Singura soluție a lui Dănuț Căpățînă pentru Radioterapie vine de la eventuale investiții private!
Singura soluție a lui Dănuț Căpățînă pentru Radioterapie vine de la eventuale investiții private!În această seară, Dănuţ Căpăţînă a fost invitat la o televiziune locală pentru a demonstra că nu e totul chiar atât de negru. Managerul SJU a spus că, din fericire, pentru pacienții din Constanța, el este unul dintre experții pe parteneriat privat al Băncii Mondiale!?
”Am invitație și plec mâine în Kirghistan. Aceasta este invitația de la Banca Mondială, pentru un parteneriat public privat. Deci sunt chiar în temă și știu despre ce este vorba. În momentul de față nu există niciun document semnat cu Banca Mondială pentru acceleratorlinear în Constanța. Au existat discuții, dar nu există niciun angajament financiar încheiat. Un centru de acest fel costă 10 milioane de euro”, spune Căpățână.
El dat vina pe miniștrii Sănătății care s-au aflat la putere până acum pentru situația de acum. Căpățînă a arătat că anul trecut, în septembrie, a decis să facă un studiu de fezabilitate pentru a vedea dacă acest serviciu poate fi realizat într-un parteneriat public privat.
”Mai pe românește, Serviciul de Radioterapie are o particularitate: este plătit per ședință de Casa de Asigurări. Că-l face un spital, că-l face un privat, că-l face oricine altcineva, aceiași bani îi primește pentru serviciu. Noi ne-am gândit să vină o firmă privată, să investească, repet, investiția estimată conform acestui studiu care are 850 pagini, este de 10,5 milioane de euro, care înseamnă un centru modern de Radioterapie cu două acceleratoare liniare. Deci, ar însemna ca firma să facă investiţia. De ce îmi doresc să o facem în curtea Spitalului? Pentru că eu, ca spital, aş păstra controlul prin concesiune asupra serviciului, asupra pacientului, aş putea impune criterii de calitate celui care lucrează în privat. Avem experienţă în zona asta”, spune Căpăţînă.
Managerul SJU spune că este posibil ca în următoarea lună să fie publicat caietul de sarcini, care este întocmit deja. În acest caier, Căpăţînă susţine că a pus o condiţie: ca pînă la construirea centrului, cel care va cîştiga licitaţia să pună gratuit la dispoziţia spitalului în buncărul existent un accelerator liniar pe particule pentru a putea trata pacienţii în continuare. El estimează că toată procedura va dura între 3 şi 5 luni.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp