Tulcea. Expozițiile „Malul Lacului Razelm“ și „În căutarea certitudinii“, la Centrul de Informare al Cetății Argamum
Tulcea. Expozițiile „Malul Lacului Razelm“ și „În căutarea certitudinii“, la Centrul de Informare alVineri, 6 iulie, vicepreședintele Consiliului Județean Tulcea, Petre Badea a participat, la Centrul de Informare al Cetății Argamum, Cap Dolojman, la deschiderea expozițiilor „Malul Lacului Razelm“ și „În căutarea certitudinii“, realizate de Adrian Timar.
„Vreau să felicit organizatorii acestui eveniment, Institutul de Cercetări Eco Muzeale „Gavrilă Simion“, Primăria Comunei Jurilovca și Filiala Brașov a Uniunii Artiștilor Plastici din Români, pentru inițiativa de a aduce aici, în zona cetății Argamum, într-un loc izolat dar încărcat cu multă istorie, aceste expoziții interesante. De asemenea, îi mulțumesc artistului, domnul Adrian Timar, pentru faptul că ne face onoarea de a expune, din nou, la Tulcea, o parte din viziunea sa asupra Deltei Dunării.
Pentru un artist născut la Deva, care trăiește la Brașov, legătura lui Adrian Timar cu Tulcea pare una destul de strânsă. Aceasta se poate datora și faptului că începuturile domniei sale în ceea ce înseamnă participare la expoziții l-au adus la Tulcea (1980, Salonul de gravură Tulcea) sau pur și simplu se poate datora dragostei pentru natură și pentru Delta Dunării, care îl readuce aici, pe meleaguri nord dobrogene.
Anul acesta este vorba de două expoziţii. Prima, expoziția de desene în tehnica laviului „Malul Lacului Razelm“, după cum însuși autorul o spune, sugerează liniştea şi măreţia depărtării, singularitatea marginii, iar a doua este o instalaţie cu panouri ce reprezintă flamuri, litere din codul marinăresc de comunicare. De ambele expoziții ne putem bucura până în luna septembrie.
Vă felicit pentru ideea inedită și vă invit să perseverați în a promova frumusețea Deltei Dunării, această bijuterie naturală pe care o are țara noastră“, a declarat vicepreședintele Petre Badea.
„Pustietatea de la Cap Dolojman mie mi s-a părut foarte marcată de prezența umană, chiar dacă vedem doar șerpi, scaieți sau pelicani. Emoția puternică dată de grafiile găsite ca amprente pe amfore, pe monede, pe structura orașului Orgame m-a făcut să gândesc ca o telenovelă aceste expoziții. Pentru că marea este a grecilor și prin mare ei și-au trăit cultura, am ajuns la aceste flamuri marinărești de comunicare, steagurile, și prin acestea, poate într-un mod romantic, poetic, încercăm să comunicăm cu navigatorii greci, peste mare, de pe promontoriul Cap Dolojman, să-i avertizăm că Portița s-a închis, că sunt probleme de navigație. Acesta ar fi motivul comunicării reprezentat de aceste flamuri marinărești“, a declarat Adrian Timar.
După ce a expus în Ungaria, Franța, SUA, Rusia, Norvegia, Japonia, Olanda, Germania, Polonia, Cehia, Bulgaria, Danemarca, Egipt, Suedia, dar și în multe orașe din România, Adrian Timar a venit, din nou, la Tulcea. Anul trecut, tot la Cap Dolojman, a avut loc Expoziția de grafică, pictură, fotografie instant și aparatură Polaroid – „Între Periboina și Parcheș, la o altă privire asupra Deltei“.
Sursă foto: Consiliul Județean Tulcea
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp