Țânțarul tigru face primele victime la noi?
Țânțarul tigru face primele victime la noi?
12 Sep, 2015 17:28
ZIUA de Constanta
3190
Marime text
Este vorba despre un bărbat de 60 de ani și o femeie de 54 de ani. Ei spun că au contactat boala după ce au fost înțepați de ”un țânțar”.
În timp ce bărbatul s-a vindecat şi a fost externat, femeia se află în stare gravă, în comă și este internată la Terapie Intensivă.
Reprezentanții Direcției de Sănătate Publică le recomandă atenție sporită persoanelor de vârsta a treia, care au boli cronice și pentru care meningoencefalita poate fi fatală. Medicii spun că este nevoie ca toţi cei care au afecţiuni cronice şi au depăşit 60 de ani să folosească produse preventive împotriva înțepăturilor de insecte și să se prezinte la control de la primele simptome
Meningo-encefalita de tip West-Nile poate fi confundată cu o viroză. Primele simptome sunt febra și durerile de cap.
Această insectă, numită popular ţânţarul-tigru („Aedes albopictus”), este purtătoarea a peste 20 de boli tropicale grave. Printre altele, acesta poate transmite virusul care provoacă meningită West Nile, dar şi virusul Denga, care poate provoca omului febră foarte mare, convulsii și hemoragii şi poate duce chiar la deces dacă nu este tratată.
Specialiştii avertizau încă de la mijlocul lunii trecute că va ajunge şi în ţara noastră dacă temperaturile caniculare vor continua. Conform unei prezentări publicate pe site-ul Societății Române de Microbiologie, țânțarul- tigru este introdus în diverse ţări, acum şi în România, ”prin import de anvelope uzate și de bambus”.
Insecta poate fi recunoscută ușor, fiind neagră cu dungulițe albe pe corp și membre. În cazul în care, în urma unei ciupituri de țânțar, prezentați simptome precum febră, dureri de cap, vomă, greață, dureri musculare și articulare, trebuie să vă prezentați de urgență la doctor.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii