej, începând cu ora 8.45, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia slujba Sfintei Liturghii la mănăstirea „Sfântul Teotim” din Murfatlar, cu prilejul hramului.
În calendarul ortodox, Sfântul Teotim este prăznuit pentru sfinţenia şi minunile sale. A fost ales Episcop al Tomisului în jurul anilor 380-395, după moartea înaintașului său, episcopul Gherontie. În această calitate el a participat, în anul 400, la sinodul local de la Constantinopol, convocat de Sf. Ioan Gură de Aur. A fost contemporan cu unii dintre Sfinţii Părinţi: Sf. Ioan Gură de Aur, Sf. Grigorie de Nyssa, Sf. Grigorie de Nazianz etc.
Istoricul bisericesc Sozomen spune despre Sf. Teotim că era de neam scit, adică locuitor al Dobrogei, şi că purta părul lung, semn că el se ocupa cu „filosofia monastică” (deci cu viaţa monahală). Viaţa lui era modestă şi cumpătată, iar virtuţile şi înţelepciunea l-au făcut cunoscut şi în rândul hunilor. Sfântul a încercat să-i încreștineze. Barbarii au crezut că Teotim era bogat și au plănuit să-l ia prizonier. Braţul celui ce a voit să arunce asupra sfântului un laţ anume pregătit, a rămas înţepenit în aer, fiind nevoie de rugăciunea sfântului pentru a-l elibera.

Cazare și masă gratuită pentru seminariștii săraci și sârguincioși
 
Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sf. Dionisie Exiguul” din Constanța, împreună cu Arhiepiscopia Tomisului, îi ajută pe elevii din mediul rural să-și desăvârșească studiile. Astfel, elevii care nu depășesc 10 absențe pe semestru sau provin din familii defavorizate, primesc cazare și masă gratuită pe toată durata studiilor. Directorul instituției, pr. prof. dr. Ilie Petre afirmă că: „am înțeles nevoia acestor tineri de a urma un liceu, dorința lor de a învăța, deși contextul social le este defavorabil. Prin urmare, împreună cu IPS Teodosie am inițiat acest program pentru tinerii eligibili pe baza documentelor obținute de la primăriile de domiciliu.”
 
Totodată, Școala profesională de Cântăreți bisericești din cadrul seminarului teologic este cuprinsă, de anul acesta, într-un program al Guvernului României, prin care celor care urmează cursurile la școlii profesionale li se oferă o bursă profesională în cuantum de 200 lei lunar. 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii