Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:28 13 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sinaxar 23 noiembrie 2015 Impresionantele poveşti de viaţă ale sfinţilor prăznuiţi azi. De unul din ei se spunea că ar fi fost aromân

ro

23 Nov, 2015 02:10 2727 Marime text

Sfântul Cuvios Antonie de la Iezeru Valcea a trăit în timpul domniei voievodului Matei Basarab şi a domnitorului Constantin Brâncoveanu.

S-a spus despre el că ar fi un aromân, originar din oraşul Ianina, din Grecia. Din cercetările făcute, putem susţine că venea dintr-o familie de creştini din satele Olteniei.

Impresionat de viaţă aleasă pe care o duceau călugării de la Iezeru a intrat frate în acest schit. Dorind să sporească nevoinţele monahiceşti, a cerut binecuvântare Episcopului locului, Ilarion, să meargă la Sfântul Munte Athos. Acesta cunoscând că este monah îmbunătăţit şi de mare folos multora, l-a sfătuit să renunţe. Cuviosul Antonie îi ascultă sfatul şi în jurul anului 1690 s-a retras la câţiva kilometri de schitul Iezeru, în muntele cu acelaşi nume, unde şi-a găsit adăpost într-o peştera. Această i-a devenit chilie şi loc de reculegere. Nemulţumit că nu avea un loc anume rânduit pentru rugăciune, a început să sape alături un mic paraclis în stâncă, lărgind stânca în aşa fel încât să poată face din ea un lăcaş de închinare şi de preamărire a lui Dumnezeu. Terminând această bisericuţa, i-a pus o catapeteasma şi icoane, înzestrând-o cu cele necesare săvârşirii dumnezeiestilor slujbe. Episcopul Ilarion al Râmnicului a sfinţit acest locaş.
Cuviosul Antonie a stat în sihăstrie 28 ani şi a trăit în total 92 ani. Mutarea să la Domnul a fost în 23 noiembrie 1719.
Ţinând seama de viaţă şi nevointele sale, Sfântul Sinod al Bisericii noastre, în şedinţa din 20 iunie 1992, a hotărât că el să fie aşezat în rândul sfinţilor.

Sfântul Ierarh Amfilohie
Sfântul Amfilohie a fost concetăţeanul şi prietenul Sfântului Vasile cel Mare, precum şi al altor sfinţi mari din veacul al patrulea. Acesta de foarte tânăr s-a retras într-o peştera unde s-a nevoit că sihastru vreme de patruzeci de ani. După ce scaunul episcopal de la Iconium a rămas vacant, Amfilohie a fost acela care, cu voia lui Dumnezeu, a fost ales şi înălţat Episcop în Iconium.

Sfântul Amfilohie s-a numărat printre Sfinţii Părinţi de la Sinodul al Doilea Ecumenic din anul 381. El a luptat împotriva lui Macedonie, împotriva arienilor şi a eunomienilor.
După ce împăratul Teodosie a dat stăpânirea părţilor apusului Europei lui Valentinian cel tânăr şi a biruit pe tiranul Maxim, s-a întors la Constantinopol. Atunci Amfilohie, intrând la împăratul, l-a rugat să alunge pe arieni şi fiindcă împăratul nu voia această, a aflat acest minunat părinte o măiestrie prin care a putut să înduplece pe împărat.
Auzind aceste cuvinte împăratul a înţeles de ce Sfântul Amfilohie nu a dat cinstea cuvenită fiului lui, Arcadie, şi s-a minunat de înţelepciunea şi îndrăzneala lui. Sfântul Amfilohie s-a mutat la Domnul la anul 395.
Sursa: Calendar Ortodox
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii