SUA avertizează Coreea de Nord "Ne vom apăra aliatul". Rusia şi China îndeamnă la calm
SUA avertizează Coreea de Nord: "Ne vom apăra aliatul". Rusia şi China îndeamnă la calm"Statele Unite condamnă ferm atacul şi îi cere Coreei de Nord să pună capăt acţiunii beligerante şi să respecte în totalitate termenii Acordului de Armistiţiu", a precizat SUA într-un comunicat, potrivit CNN. Rusia şi China au îndemnat la calm. Coreea de Nord a atacat cu obuze o insulă din Coreea de Sud, iar schimbul de focuri continuă şi la această oră. Bilanţul: doi morţi, 70 de case incendiate, zeci de răniţi.
Statele Unite au condamnat atacul nord-coreean vizând insula Yeonpyeong şi au dat asigurări că îşi menţin angajamentul de a-şi apăra aliatul, Coreea de Sud, relatează CNN.
"Avem contacte continue şi apropiate cu aliaţii noştri coreeni", a afirmat Casa Albă într-un comunicat.
"Statele
Unite condamnă ferm atacul şi îi cere Coreei de Nord să pună capăt
acţiunii beligerante şi să respecte în totalitate termenii Acordului de
Armistiţiu", se adaugă în document.
"Statele Unite îşi menţin angajamentul de a ne apăra aliatul, Republica Coreea (Coreea de Sud- n.red.) şi faţă de pacea şi stabilitatea regională", a subliniat Casa Albă.
Anterior,
un oficial din Ministerul sud-coreean al Apărării a dat asigurări că
Seulul nu va cere redesfăşurarea rachetelor nucleare tactice americane.
"Redesfăşurarea de arme tactice nucleare americane în Coreea de Sud ar
contrazice politica denuclearizării Peninsulei Coreea", a explicat
viceministrul sud-coreean al apărării, Chang Kwang-il. El a precizat că
Seulul nu a discutat acest subiect cu Statele Unite.
"Bombardarea
(insulei) Yeonpyeong de către Coreea de Nord este o provocare militară
clară. În plus, acest bombardament vizând obiective civile este
impardonabil", a precizat preşedinţia sud-coreeană într-un comunicat,
cerând autorităţilor nord-coreene să "îşi asume responsabilităţile".
Coreea de Sud intenţionează
să sesizeze ONU în legătură cu schimbul de focuri cu Phenianul, ce a
avut loc marţi în Marea Galbenă, a declarat o sursă din Ministerul
sud-coreea de Externe, citată de RIA Novosti.
Rusia şi China şi-au
exprimat preocuparea în legătură cu ostilităţile din Peninsula Coreea,
după ce obuze nord-coreene au fost trase spre o insulă din Coreea de
Sud.
"Este important ca aceste incidente să nu conducă la
escaladarea situaţiei", a declarat o sursă din cadrul Ministerului rus
de Externe.
La rândul său, China şi-a exprimat "preocuparea" în legătură cu incidentele armate . "Sperăm că părţile vor depune mai multe eforturi pentru a contribui la pacea şi la stabilitatea din Peninsula Corea", a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Hong Lei. "Ne exprimăm îngrijorarea în legătură cu această situaţie", a adăugat el. Beijingul a subliniat că trebuie să verifice faptele relevante.
Germania este de asemenea foarte îngrijorată în legătură cu schimbul de focuri de armă dintre cele două Corei, a declarat marţi ministrul de externe de la Berlin, Guido Weseterwelle, citat de DPA. "Această nouă provocare militară pune în pericol pacea din regiune", a spus Westerwelle într-un comunicat dat publicităţii după incident.
Cel puţin 200 de obuze de artilerie nord-coreene au lovit insula sud-coreeană locuită Yeonpyeong şi au incendiat zeci de case. Un martor a declarat pentru un post sud-coreean de televiziune că între 60 şi 70 de case sunt în flăcări. Phenianul a deschis focul la ora locală 14.34 (7.34 ora României), iar armata sud-coreeană a replicat cu 80 de runde de artilerie şi a ordonat decolarea unor avioane de luptă.
Potrivit corespondentului CNN de la Seul, schimbul intermitent de focuri de armă continuă. Armata sud-coreeană se află în alertă şi este pregătită pentru posibile noi incidente armate. Imagini cu coloane de fum au fost transmise de posturile de televiziune, iar insula a rămas fără curent electric, dar nu este clar deocamdată ce a fost lovit.
Conform ultimului bilanţ, încă un militar sud-coreean a murit în urma rănilor, bilanţul atacului nord-coreean de marţi ajungând la doi morţi, a anunţat Ministerul Apărării de la Seul, relatează CNN. Insula vizată are circa 1.300 de locuitori şi găzduieşte şi o bază militară, a declarat un pescar pentru Yonhap. Unii locuitori au început să fugă pe continent, care se află la o distanţă de 145 de kilometri. Alţii se adăpostesc în şcoli. Autorităţile le-au cerut civililor să se ascundă în buncăre.
Sursa: Realitatea.netUrmareste-ne pe Grupul de Whatsapp