Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:23 05 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Tulcea. Proiect pentru dezvoltarea infrastructurii pan-europene în domeniul râuri-mări, condus de România

ro

20 Sep, 2018 15:33 1677 Marime text
Joi, 20 septembrie 2018, în cadrul proiectului „Strategie și acțiuni pentru pregătirea participării naționale la proiectul Danubius RI” a avut loc o sesiune de lucru la Centrul de cercetări Danubius - Murighiol, tematica fiind „Componenta românească a Danubius RI-Hub-ul de la Murighiol, Centrul de Date, Super-site-ul Delta Dunării. ”

Potrivit CJ Tulcea, Centrul Internațional de Studii Avansate pentru sisteme râuri-mare îşi propune să fie infrastructura de cercetare pan-europeană a cercetărilor interdisciplinare care au ca scop fundamentarea managementului  integrat al acestor sisteme la nivelul intregului bazin hidrografic.

”O atenţie specială este acordată mediilor de tranziţie (delte, estuare), încă insuficient cunoscute şi înţelese în detaliu. DANUBIUS-RI va oferi o infrastructură de cercetare pan-europeană care va umple acest gol oferind access la o gamă largă de sisteme europene fluviu-mare, facilităţi de cercetare şi expertiză, şi va face posibilă cercetarea acestor sisteme în Europa şi în întreaga lume. Rezultatele ştiinţifice vor fundamenta soluţii de management integrat al acestor sisteme în ansamblul lor” - au transmis reprezentanții CJ Tulcea.


DANUBIUS-RI este o propunere de infrastructură distribuită, care va avea nucleul central în Delta Dunării. Tot România va găzdui şi Centrul de Date al Infrastructurii. DANUBIUS-RI are în componenţă facilităţi de cercetare, grupate în noduri, centre de excelenţă ce vor oferi facilităţi şi servicii de stocare şi furnizare a datelor, facilităţi experimentale şi măsurători în situ, capabilităţi analitice de ultimă generaţie şi punerea în aplicare a procedurilor standardizate şi de control al calităţii. Nodul pentru observaţii şi măsurători va fi coordonat de către Laboratorul de Ştiinţe Marine din Plymouth, Marea Britanie, Nodul pentru analize  va fi coordonat de către Institutul Federal de Hidrologie din Germania, Nodul pentru Modelare va fi coordonat de către Institutul de Ştiinte Marine din Italia iar cel de Guvernanţă de către DELTARES, din Olanda.

„Asistăm la un eveniment deosebit de important pentru Delta Dunării. Dinamica acestei zone extraordinare va fi analizată în detaliu, cu echipamente de ultimă generație. Cercetările ce vor fi efectuate aici vor fi o sursă extraordinară de informații relevante pentru tot bazinul hidrografic al Dunării. 
Este vorba de componenta românească a Danubius-RI care cuprinde și realizarea Supersite-ului acestei rezervații, practic un laborator natural reprezentat de Delta Dunării, o zonă de studii, măsurători și modelări complexe și aprofundate”, a spus în cadrul sesiunii de lucru vicepreședintele Consiliului Județean Tulcea, Petre Badea.

Sursa foto: CJ Tulcea
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii