Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:03 23 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sinaxar 19 ianuarie 2016 Fascinanta poveste de viață a sfântului despre care se spunea că săvârșea învieri

ro

19 Jan, 2016 00:57 2053 Marime text
Despre Macarie cel Mare, cunoscut şi sub numele de Macarie Egipteanul, se ltie că este unul dintre marii Sfinţi Părinţi ai pustiei. A fost contemporan cu Sfântul Cuvios Antonie cel Mare, Macarie era de origine egiptean, dintr-un sat numit Ptinapar, provenind dintr-o familie creştină foarte evlavioasă.
 
Părinţii lui l-au silit să se însoare, însă, el a fugit de viaţă lumească şi după moartea părinţilor săi, a ales să trăiască viaţă pustnicească.
Foarte de curând, Macarie a început să fie puternic ispitit de diavol prin felurite încercări, dar prin stăruinţă să şi dragostea cea mare pentru Hristos, fericitul a biruit şi s-a făcut pildă a vieţii îngereşti în trup.
Multe sunt pildele şi minunile săvârşite de Sfântul Macarie în lungă să vieţuire duhovnicească în pustie. Prin unele dintre ele s-a arătat că Sfântul căpătase de la Hristos putere şi asupra morţii, astfel încât fericitul Macarie s-a învrednicit a săvârşi învieri.
Astfel, întrucât într-o eparhie un episcop eretic începuse a răspândi o erezie care susţinea că Hristos a avut doar un trup aparent, episcopul dreptcredincios al locului l-a chemat pe Macarie pentru a stinge această rătăcire. Deşi Sfântul Macarie i-a arătat episcopului eretic prin cuvintele Simbolului credinţei că se află în înşelare, necredinţa acestuia a persistat, fortandu-l pe Cuvios să ruşineze rătăcirea aceluia printr-o minune dumnezeiască.
După o ora de stăruinţă în rugăciune, Macarie a înviat un om dintr-un mormânt şi nu vreunul mort de curând, ci unul mort de foarte mult timp. Cel înviat, neauzind de Hristos până la moartea să, a fost botezat de Macarie şi făcut ucenic al sau. Ucenicul a mai trăit trei ani de la învierea să din morţi.
În multe rânduri Macarie s-a luptat făţiş cu puterile necurate, dar cel mai bine vedem desăvârşirea acestui minunat sfânt în relatarea sfârşitului sau, în care se arată nesfârşită să smerenie:
Sursa: CrestinOrtodox.ro
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii