Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:10 13 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

APC România Studiu privind calitatea apei pentru bebeluși

ro

11 Aug, 2015 20:31 2704 Marime text
 
Asociația pentru Protecția Consumatorilor din România (APC România) a achiziționat 12 tipuri de apă recomandată pentru hidratarea și prepararea hranei bebelușului (Bucovina – Bebe Bucovina, Aquatique, Izvorul Minunilor, Aqua Carpatica, Humana, Hipp, San Benedetto, Jana, My Water, Voslauer Junior, Kids, Vedda) în vederea realizării unui studiu menit să atragă atenția autorităților asupra modului în care unii producători de apă potabilă înțeleg să respecte legislația în vigoare, dar și în privința lipsei de transparență din partea unor instituții ale statului.

La realizarea acestui studiu s-au avut în vedere mai multe obiective printre care clarificarea aspectelor ce țin de denumirile apelor potabile consumate de către consumatori, prezentarea aspectelor legale ce țin de comercializarea fiecărui tip de apă potabilă, identificarea instituțiilor statului cu atribuții în domeniul supravegherii calității apei și al respectării legislației privind producerea și comercializarea acestora, analizarea principalelor mărci de apă minerală naturală plată atât din punct de vedere al respectării legislației privind etichetarea, dar și al modului în care informațiile de pe eticheta produselor analizate corespund unui nivel de informare adecvat luării de decizii în cunoștință de cauză în momentul achiziționării acestui tip de produs, identificarea și analizarea mărcilor de apă existente în oferta comercianților, destinate pentru hidratarea și pregătirea hranei bebelușilor.

Studiul a fost realizat de către o echipă de experți ai APC România, coordonați de către conf. univ. dr. Costel Stanciu.

Prin apă potabilă se înţelege apa destinată consumului uman și anume orice tip de apă în stare naturală sau după tratare, folosită pentru băut, la prepararea hranei ori pentru alte scopuri casnice, indiferent de originea ei şi indiferent dacă este furnizată prin reţea de distribuţie, din rezervor sau este distribuită în sticle ori în alte recipiente. În aceeași categorie intră și toate tipurile de apă folosită ca sursă în industria alimentară pentru fabricarea, procesarea, conservarea sau comercializarea produselor ori substanţelor destinate consumului uman.

Identificarea și analizarea mărcilor de apă existente în oferta comercianților, destinate pentru hidratarea și pregătirea hranei bebelușilor. 


Apa reprezintă cca. 75% din masa corporală a unui sugar, 60% din cea a unui adult şi 50% din cea a unei persoane în varstă. Din această cauză, sugarii au nevoie de 3 ori mai multă apă decât adulţii, raportat la greutatea lor. Necesarul zilnic este de cca. 120 ml/kg corp. În acest sens, apele minerale naturale plate (necarbogazoase) cu mineralizaţie scăzută (oligominerale) reprezintă alegerea optimă, conform Ordinului Ministerului Sănătății nr. 978/2006. Unele dintre aceste ape minerale naturale sunt atestate clinic de către Societatea Română de Pediatrie (apa Aqua Carpatica și apa Aquatique), de către Institutul pentru Ocrotirea Mamei și Copilului „Alfred Rusescu” (apa Bucovina) sau se autorecomandă, cum ar fi apa Izvorul Minunilor, precizând pe etichetă mențiunea ”recomandată pentru prepararea hranei sugarilor”.

Apa destinată hidratării și pregătirii hranei bebelușilor trebuie să îndeplinească următoarele cerințe:


- slab mineralizată - conţinutul de săruri minerale, calculat ca reziduu fix total, nu este mai mare de 500 mg/l;

- conţinutul de sodiu este mai mic de 20 mg/l; 

- corespunde pentru prepararea alimentelor destinate sugarilor - numai după efectuarea de teste clinice conform pct. 4 al cap. II din anexa nr. 1 din HG nr. 1020/2005 şi cu respectarea conţinutului în NO3 prevăzut în anexa nr. 4 din HG nr. 1020/2005;

- conținutul de nitrați este mai mic de 50 mg/l;

- conţinutul în fluoruri să fie mai mic de 1,5 mg/l. Apele potabile cu un conținut de fluoruri mai mare de 1,5 mg/litru nu sunt recomandate pentru consumul regulat al sugarilor şi copiilor sub 7 ani. 


O atenție deosebită trebuie acordată conținutului de nitrați din apa folosită pentru hidratarea și pregătirea hranei bebelușilor. Conform unui studiu realizat în anul 2012 de către o echipă de medici din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică, în perioada 1997 – 2005 s-au înregistrat la nivel național 3314 cazuri de methemoglobinemie, boală cunoscută și sub denumirea de boala albastră a noilor născuți, care este de fapt o intoxicație acută cu nitrați. Din fericire, pentru anul 2011 s-au raportat la nivel național numai 84 de cazuri, din care 60% provin din regiunea nord-est a țării. Concentrații mari de nitrați în apa de băut se înregistrează în județele Dolj, Mehedinți și Botoșani, unde în 75% din fântâni se înregistrează un nivel ridicat de nitrați, peste limita admisă de 50 mg/l. În același studiu se atrage atenția ca în cazul sugarilor hrăniți artificial în primele 12 luni de viață, adică cu lapte praf, probabilitatea apariției bolii albastre crește, datorită faptului că la sugarii hrăniți artificial se dezvoltă o aciditate gastrică scăzută, situație ce permite dezvoltarea bacteriilor nitrat-reducătoare care convertesc nitrații în nitriți. În concluzie, toxicitatea nitraților este determinată de transformarea acestora în nitriți, aceștia favorizând apariția methemoglobinei(Methemoglobina rezultată în urma oxidării fierului feros al hemoglobinei la fier feric, nu poate lega oxigenul și determină astfel scăderea oxigenării țesuturilor. Clinic se evidențiază prin cianoza ciocolatie, dispnee, anxietate, palpitații, confuzie), care la concentrații de 80% generează asfixierea și moartea sugarului.


Integral pe apc-romania.ro


Sursa: apc-romania.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii