Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
22:21 22 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sinaxar 13 noiembrie 2015 Pomenim unul dintre marii sfinţi ai Ortodoxiei. A criticat corupţia şi dezmăţul. Cui urăm La mulţi ani

ro

13 Nov, 2015 02:23 2600 Marime text
Sfântul Ioan Gură de Aur s-a născut la Antiohia, anul naşterii sale fiind plasat între 344 şi 354. A fost botezat la vârsta de 20 de ani şi a studiat filosofia, sub îndrumarea lui Andragatiu, iar retorică cu Libaniu.

A fost hirotonit diacon de către Arhiepiscopul Meletie (381), şi preot de către Flavian, urmaşul lui Meletie (386). După moartea lui Nectarie, patriarhul Constantinopolului, Sfântul Ioan a fost ales patriarh al Constantinopolului, fiind hirotonit de patriarhul Teofil al Alexandriei, la 28 februarie 398. Ioan reformează cetatea şi preoţimea, care se aflau într-o mare stare de decădere. Astfel, el suprimă luxul reşedinţei episcopale, introducând traiul modest. Criticile sale îndreptate împotriva corupţiei i-au adus mulţi duşmani. Duşmanul sau cel mai important a fost Teofil de Alexandria.

Animozităţile sunt intensificate după ce Ioan Gură de Aur îi primeşte pe Fraţii Lungi, acuzaţi de origenism şi alungaţi din Egipt de patriarhul Teofil, pe care îi găzduieşte, fără a intra în comuniune cu ei. Amintim că deşi Fraţii Lungi i-au adresat lui Ioan o plângere împotriva lui Teofil, acesta nu o ia în considerare. Împărăteasa Eudoxia, îl convoacă pe Ioan la un sinod la Stejar, spre a se dezvinovăţi de acuzele aduse. Ioan nu se prezintă la sinod şi pentru acest fapt este depus în anul 403. Împăratul ratifică hotărârea sinodului şi îl trimite pe loan în exil în Bitinia. Acest exil nu a durat multă vreme, deoarece este rechemat în scaun. După revenire, Sfântul Ioan critică din nou dezmăţul şi zarva produse în jurul unei statui de argint ce o înfăţişa pe Eudoxia şi care era aproape de catedrala în care el slujea. Din porunca împărătesei Eudoxia, Sfântul Ioan a fost alungat din scaun şi surghiunit la Cucuz, în Armenia. Adversarii săi intervin pe lângă împărat şi este trimis la Pityum, un orăşel pe malul răsăritean al Marii Negre. El nu rezistă călătoriei şi trece la cele veşnice pe 14 septembrie 407, la Comana în Pont.

Moaştele sale au fost aduse la Constantinopol şi aşezate în Biserica Sfinţilor Apostoli în 438, de către patriarhul Proclu al Constantinopolului. În anul 1204, în timpul Cruciadei a IV-a, moaştele Sfântului Ioan împreună cu moaştele Sfântului Grigorie de Nazianz, au fost luate de către veneţieni şi duse la Roma, unde au fost depuse în catedrala Sfântul Petru. După 800 de ani, Biserica Româno Catolică a înapoiat moaştele celor doi Arhiepiscopi ai Constantinopolului, Bisericii Ortodoxe. Pe 27 noiembrie 2004, papa Ioan Paul al ÎI-lea a oferit moaştele celor doi sfinţi, Patriarhului Ecumenic, Bartolomeu I.

În anul 1997, Silvano Piovanelli, Cardinalul Florenţei, a dăruit Bisericii Ortodoxe Române o părticică din moaştele Sfântului Ioan Gură de Aur, care se află momentan în Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului.
Amintim că Sfântul Ioan este pomenit de trei ori pe an: 13 noiembrie, 27 şi 30 ianuarie.
Sursa: CrestinOrtodox.ro
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii