Sinaxar 23 noiembrie 2015 Impresionantele poveşti de viaţă ale sfinţilor prăznuiţi azi. De unul din ei se spunea că ar fi fost aromân
Sinaxar 23 noiembrie 2015: Impresionantele poveşti de viaţă ale sfinţilor prăznuiţi azi. De unul din ei se
23 Nov, 2015 02:10
ZIUA de Constanta
2730
Marime text
Sfântul Cuvios Antonie de la Iezeru Valcea a trăit în timpul domniei voievodului Matei Basarab şi a domnitorului Constantin Brâncoveanu.
S-a spus despre el că ar fi un aromân, originar din oraşul Ianina, din Grecia. Din cercetările făcute, putem susţine că venea dintr-o familie de creştini din satele Olteniei.Impresionat de viaţă aleasă pe care o duceau călugării de la Iezeru a intrat frate în acest schit. Dorind să sporească nevoinţele monahiceşti, a cerut binecuvântare Episcopului locului, Ilarion, să meargă la Sfântul Munte Athos. Acesta cunoscând că este monah îmbunătăţit şi de mare folos multora, l-a sfătuit să renunţe. Cuviosul Antonie îi ascultă sfatul şi în jurul anului 1690 s-a retras la câţiva kilometri de schitul Iezeru, în muntele cu acelaşi nume, unde şi-a găsit adăpost într-o peştera. Această i-a devenit chilie şi loc de reculegere. Nemulţumit că nu avea un loc anume rânduit pentru rugăciune, a început să sape alături un mic paraclis în stâncă, lărgind stânca în aşa fel încât să poată face din ea un lăcaş de închinare şi de preamărire a lui Dumnezeu. Terminând această bisericuţa, i-a pus o catapeteasma şi icoane, înzestrând-o cu cele necesare săvârşirii dumnezeiestilor slujbe. Episcopul Ilarion al Râmnicului a sfinţit acest locaş.
Cuviosul Antonie a stat în sihăstrie 28 ani şi a trăit în total 92 ani. Mutarea să la Domnul a fost în 23 noiembrie 1719.
Ţinând seama de viaţă şi nevointele sale, Sfântul Sinod al Bisericii noastre, în şedinţa din 20 iunie 1992, a hotărât că el să fie aşezat în rândul sfinţilor.
Sfântul Ierarh Amfilohie
Sfântul Amfilohie a fost concetăţeanul şi prietenul Sfântului Vasile cel Mare, precum şi al altor sfinţi mari din veacul al patrulea. Acesta de foarte tânăr s-a retras într-o peştera unde s-a nevoit că sihastru vreme de patruzeci de ani. După ce scaunul episcopal de la Iconium a rămas vacant, Amfilohie a fost acela care, cu voia lui Dumnezeu, a fost ales şi înălţat Episcop în Iconium.
Sfântul Amfilohie s-a numărat printre Sfinţii Părinţi de la Sinodul al Doilea Ecumenic din anul 381. El a luptat împotriva lui Macedonie, împotriva arienilor şi a eunomienilor.
După ce împăratul Teodosie a dat stăpânirea părţilor apusului Europei lui Valentinian cel tânăr şi a biruit pe tiranul Maxim, s-a întors la Constantinopol. Atunci Amfilohie, intrând la împăratul, l-a rugat să alunge pe arieni şi fiindcă împăratul nu voia această, a aflat acest minunat părinte o măiestrie prin care a putut să înduplece pe împărat.
Auzind aceste cuvinte împăratul a înţeles de ce Sfântul Amfilohie nu a dat cinstea cuvenită fiului lui, Arcadie, şi s-a minunat de înţelepciunea şi îndrăzneala lui. Sfântul Amfilohie s-a mutat la Domnul la anul 395.
Sursa: Calendar Ortodox
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii