Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
05:35 23 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Tarifele RCA sunt plafonate, de astăzi, pentru șase luni

ro

18 Nov, 2016 08:06 2215 Marime text
Primele pentru asigurările auto obligatorii maxime se plafonează de vineri pentru următoarele șase luni. Hotărârea de guvern care stabilește tarifele maxime pentru RCA intră în vigoare la 18 noiembrie, scrie romanialibera.ro.

Tarifele se stabilesc pentru clasa de Bonus Malus B 0 adică un dosar de daună ca pentru o maşină nouă. Astfel, pentru un autoturism cu o capacitate cilindrică de până la 1400 centimetri cubi, al cărui şofer are o vârstă cuprinsă între 31 şi 60 de ani, asigurarea nu poate depăşi 617 lei pe an, dar poate ajunge la 985 de lei pentru 12 luni dacă proprietarul are mai puţin de 25 de ani, explică Radio România Actualități.

Totuşi, un şofer care în ultimii ani nu a provocat accidente, va beneficia de o reducere considerabilă a asigurării.

Scăderea este semnificativă la TIR-uri şi camioane grele: de la prime care depăşeau 20 de mii de lei pe an, o firmă de transport va achita acum cel mult 7.500 de lei pe an.

Norma RCA introduce şi posibilitatea de compensare directă, ceea ce va permite păgubitului să-şi repare maşina pe propria asigurare, iar la cererea clientului dosarul de BONUS -MALUS poate fi transferat la o maşină nouă pentru continuitatea reducerii de tarif atunci când istoricul de daune nu are accidente.

Între timp, însă, Comisia Europeană a admis sesizarea Uniunii Naționale a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România (UNSAR) cu privire la plafonarea tarifelor RCA, iar Guvernul are la dispoziție 10 săptămâni ca să răspundă, informează, joi, UNSAR, la solicitarea Agerpres.

„Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România a primit o scrisoare de la Comisia Europeană prin care ni se comunică faptul că sesizarea noastră a fost admisă și se află în analiză. Conform scrisorii primite, Guvernul are la dispoziție zece săptămâni să răspundă Comisiei Europene și, la rândul ei, Comisia are alte zece săptămâni la dispoziție să analizeze răspunsul", spune UNSAR.

Uniunea precizează că, în acest caz, așteptarea este ca legislația națională pe segmentul RCA să nu contravină legislației europene.


„Pe lângă încălcarea reglementărilor naționale și europene, plafonarea tarifelor RCA va avea, pe termen mediu și lung, efecte negative care vor fi resimțite și de asigurați", susține UNSAR.

Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România (UNSAR) a anunțat, la începutul lunii noiembrie, prin intermediul unui comunicat de presă, că sesizat Comisia Europeană cu privire la plafonarea tarifelor RCA, deoarece consideră că plafonarea tarifelor RCA încalcă principiul pieței libere, concurențiale, prevăzut de Constituția României, dar și o serie de reglementări europene.

„Ca urmare a aprobării de către Guvern a tarifelor plafonate pentru polița de asigurare obligatorie auto, UNSAR își reafirmă intenția de a acționa pe toate căile posibile pentru ca reglementările specifice acestui domeniu să respecte cadrul legislativ existent, atât la nivel național, cât și european. În primul rând, plafonarea tarifelor RCA încalcă un principiu de bază prevăzut de Constituția României, cel al unei piețe libere, concurențiale, iar membrii UNSAR analizează în acest moment cele mai bune variante de a acționa împotriva acestei prevederi. UNSAR a sesizat deja Comisia Europeană cu privire la încălcările Directivei 2009/138/CE și ale Tratatului de funcționare al Uniunii Europene, existând premisele ca România să fie sancționată pentru încălcarea legislației comunitare", se menționa în comunicatul UNSAR.

Guvernul a adoptat pe 2 noiembrie, după o consultare publică de o săptămână, tarifele maxime ce urmează să fie aplicate de societățile care practică asigurările obligatorii auto, a anunțat purtătorul de cuvânt al Executivului, Liviu Iolu.


„Tarifele maxime se vor aplica de către societățile de asigurare o perioadă de șase luni de la intrarea în vigoare a Hotărârii de Guvern. Societățile de asigurare vor aplica în această perioadă de șase luni tarifele de primă notificate anterior datei de intrare în vigoare a prezentei hotărâri, fără însă a depăși tarifele de primă maxime prevăzute în actul normativ adoptat. Metodologia de calcul și tarifele maximale au fost stabilite de ASF, prin consultare cu asociațiile transportatorilor și cu societățile de asigurări", a spus Iolu, într-un briefing susținut la Palatul Victoria.


Sursa foto: serviciiinmatriculare.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii