Suspect de complicitate la furt, reținut de polițiști. Bărbatul acționa în special în localuri și restaurante. Ce au stabilit anchetatorii
Suspect de complicitate la furt, reținut de polițiști. Bărbatul acționa în special în localuri și restaurante.Potrivit Poliției Capitalei, ancheta a fost declanşată de o plângere penală în care un bărbat reclama că în data de 24 mai a.c., în timp ce se afla în incinta unui restaurant din sectorul 1, persoane necunoscute , profitând de neatenţia acestuia, i-au sustras din buzunarul hainei care se afla aşezată pe spătarul scaunului, portofelul ce conţinea documente personale şi o sumă de bani.
Poliţişti din cadrul Secţiei 1 Poliţie au demarat investigaţiile, iar la data de 14 iunie a.c a fost identificat un bărbat în vârstă de 48 de ani, la acea dată aflat în control judiciar, în sarcina acestuia fiind reţinută comiterea faptei. Acesta a fost reţinut, ulterior cercetările fiind continuate cu bărbatul în stare de arest preventiv.
În urma extinderii cercetărilor efectuate, a fost identificat un alt bărbat de 60 de ani, cunoscut cu preocupări de natură infracţională, care a ajutat la comiterea faptei reclamate în data de 24 mai a.c., în sarcina acestuia fiind reţinute încă trei infracţiuni de complicitate la furt calificat:
-în data de 16.10.2017, în jurul orei 21.30, în timp ce persoana vătămată se afla în incinta unui restaurant din sectorul 1, l-ar fi ajutat pe bărbatul de 48 de ani să-i sustragă din portofelul aflat în buzunarul jachetei, lăsat pe spătarul scaunului, suma de 800 lei.
-în data de 15.05.2018, în intervalul orar 17.00 – 17.30, în timp ce se afla într-un alt local din sectorul 1, l-ar fi ajutat pe acelaşi bărbat să-i sustragă unei victime un telefon mobil dintr-o haină lăsată pe spătarul scaunului.
-în data de 24.05.2018, în jurul orei 23.30, în timp ce persoana vătămată se afla în incinta unui restaurant situat tot pe raza sectorului 1, ar fi ajutat la sustragerea din buzunarul exterior al jachetei, ce se afla pe spătarul scaunului, un portofel ce conţinea documente personale şi suma de 100 de euro.
-în data de 25.05.2018, în jurul orei 23.30, în timp ce se afla într-un bar, împreună cu bărbatul de 48 de ani, l-ar fi ajutat să-i sustragă persoanei vătămate, borseta de umăr, lăsată pe spătarului scaunului şi portofelul care conţinea suma de 130 lei plus documente personale.
Bărbatul de 60 de ani a fost reţinut, iar în cursul zilei de ieri a fost dispusă măsura arestării preventive față de acesta.
Cercetările sunt continuate cu bărbaţii în stare de arest preventiv, sub aspectul săvârşirii a trei infracţiuni de furt calificat şi complicitate la furt calificat şi a unei infracţiuni de furt si complicitate la furt.
Așa cum rezultă din cele expuse, bărbații au ales victime care, aflându-se în baruri sau restaurante, și-au lăsat hainele pe spătarele scaunelor. Cei doi au avut nevoie doar de un moment de neatenție din partea lor pentru a le lăsa fără portofelele ori telefoanele mobile aflate în buzunarele acestor haine.
”De aceea venim în sprijinul oamenilor cu aceste câteva sfaturi preventive, care i-ar putea scuti de asemenea neplăceri:
– atunci când mergeți în locuri aglomerate, precum baruri, cluburi, restaurante, încercați pe cât posibil să adoptați o conduită preventivă și nu tratați cu superficialitate importanța supravegherii bunurilor personale;
– aruncați o privire în jurul dumneavoastră, către oamenii de la mesele din apropiere (asta pentru că majoritatea răufăcătorilor nu sunt simpli clienți și nu se comportă ca atare, ci sunt acolo doar pentru a săvârși fapte de natură penală);
– portofelele, telefoanele mobile și alte bunuri de valoare este bine să le țineți pe masă, la vedere, pentru a le avea permanent în câmpul vizual;
– dacă v-ați lăsat haina cu bunuri în ea pe spătarul scaunului, încercați să nu vă îndepărtați și din când în când să verificați buzunarele;
– în cazul în care vă îndepărtați de masă și lăsați haina pe spătarul scaunului sau bunurile pe masă, la vedere, rugați pe cineva de la masă să le supravegheze cât timp lipsiți” - au precizat polițiștii.
”Facem precizarea că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie” - au mai transmis reprezentanții Poliției Capitalei.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp