Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
04:48 05 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Topul celor mai corupte 10 ţări

ro

04 Nov, 2013 16:30 2298 Marime text
Petru multe ţări din lume corupţia este un mod de viaţă. Forumul Economic  Mondial a realizat un top al celor mai corupte zece ţări din lume.

Locul 10 Venezuela
Mulţi ar fi  crezut că descoperirea zăcămintelor de petrol din această țară, în prima parte a secolului al XX-lea, ar fi dus la prosperitatea ei. Aceasta nu s-a întâmplat, în schimb a sporit lupta dintre câteva elita politice, care au încercat să pună monopol pe domeniu.

Locul 9 Cambodgia
Corupțiae întâlnită în toate domeniile, de la cei care  încalcă regulile de trafic, la cei care  doresc să obține un permis de conducere, un tratament medical și chiar pentru a obține o hotărâre judecătorească favorabilă. Analiştii spun că zeci de ani de război civil, şi tulburări politice au permis corupţiei să înflorească. Guvernul nu încurajează societatea să participe la elaborarea legilor, şi deşi există legi anti-corupție,  nimeni nu are interesul să le adopte şi respecte.

Locul 8 Corea de Nord
Având în vedere faptul că întreaga țară serveşte unui singur om, nu mai miră pe nimeni faptul că corupția este atât de răspândită în Coreea de Nord. Mita dată funcționarilor publici este considerată ceva obişnuit. De asemenea, în domeniul achizițiilor publice, mita este parte a sistemului,iar deturnare de fonduri publiceeste frecvet întâlnită. Cei care vor să fugă din țară în China, trebuie să dea mită polițiștilor de frontieră.

Locul 7  Guineea
Viaţa în această țară săracă este destul de scumpă, deși s-a îmbunătățit considerabil din 2008. Cu toate acestea, un scandal minier recent, care implică un fost președinte și două companii multinaționale a dus la pierderea a miliarde de lire sterline.  Oamenii din Guineea au apelat la ajutorul Statelor  Unite și a Marii Britanii pentru a investiga acest caz.

Locul 6 Guinea Ecuatorială

Această țară din Africa de Vest este de fapt foarte bogată în resurse naturale, cum ar fi petrol, minerale și gaze naturale. Cu toate acestea doar câteva companii se ocupă de exploatarea acestor resurse, în timp ce majoritatea populaţiei este obligată să trăiască în condiţii de igienă inadecvate, penele de curent sunt frecvente, iar sistemul de educație se prăbuşeşte. Se estimează că în timp ce câteva milioane de oameni castiga din comercializarea resurselor, aproximativ 60 la sută din cetățenii Guineei Ecuatoriale trăiesc cu mai puțin de un dolar pe zi din care trebuie să plătească mită pentru a obţine serviciile de bază.

Locul 5  Zimbabwe
Zimbabwe se confruntă cu serioase probleme financiare . Atât de grave, încât moneda conţine acum cifre de ordinul milioanelor din cauza hiperinflație. Guvernul nu se bucură de popularitate în rândul cetăţenilor iar sistemul de învăţământ are instituțiile cele mai afectate de corupție, aceasta deoarece mulţi cetăţeni analfabeţi plătesc pe alţii pentru a se prezinte la examene în locul lor, ca să obţină certificatul cu care se pot angaja.

Locul 4 Sudan
Sudanul este o țară în care războaiele civile durează de zeci de ani, de asemenea tulburările religioase și politice au făcut ca corupţia să ia amploare. Situația este agravată de un guvern care abia ține evidența tranzacțiilor care sunt lipsite de transparență. Nepotismul în rândul demnitarilor este foarte răspândit, în acest fel asigurându-se controlul asupra puterii. Poliţia este una dintre instituţiile cele mai corupte, iar cei care doresc să înființeze afaceri în țară trebuie să plătească funcționarilor publici dreptul de a obține o licență.

Locul 3 Myanmar

Myanmar a avut primele alegeri libere după patru decenii de regim totalitar, dar încă mai au un drum lung de parcurs în ceea ce privește furnizarea serviciilor de bază. Țara este bogată în cherestea, petrol și gaze, dar cu toate acestea, doar elita conducătoare s-a îmbogăţit. Mita pentru a obține servicii de bază este atât de răspândită, încât mai este cunoscută şi sub numele de  "bani de ceai". Chiar și companiile străine care doresc să investească în Myanmar trebuie să plătească această taxă pentru ceai, mai ales atunci când se negociază obţinerea licențelor  de import / export, sau a contractelor de arendă ale terenurilor agricole.

Locul 2 Somalia
La fel ca Sudan, Somalia este o altă națiune devastată de război, unde oamenii apelează la mită pentru a obține ceea de ce au nevoie. Sectorul guvernamental cel mai afectate de corupție în această țară este cel al Forțelor Armate, care solicită mită de la oameni pentru a-şi face treaba.  Guvernul nu are legi anti-corupție și ține rareori evidența cheltuielilor guvernamentale uriașe. Oficialii sudanezi sunt, de asemenea, cunoscuţi pentru excursiile costisitoare pe care le fac în afara țării.

Locul 1 Republica Democrată Congo
O ţară stăpânită de lupte interne de mai mulţi ani, se confruntă cu probleme serioase în toate sectoarele, printre cele mai afectate numărându-se cel minier, frostier, fiscal şi vamal. Acţiunile întreprinse de Guvern sunt lipsite de transparenţă, iar aceasta face ca instituţiile să funcţioneze cu grave încălcări ale legislaţiei.

Sursa: CelebrityNetWorth.com
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii