Uluitor! Judecatorul Leonard Bourceanu a bagat in puscarie lotul Cogealac, fara sa-i pese ca a fost recuzat! (Documente)
Uluitor! Judecatorul Leonard Bourceanu a bagat in puscarie lotul Cogealac, fara sa-i pese ca a fost recuzat! (Documente)Graba arestarii
Am intrat in posesia Incheierii judecatoresti nr. 129 din 28.07.2010 a Judecatoriei Constanta (dosar 29720/212/2010) prin care lotul Cogealac a fost arestat. Aparatorii acuzatilor au sustinut in fata judecatorului Leonard Iustin Bourceanu: propunerea de arestare este lovita de nulitate absoluta; e profund nelegala; incalca normele imperative ale legii; ca cererea de arestare nu e semnata de procurorul care a facut cercetarile; ca procurorii au facut acuzatii "doar pe inchipuiri"; ca n-a fost respectat dreptul la aparare, si multe altele.In timpul judecatii, avocatii care au ridicat mai multe exceptii, au cerut sa se consemneze in caietul grefierului ca presedintele completului de judecata "i-a pus in vedere inculpatului sa se grabeasca intrucat expira masura arestarii, ceea ce inseamna ca instanta se antepronunta." In continuare, judecatorul Bourceanu a refuzat sa solutioneze doua exceptii ridicate de aparare (lipsa competentei materiale si una de neconstitutionalitate), anuntand ca va uni exceptiile cu fondul.
Motivarile judecatorului Leonard
Pentru
acest motiv, aparatorii au formulat o cerere de recuzare a
judecatorului Leonard Iustin Bourceanu, motivata pe antepronuntarea
acestuia si refuzul de a solutiona exceptiile. Desi
Dreptul
este o stiinta exacta, procesul a luat o turnura de scien-fiction.
Judecatorul Bourceanu a cerut un time-out, dupa care s-a intors in sala
anuntand ca a luat act de cererea de recuzare. El a refuzat sa o
trimita completului desemnat sa o solutioneze, asa cum cere legea,
motivand urmatoarele: "Dupa
invocarea primelor doua exceptii, inainte de invocarea exceptiei de
neconstitutionalitate, aparatorii, nemultumiti ca instanta a unit
exceptiile cu cercetarea fondului propunerii
de arestare preventiva, apreciind ca astfel ar fi incalcat dreptul la
aparare al inculpatilor, au recuzat instanta, dar avand in vedere
dispozitiile art. 51, alin 4, cod procedura penala, conform cu care: completul in fata caruia s-a formulat recuzarea, cu participarea judecatorului recuzat, se pronunta asupra masurilor preventive,
cauza in sine privind luarea unei masuri preventive si nu fondul
acuzatiilor, instanta a luat act de formularea cererii de recuzare si a
continuat solutionarea propunerii de arestare de fata. Dupa solutionarea propunerii de arestare, cererea de recuzare a fost inaintata completului legal investit spre solutionare". (vezi facsimil)
Nu intelegem de ce judecatorul Leonard a mai inaintat spre solutionare o cerere de recuzare, care indiferent cum s-ar fi solutionat, nu-si mai putea produce efectele, cata vreme el a judecat deja cauza si i-a arestat pe cei care l-au recuzat!? Pe de alta parte, judecatorul Leonard a selectat din codul de procedura doar ce i-a convenit, ignorand art. 52 al aceluiasi cod, potrivit caruia "abtinerea sau recuzarea judecatorului se solutioneaza de catre un alt complet, in sedinta secreta".
Alta traznaie
Judecatorul Leonard Bourceanu a mai scos niste perle negre in motivarea asupra exceptiilor ridicate: "Invocarea unei exceptii de neconstitutionalitate a dispozitiilor legale ce reglementeaza conditiile in care se dispune arestarea preventiva a inculpatului sau a procedurii de judecare este INADMISIBILA, deoarece nu este formulata in fata unei instante (chemate a judeca fondul cauze) ci a judecatorului desemnat sa solutioneze propunerea de arestare preventiva." (vezi facsimil - pag. 24 din Incheiere). Incredibil, dar adevarat, judecatorul Leonard care zicea ca el nu e instanta de judecata, a mentionat cum era firesc in orice hotarare urmatoarele: "INSTANTA, deliberand asupra propunerii de arestare retine urmatoarele" Deci trei pagini mai inainte era instanta, la fel si cateva pagini mai incolo, unde in repetate randuri, judecatorul Leo a folosit sintagma "instanta".
Ca era prea presat sa dea arestarea cu orice pret, este demonstrat si de mentiunea din dispozitivul Incheierii unde, desi a judecat cauza in 28 iulie 2010, judecatorul Bourceanu a dispus pentru toti cei sase inculpati, arestarea pe 29 de zile, citam "incepand cu 28.04.2010 si pana la 25.08.2010 inclusiv". Care inseamna patru luni! (vezi facsimil 2)
Asa se aresteaza pe banda rulanta la Constanta! Lumeajustitiei.ro cere autosesizarea CSM in acest caz pentru efectuarea unei inspectii judiciare urgente, tinand cont ca este vorba de libertatea a sase oameni prezumtiv nevinovati.
Sursa: Lumeajustitiei.ro
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
- c.neagoe 07 Aug, 2010 00:40 Cred ca este cazul ca CSM-ul sa demonstreze independenta politica ;astfel de judecatori trebuie sa dispara din sistem pt. ca dupa ce este de rea credinta este si f.slab profesional (am fost elegant ).Sper ca dupa ce se va face lumina in acest caz ,sa urmeze plingeri penale impotriva tuturor vinonatilor pe care i-i voi nominaliza dupa ce ma voi documenta .
- eu 06 Aug, 2010 22:19 Si de la politie au spus ca s-au tras 6 focuri de arma si 8 bile a avut numai frasu lu vicele in el.Foarte bun si corect acest articol bv voua.