Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
11:41 04 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski“, trece prin clipe dificile. Ce a declarat Directorul general, Daniela Vlădescu

ro

12 Oct, 2018 17:18 2857 Marime text
 Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski“, trece prin clipe dificile. 

Directorul general al Teatrului „Oleg Danovski“, Daniela Vlădescu, scrie pe pagina sa  de Facebook: Dragi constănțeni va rog să cumpărați, fiecare dintre dumneavoastră, măcar un bilet de 15 lei la spectacolele noastre din lunile octombrie, noiembrie , decembrie, nu știu și nu vreau să cerșesc, dar este singură posibilitate ca orașul Constanța să nu piardă o instituție de tradiție a spectacolului muzical coregrafic și să nu piardă și dreptul la cultură.

Oameni minunați au susținut cu pasiune și talent această instituție. Nu exsta în lume un oraș mare, bogat și cu oameni frumoși, care să nu aibe instituții de spectacol muzical. Meritați accesul la cultură! 
  
 În această situație, nu neobișnuită pentru teatrul nostru, dar fără precedent în gravitatea ei, nu mai așteptăm ajutor de la ministerul culturii și identității naționale. 
  
 Istoria instituțiilor de spectacol din Constanța a fost tumultuoasă și nedreaptă, începând cu anul 2004. 
 De când am trecut în subordinea ministetului culturii, după ce am fost desființați în anul 2010 de către Consiliul Județean Constanța, s-au succedat în funcția de ministru al culturii cel puțin 15 persoane. 
  
 După salvatorul nostru, Kelemen Hunor,(prin intermedierea plină de suflet a Irinei Cajal-secretar de stat) au urmat mulți miniștri. Unii nici măcar nu au apucat să se informeze și au fost schimbați.

Alții nu au avut timp să ajungă și la Constanța, alții au fost total dezinteresați de situația noastră, câțiva nu au înțeles-o pe întreagă perioadă a mandatului, și destul de mulți au fost răuvoitori și au vrut să continue marea curățenie făcută de Nicușor Constantinescu în 2010. 
  
 Spre norocul nostru, care se vede că a luat sfârșit , între perioadele negre de umilință, frică, sacrificii și disperare ,s-au mai intercalat perioade, prea scurte, cu oameni excepționali în Ministerul culturii. 
  


 2016 , sub conducerea  ministru Corina Șuteu și la inițiațiva secretarilor de stat  Lucian Varsandan și Erwin Simsensohn, care s-au informat și au dorit să rezolve problemele teatrului nostru, probleme fără precedent în istoria instituțiilor de cultură din România comunistă și postdecembristă, am reușit, într-o prima etapă , egalizarea salariilor cu a celorlalte instituții de profil subordonate Ministerului Culturii. 
  
 Mare ne-a fost uimirea când am văzut că salariile noastre erau, pe funcții,de 2 sau 3 ori mai mici decât în țara. Asta datorându-se tot conducerii cjconstanta , din perioadă 2004-2010. 
  
 La sfârșitul anului 2016 o altă schimbare politică ne-a adus o nouă conducere a Ministerului Culturii. 
  
 Prima jumătate a anului 2017 am trăit cu spaimă neputinței din pricină bugetului alocat, fără a se ține seamă de realitățile teatrului nostru-organigramă necuviincios de mică și muncă infernală și de înaltă ținută(140-160 spectacole anual). 
  
 Apoi a apărut un nou ministru, la jumătatea anului 2017, Lucian Romascanu. 

  
 S-a informat, a înțeles, ne-a ajutat și a fost schimbat la începutul anului 2018. 
  
 Acum , în an centenar, în loc să sărbătorim,că totate instituțiile de cultură din țara, dăruim și noi jertfă noastră-Teatrul Național de Operă și Balet "Oleg Danovski". 
  
 Și ca toți martirii, vă asigurăm că ne-am făcut datoria cu prisosință.​ 
  

Cu toate greutătile prin care trece, Teatrul „Oleg Danovski“ se pregăteste pentru cea de-a 44-a ediție a Festivalului Internațional al Muzicii și Dansului. 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii