Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
22:58 20 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Taxa auto 2015 De ce este contestat timbru de mediu în instanţă

ro

24 Feb, 2015 11:02 2581 Marime text
Actul normativ care a introdus timbrul de mediu le dă mari bătăi de cap românilor. Din această cauză, tot mai mulţi proprietari de autoturisme iau calea instanţelor, cerând să li se dea banii înapoi, pentru că legea are hibe. În această situaţie se poate vorbi despre un nou val de procese împotriva statului, informează România TV. Însă care este, cu adevărat, rata de câştig a unui astfel de proces?

Pe rolul diferitelor instanţe au fost înregistrate şi câştigate deja zeci de procese în care s-a cerut returnarea timbrului de mediu sau evitarea plăţii acestuia. Multitudinea proceselor câştigate ar putea obliga Guvernul să regândească modalitatea de calcul a timbrului de mediu.

Din ce în ce mai multe persoane care se află într-una dintre aceste situaţii apelează la instanţă pentru a-şi recupera banii care, spun ei, contravin dreptului de proprietate şi este în totală contradicţie cu legislaţia Uniunii Europene. Cu alte cuvinte, în multe dintre motivările instanţelor se subliniază faptul că niciun stat membru al UE nu aplică, direct sau indirect, produselor altor state membre impozite interne de orice natură mai mari decât cele care se aplică direct sau indirect produselor similare. De asemenea, niciun stat membru al UE nu aplică produselor altor state membre impozite interne de natură să protejeze, direct sau indirect, alte sectoare de producţie, notează România TV.

Care sunt şansele de câştig OUG nr. 9/2013 prevede că timbrul de mediu este plătit o singură dată, atunci când: un autoturism este înmatriculat pentru prima dată în România; când un autoturism este reintrodus în parcul auto naţional, în cazul în care la momentul scoaterii sale din parcul auto naţional, proprietarului i s-a restituit valoarea reziduală a timbrului; pentru maşinile rulate pentru care nu a fost achitată nicio taxă de poluare/înmatriculare, timbrul de mediu se va plăti cu ocazia transcrierii dreptului de proprietate; pentru autoturismele rulate pentru care s-a dispus de către instanţe restituirea sau înmatricularea fără plata unei taxe de poluare/de înmatriculare. Timbrul de mediu în această situaţie va fi achitat tot cu ocazia transcrierii dreptului de proprietate, relatează România TV.

Proprietarii de autoturisme care se regăsesc într-una dintre situaţiile de mai sus pot da în judecată statul pentru evitarea sau recuperarea timbrului de mediu. Aceasta înseamnă, însă, un proces anevoios şi cu rată de câştig de…50%!


Sursa: România TV
Sursa foto: bacau.net



Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii