Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:10 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sfaturile psihologului pentru elevii care au picat Bacalaureatul

ro

06 Sep, 2011 00:06 1870 Marime text

Sesiunea de toamna a bacalaureatului nu a fost cu noroc pentru cei mai mulţi dintre absolvenţii de liceu. Psihologii avertizează că elevii care au căzut la bacalaureat riscă să intre în depresie. VEZI SFATUL PSIHOLOGULUI.

Părinţii sunt cei care îi pot ajuta pe copiii lor să treacă peste eşecul de la bacalaureat. Primele semne ale depresiei sunt starea de agitaţie, discorfortul, insomnia, izolarea, autoizolarea, pierderea încrederii, timiditatea sau chiar stările de plâns.

"În depresie intră copiii care au avut rezultate acceptabile la învăţătură. Aştia au suferit şi vor suferi în continuare, când pică un asemenea examen. Sfatul meu ca psiholog, psihoterapeut şi părinte e că dacă au fost motivaţi să ia acest examen, eşecul e doar de parcurs şi nu unul final. Trebuie sprijiniţi să mai dea examenul, pentru că îl vor lua", a declarat Hanibal Dumitraşcu, psiholog.

Părinţii trebuie să comunice cât mai mult cu adolescenţii.

"Toate canalele de comunicare deschise. Tot ce are un părinte la îndemână pentru a fi alături de copilul său într-un mod firesc fără exagerări, fără a arunca vina fie pe dificultatea subiectelor, fie pe seama profesorilor, fie pe seama altcuiva. E un cumul de factori care a contribuit la eşecul acelui tânăr. Părintele trebuie să aibă răbdarea necesară pentru ca alături de copilul său să meargă mai departe şi să-i susţină proiectele de viitor pe care le are. Până la urmă şi Bac-ul asta e tot ţintă de parcurs. Nu e o ţintă finală, nimeni nu face din Bac demersul final al activităţii de educaţie", a spus psihologul Hanibal Dumitrascu.

Psihologul îi sfătuieşte pe părinţi să îşi implice copilul în alte activităţi sau chiar să-i găsească un job temporar.

"Părintele să aibă dibacie, perspicacitatea, dragostea, deschiderea pentru că toate aceste elemente convulsive să fie traversate de acesta în mod firesc, armonios. Chiar să-i găsească copilul său activităţi care să-i umple în mod normal, armonios viaţa, chiar şi un job temporar pâna se va apuca de învăţat cu toate forţele. Nu e indicată o atitudine: de acum înainte burta pe carte, eşti consemnat, stai în casă un an de zile pentru a te pregăti. Urmează o perioadă dificilă pentru el. Nu mai are contact cu colegii, cu profesorii. Îi va fi dificil să recupereze o materie la care el a căzut la Bac, va fi nevoie de un efort personal, chiar şi de meditaţii, pentru că sistemul nostru nu e copt pentru a da acele posibilităţi unui tânăr pentru a excela, a face performanţe", a completat Hanibal Dumitraşcu..

Sursa: Realitatea.net
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • issa 05 Sep, 2011 22:24 depresie pt ce?pt ca n-au invatat la timp cat si ce trebuia?!sa fim seriosi...copii astia nu de psiholog au nevoie..ci de o mama de bataia si de educatie!