Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:17 23 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Superstitiile zilei de vineri 13 (VIDEO)

ro

13 Aug, 2010 18:12 1738 Marime text
Vineri 13 a stârnit multe controverse, dar nu se ştie exact de la ce au pornit superstiţiile legate de această zi. Dacă egiptenii şi chinezii considerau numărul 13 ca fiind norocos, americanii nici nu vor să audă de data respectivă.

Vineri 13 e o superstitie întâlnită în întreaga lume aşa că s-a găsit un termen pentru cei care se tem de această dată. Fobia se numeşte paraskevidekatriaphobia.

Primul eveniment istoric legat de vineri 13 este masacrul Cavalerilor Templieri, care a avut loc vineri, 13 octombrie 1307. O altă origine a acestei superstiţii priveşte Cina cea de Taină, la care au participat 13 persoane, Iisus fiind crucificat într-o zi de vineri.

Blestemul numărului 13 îi urmăreşte în special pe americani. Aceştia evită numărul cu ghinion şi găsesc tot felul de soluţii să-l înlocuiască. La blocurile care au mai mult de 12 etaje, etajul 13 devine 14, iar multor străzi le lipseşte casa de la numărul 13.

Unii americani nu acceptă să lucreze în această zi, alţii nu mănâncă în restaurate, iar unii refuză să-şi stabilească data nunţii în această zi.

Sunt şi persoane care au rupt din calendar foaia cu data de 13. Printre personalităţile născute în ziua de 13 sunt: Fidel Castro, Samuel Beckett, Scatman John, Ernst Werner von Siemens şi altele.

Legenda spune că dacă ai 13 litere în nume, vei avea norocul Diavolului - Jack The Ripper, Charles Manson, Jeffrey Dahmer, Theodore Bundy sau Albert de Salvo, toţi criminali în serie şi toţi cu 13 litere în nume, potrivit crimetime.ro.

Dacă 13 persoane stau la masă împreună, una dintre ele va muri în mai puţin de un an. Turcii aproape că au scos din vocabular numărul 13.

Egiptenii şi chinezii considerau numărul ca unul norocos. În schimb, hinduşii şi vikingii se fereau mereu să stea 13 oameni în aceeaşi încăpere, cu atât mai puţin la aceeaşi masă.

Alte legende spun că nu ar trebui să-ţi schimbi patul într-o zi de vineri 13 pentru că vei avea coşmaruri. Dacă îţi tai unghiile într-o vineri, o faci din tristeţe şi supărare. Navele care pleacă din port vinerea au ghinion.

Tema vineri 13 nu a fost ocolită de regizorii de la Hollywood. 12 filme şi numeroase cărţi au fost realizate despre vineri 13.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Vezi toate STIRILE VIDEO!

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • SURMELIS ARGENTINA PUSA 13 Aug, 2010 17:07 ORICE SUPERSTITIE, in ziua de azi este SPRIJINITA si amplificata de cei care au in dotare ARMA PSIHOTRONICA si pe cea cu MICROUNDE cu care se poate asigura toate tonurile de sunete , mirosuri,arsuri sub forma unor mici alune maronii neproeminente sau de culoare rosie si mai proeminente,etc...