Traian Băsescu Noua lege a educaţiei nu este perfectă, suntem la început de drum
Traian Băsescu: Noua lege a educaţiei nu este perfectă, suntem la început de drumŞeful statului a acuzat reforma făcută de foştii miniştri ai Educaţiei Ecaterina Andronescu şi Andrei Marga, doi dintre critici constanţi ai noii Legi a Educaţiei. "În învăţământul universitar s-au format baroni ai sistemului, iar vehemenţa lor pleacă din teama că îşi vor pierde privilegiile obţinute graţie legii Marga", a spus preşedintele.
„Consider că promulgarea noii legi a educaţiei este un moment extrem de important pentru reforma României. Legea educaţiei se aşează alături de legea pensiilor, legea salarizării, în legile importante care vizează modernizarea statului român. Cert este că promulgarea este finalul unei dezbateri de mai bine de patru ani, care a vizat sistemul de educaţie. Legea promulgată, acceptată de Parlament şi CCR reprezintă o garanţie că procesul de modernizare a educaţiei a devenit ireversibil. O astfel de lege nu putea mulţumi pe toată lumea şi e de aşteptat să nu fie o lege perfectă. Încrâncenarea pe care o provoacă este tipică pentru orice schimbare pe care o provoacă o schimbare în sistem. Campioni au fost liderii sindicali, doamna rector Andronescu, doamnul rector Marga, care au făcut o reformă care se vede acum. Doresc ca românii se afle de la preşedintele ţării de ce se tem cei care denigrează legea”, a declarat preşedintele Traian Băsescu, într-o declaraţie susţinută la Palatul Cotroceni.
„Eu eram obligat să promulg legea din punct de vedere politic, nu doar contituţional. Legea e bazată pe Pactul Naţional pe Educaţie semnată de sindicate, partide. Primul ei semnatar a devenit însă unul din marii contestari, Mircea Geoană. E regretabil. Nu ne aflăm la final de drum, ci la începutul procesului de modernizare a educaţiei. Pentru a argumenta câtă nevoie era de o reformă a sistemului de educaţie voi da câteva cifre: ultimul studiu PISA situează România pe locul 49 la lectură, pe locul 47 la matematică, fiind cel mai prost situată în interiorul UE”, a precizat şeful statului.
„Sistemul de educaţie are în centrul lui elevii şi studenţii. Atrage în responsabilitate pentru calitatea lui părinţii, profesorii, managerii, comunitatea locală. Sistemul se descentralizează. Noua lege stimulează competiţia între şcoli şi universităţi. Este relevant faptul că noua lege pune în concurenţă unităţile şcolare prin mecanismul că elevul optează pentru şcoala la care doreşte să meargă, iar finanţarea urmăreşte elevul. Legea asigură o puternică implicare a familiei elevilor şi vor semna un contract educaţional cu unitatea de învăţământ în care sunt înscrise drepturilor şi obligaţiile reciproce”, a punctat acesta.
"Legea pune accent pe educaţie timpurie. Se trece la învăţământul de nouă ani. Va creşte calitatea resursei umane pentru că orice dascăl va fi obligat să aibă un masterat didactic pe o perioadă de doi ani".
"Universităţile vor fi clasate în trei tipuri: universităţi care vor avea ca obiect educaţie pur şi simplu, altele centrate pe educaţie şi cercetare, iar altele pe educaţie şi cercetare avansate. Prima clasificare se va face cu auditori internaţionali. Statul va finanţa excelenţa universitară."
"Nu va mai funcţiona criteriul vechimii pentru dobândirea de titluri. Sunt prea mulţi tineri care ocupă funcţii de preparatori în timp ce familii şi clanuri ocupă funcţii importante."
"Paradoxul este că multe din universităţile de stat au fost transformate în fabrici de diplome".
"Un alt obiectiv al legii este evitarea politizării funcţiei de rector. Se incriminează plagiatul. Nu mai sunt permise micile familiuţe, cu soţi, soţii, fini".
"Critica cea mai lipsită de onestitate vine din zona discursului naţionalist. Le-aş aminti celor care se tem de studii în limba minorităţilor că în 1918, la Alba Iulia, una din teze era următoarea fiecare popor se va judeca, administra şi educa în limba proprie. Nu văd de ce astăzi am fi mai puţin înţelepţi decât în 1918, într-o ţară membră UE."
"În învăţământul universitar s-au format baroni ai sistemului, iar vehemenţa lor pleacă din teama că îşi vor pierde privilegiile obţinute graţie legii Marga."
"Fac un apel la Guvern ca în procesul de implementare al legii, e un proces care va dura 4-5 ani, mi-aş dori ca acest proces să fie condus fără culoare politică şi să răspundă nevoilor legii."
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp