Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
12:35 21 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Slujbă în memoria celor care au contribuit la realizarea Unirii Principatelor, la Catedrala Arhiepiscopală din Constanța

ro

23 Jan, 2019 14:50 1842 Marime text
Te Deum la Catedrala arhiepiscopală. Joi, 24 ianuarie, se împlinesc 160 de ani de la Unirea Principatelor Române sub conducerea lui Alexandru Ioan Cuza. Astfel, la Catedrala arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Constanța, de la ora 10.00, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia slujba Te Deum-ului în memoria celor care au contribuit la realizarea Unirii Principatelor.
 
Hram la mănăstirea 23 August
Pe 25 ianuarie, Biserica Ortodoxă îl cinstește pe Sfântul Ierarh Bretanion, primul episcop atestat al Tomisului. Cu acest prilej, duminică, 27 ianuarie, începând cu ora 9.00, Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia Sfânta Liturghie la mănăstirea „Sf. Ierarhi Nicolae şi Bretanion”, de lângă localitatea 23 August, care-și sărbătorește unul dintre ocrotitori.
 
Născut în Capadocia, posibil ucenic al Sfântului Vasile cel Mare, Bretanion (Vretanion) a fost numit episcop al Tomisului în jurul anului 360. Dintr-o mărturie a istoricului bisericesc Sozomen se cunoaşte un episod din care reiese bărbăţia şi înţelepciunea sa.

Astfel, împăratul Valens, care era un aprig susţinător al ereziei ariene, a venit la Tomis după încheierea unei campanii războinice împotriva goţilor (369) şi, intrând în catedrala episcopală, a încercat să-l înduplece pe episcop să îmbrăţişeze credinţa arienilor prin participarea la Sfintele Taine alături de credincioşii arieni. Episcopul a refuzat, invocând hotărârile Sinodului I ecumenic de la Niceea (325), care condamnase arianismul, şi a părăsit biserica episcopală, mutându-se într-o altă biserică, împreună cu credincioșii ortodocşi. Faptul că s-a mutat dintr-un lăcaş de cult în altul denotă răspândirea creștinismului și faptul că, la Tomis, existau cel puțin două edificii de cult creștine.
Împăratul Valens s-a supărat pe episcop şi a poruncit să fie trimis în exil, dar, la scurt timp, l-a reașezat în scaunul episcopal de teama unei iminente răscoale a credincioșilor.

A avut un rol important și în redactarea şi trimiterea documentelor cu privire la transferarea moaştelor Sfântului Sava Gotul în Cappadocia, la cererea Sfântului Vasile cel Mare.

Sf. Bretanion a condus Biserica Tomisului până aproape de anul 381, când s-a mutat la Domnul, în ziua de 25 ianuarie.
Chipul sfântului este pictat în catedrala arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Constanța.
 

Tot duminică, 27 ianuarie, de la ora 9.30, PS Ignatie, Episcopul Hușilor, va oficia Sfânta Liturghie la biserica „Buna Vestire” din Constanța (str. Dionisie cel Mic, nr. 50A).
 
Sărbătoarea Sfinților Trei Ierarhi
Marți, 29 ianuarie, începând cu ora 17.00, Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia slujba Vecerniei cu Litie la biserica „Sfinţii Trei Ierarhi” din localitatea Sibioara (Lumina, jud. Constanţa).
Miercuri, 30 ianuarie, când Biserica Ortodoxă îi serbează pe Sfinţii Trei Ierarhi, Arhiepiscopul Tomisului va săvârşi Sfânta Liturghie la biserica „Sfinţii Trei Ierarhi” din Constanţa (Str. Cpt. Dobrilă Eugeniu, zona Cireşica), începând cu ora 8.45.
 
Sfinții Trei Ierarhi
În zilele împăratului Alexie Comnen, secolul XI, între teologi au apărut neînţelegeri referitoare la cinstirea acordată celor Trei Sfinţi Ierarhi, propunându-se diverse ierarhii. Pentru a pune capăt disputei, sfinţii s-au arătat, unul câte unul, apoi toţi trei arhiereului Ioan care păstorea cetatea Evhaitenilor. Atunci, sfinţii i-au spus ierarhului: „noi, precum vezi, la Dumnezeu una suntem şi nici o împotrivire sau vrajbă nu este între noi. Ci fiecare la timpul său, îndemnaţi fiind de Duhul Sfânt, am scris învăţături pentru mântuirea oamenilor. Nu este între noi, unul întâi şi altul al doilea, şi de vei chema pe unul, vin şi ceilalţi doi. Drept aceea, scoală-te de porunceşte celor ce se ceartă să nu se mai certe pentru noi. Serbaţi-ne într-o singură zi şi ne prăznuiţi cu bună-cuviinţă”.


Ierarhul a făcut precum îl sfătuiseră sfinţii. În stabilirea datei de prăznuire, a plecat de la ideea că în luna ianuarie sunt prăznuiţi toţi cei trei sfinţi: Vasile cel Mare pe 1 ianuarie, Grigorie Teologul pe 25 ianuarie, iar Ioan Gură de Aur (aducerea moaştelor) pe 27 ianuarie, de aceea a ales o dată de serbare comună în luna lui Gerar.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii