Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
22:22 04 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Șoferii sunt ”certați” cu centura de siguranță. Mii de conducători auto amendați într-o săptămână de polițiști

ro

23 Sep, 2017 10:05 1988 Marime text
Anul trecut, Poliţia Română, prin Direcţia Rutieră, a lansat o campanie de conştientizare a importanţei purtării centurii de siguranţă în trafic – „SUPRAVIEŢUITORII - Trişezi centura, păcăleşti viaţa”.
 
Multe dintre victimele  accidentelor rutiere din România nu purtau centura de siguranţă. Ideea campaniei poliţiştilor rutieri a pornit de la o practică periculoasă şi des întâlnită în rândul şoferilor: prinderea centurii de siguranţă prin spatele lor sau folosind un dispozitiv similar cu centura (denumit şi „adaptor de centura de siguranţă falsă”).
 
Campania a făcut înconjurul ţării. Scaunele auto, provenite din maşini implicate în accidente grave, şi-au spus poveştile în spaţii publice, în pieţe, în cadrul unor conferinţe de presă, la televizor. Mii de cetăţeni au ascultat ce au păţit „posesorii” acestor scaune – conducători auto care şi-au pierdut viaţa din cauza neportului centurii de siguranţă.
 
Săptămâna trecută, o acţiune a Poliţei Române, desfăşurată în toată ţara,  pentru impunerea folosirii centurii de siguranţă, a dispozitivelor de fixare în scaune, respectiv a căștilor de protecție și a telefoanelor mobile cu dispozitive sau accesorii tip ,,mâini libere”, s-a finalizat cu aplicarea a aproape 20.000 de sancțiuni contravenționale.
 
Astfel, 17.380 de amenzi au fost pentru nefolosirea centurii de siguranţă de către adulți, 116 pentru nefolosirea centurii de siguranţă de către copii/ lipsa dispozitivelor de fixare în scaune, 49 pentru nefolosirea căștilor de protecție şi 2.438 pentru folosirea telefoanelor mobile fără dispozitiv sau accesorii tip ,,mâini libere”. Totodată, au fost constatate 299 de infracţiuni.
 
Acţiunea „Seatbelt”, pentru impunerea folosirii centurii de siguranţă şi dispozitivelor de fixare în scaune s-a înscris în Calendarul de activităţi al Organizaţiei Poliţiilor Europene (T.I.S.P.O.L.) pentru anul 2017şi s-a desfăşurat simultan pe teritoriul tuturor celor 28 de state membre ale U.E. 

Centura de siguranţă a dovedit, de-a lungul timpului, că poate salva vieți sau atenua șocul unui accident auto.
 
De ce este important să porţi centura de siguranţă, oriunde stai în maşină?

 
Centura de siguranţă are rolul de a proteja pasagerii autoturismului, inclusiv șoferul. O funcție esențială a acesteia este aceea că reduce riscul accidentării la coloana vertebrală, întrucât, la momentul impactului, te va ține nemișcat, în scaunul mașinii, cu spatele drept. De asemenea, prin purtarea centurii, se exclude riscul părăsirii autoturismului în momentul unui impact.
 
Șoferii pot să transporte minori doar dacă aceștia din urmă poartă centura de siguranță sau dacă stau într-un scaun special pentru copii, conform legislației rutiere.
 
Centura sau scaunul special? Depinde de înălţimea copilului!
Prevederile Codului rutier referitoare la transportarea copiilor sunt explicate în Regulamentul pentru aplicarea acestui act normativ. Astfel, atunci când vine vorba de alegerea sistemului de siguranţă potrivit, şoferii trebuie să ţină cont de înălţimea copiilor.
 
Minorii care au o înălţime de până la 135 cm trebuie să fie „fixaţi sau prinşi cu ajutorul unui dispozitiv de fixare în scaun pentru copii instalat în autovehicul”.

 
Dacă au o înălţime de peste 135 cm, minorii pot fi transportaţi cu maşina fie purtând centura de siguranţă (care trebuie să fie reglată în aşa fel încât să nu treacă de zona gâtului sau a feţei), fie stând în scaunul special pentru copii.
 
În ceea ce priveşte scaunul pentru copii, acesta trebuie să fie omologat şi să fie instalat pe unul dintre locurile din spate ale automobilului, aşa cum prevăd instrucţiunile producătorului.
 
POLIŢIA ROMÂNĂ recomandă părinţilor să ţină cont de faptul că cei mici trebuie protejaţi împotriva urmărilor accidentelor de circulaţie cu ajutorul unui sistem eficient, potrivit vârstei, greutăţii şi înălţimii acestora.
 
Sancţiuni?
 
Potrivit prevederilor Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, conducătorilor de autovehicule le este interzis să transporte copii cu vârstă de până la 12 ani pe scaunul din faţă, chiar dacă sunt ţinuţi în braţe de persoane majore.
 
Nerespectarea obligaţiei pasagerilor aflaţi într-un autovehicul de a purta, în timpul deplasării pe drumurile publice, centura sau dispozitivele de siguranţă omologate se sancţionează cu 2 sau 3 puncte-amendă, iar conducătorului de autovehicul i se aplică şi 2 puncte de penalizare.
 

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii