Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:20 24 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Specialisti Noi cutremure ar putea aparea in Marea Neagra

ro

26 Jul, 2010 15:34 1151 Marime text

Cutremurele care se vor crea în Marea Neagră vor fi de intensitate mică şi nu vor fi resimţite până la ţărm.În zona peninsulei Crimeea din Marea Neagră se produc frecvent cutremure, şi vor continua să se producă. Directorul ştiinţiific al Institutului Naţional pentru Fizica Pământului, Mircea Radulian susţine că aceea este o zonă activă.

"Este o zonă activă, cunoscută. S-ar putea să mai apară şi în continuare astfel de cutremure dar e vorba de activităţi de intensitate mică", a explicat Radulian.

El a spus că nu poate vorbi de o intensificiare a producerii de cutremure din zonă în ultima perioadă, căci astfel de mişcări tectonice se formau şi în urmă numai că nu ştiam de ele. "În ultimul timp a crescut însă capacitatea de localizare şi de detecţie a acestor cutremure", a explicat specialistul.

Mircea Radulian a subliniat faptul că viitoarele cutremure care se vor forma în Marea Neagră nu vor fi resimţite de perosanele de pe ţărm întrucât au o intensitate mult prea mică, iar efectele sunt, de asemenea, mici. El a exclus, de asemena, şi posibilitatea de a se crea valuri mari.

Potrivit directorului Institutului de Fizică a Pământului, Gheorghe Mărmureanu, pentru ca un cutremur să poată forma valuri foarte mari, acesta trebuie să aibă cel puţin 7,2 - 7,3 pe scara Richter.

Sâmbătă seară în Marea Neagră au avut loc două cutremure într-un timp foarte scurt, numai 5 minute. Cel mai puternic dintre ele a avut o intensitate de 4,3 grade pe scara Richter, a anunţat Institutul Naţional pentru Fizica Pământului.

Primul cutremur a avut loc la ora 18 şi 51 de minute, al doilea la patru minute distanţă. Seismele au fost înregistrate în zona peninsulei Crimeea şi s-au produs la o adâncime de 3 şi respectiv 30 de kilometri. De asemenea, duminică a avut loc un nou seism în Marea Neagră, cu o magnitudine de 3,2.

Sursa:realitatea.net

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii