Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
13:56 21 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Trebuie să fiţi atenţi când cumpăraţi anvelopele de iarnă

ro

29 Oct, 2015 00:55 1681 Marime text
Apropierea sezonului rece obligă toți conducătorii auto să își doteze mașinile cu anvelope speciale de iarnă. Obligativitatea nu depinde de un anumit interval de timp, ci de condițiile meteorologice, după cum se precizează în Ordonanța de Guvern 5/2011. Astfel, șoferii trebuie să aibă cauciucuri de iarnă doar când circulă pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheață sau polei, indiferent de perioada calendaristică.
Dacă sunt prinși în trafic fără anvelope de iarnă, sau dacă acestea nu respectă condițiile prevăzute de lege - alte dimensiuni sau caracteristici decât cele prevazute în certificatul de înmatriculare sau înregistrare ori sunt uzate peste limita admisă - șoferii riscă să plătească o amendă din clasa a IV-a de sancțiuni (de la 9 la 20 de puncte-amendă), informează Agerpres.
Asociația pentru Protecția Consumatorilor România (APC România) vă ajută să luați cea mai bună decizie atât pentru siguranța, cât și pentru portofelul dumneavoastră în ceea ce priveşte aceste anvelope.
De exemplu, anvelope de iarnă funcționează cel mai bine la temperaturi de sub 7 grade, dar uzura poate fi mai mare decât la pneurile standard în cazul în care le utilizați în condițiile unei atmosfere mai calde.
Anvelope de iarnă acceptate de legislația românească și europeană sunt cele inscripționate pe lateral cu unul dintre simbolurile "M+S", "M.S.", "MS" sau "M&S". Inițialele M și S vin de la cuvintele mud (noroi) și snow (zăpadă). Anvelopele "all seasons" pot fi acceptate dacă au marcajul specific anvelopelor de iarnă ("M+S", "M.S.", "MS" sau "M&S").
Anvelopele cu crampoane se folosesc în condiții extreme cum ar fi zăpada groasă și gheața. Vor fi demontate atunci când acestea ajung în contact direct cu partea carosabilă.
Lanțurile antiderapante pot fi folosite în cazul în care zăpada sau gheața este întâlnită în timpul unei călătorii, cu condiția să fie demontate odată cu îmbunătățirea vremii.
'Șosete' pentru zăpadă (antiderapant textil): este un material textil plasat în jurul anvelopei pentru a îmbunătăți aderența pe zăpadă și gheață. Ele sunt ușor de folosit, dar nu sunt la fel de eficiente ca lanțurile antiderapante. "Șosetele" nu pot produce pagube la nivelul carosabilului, dar trebuie dezinstalate rapid, deoarece ele scad performanța anvelopei în condiții normale de drum.
Începând cu data de 1 noiembrie 2012, toate anvelopele trebuie să aibă o etichetă ce prezintă informații despre performanța acestora - eficiența consumului de combustibil, aderența pe carosabil umed și nivelul de zgomot exterior. Costurile pentru combustibil depind în bună măsură de calitatea anvelopelor.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii