Atenție la târâtoare Un bărbat a fost mușcat de un șarpe!
Atenție la târâtoare: Un bărbat a fost mușcat de un șarpe!
08 Jul, 2015 15:02
ZIUA de Constanta
2773
Marime text
Un bărbat de 77 de ani a fost mușcat, astăzi, de un șarpe și a fost transportat, cu simptome de șoc anafilactic, la spitalul din Toplița. Aici însă, nu exista ser antiviperin și a fost nevoie ca bărbatul să fie transferat la Spitalul Județean de Urgență din Miercurea Ciuc. Starea lui era echilibrată la momentul transferului. Se pare că bărbatul se afla, împreună cu alte persoane, la câmp și întorcea iarba cosită. La un moment dat, când a ridicat o grămadă de fân, a căzut un șarpe, care l-a mușcat de un deget.
Și în 4 iulie, un bărbat a ajuns la Spitalul Sfântul Spiridon, după ce a fost mușcat de un șarpe. Pacientul de 35 de ani, domiciliat în Onești, județul Bacău, a fost transportat la Unitatea de Primiri Urgențe, acestuia fiindu-i administrat imediat ser antiviperin. După acordarea îngrijirilor de prim-ajutor și după ce a fost stabilizat, pacientul a fost internat la secția de Anestezie și Terapie Intensivă. În 26 iunie, un bărbat în vârstă de 44 de ani a fost muşcat de un şarpe la Piatra Fântânele, în zona barierei spre Ciosa. Potrivit martorilor, omul era conştient însă acuza uşoare stări de ameţeală. El a fost preluat de Echipajul de Prim-Ajutor Prundu Bârgăului pentru a fi transportat la spitalul din Bistriţa în vederea efectuării unor investigaţii medicale suplimentare şi aplicarea unui tratament corespunzător.Peste 81.000 de înveninări se produc anual în India, țara cu cele mai multe mușcături fatale de șarpe din lume. Dintre aceste mușcături, nu mai puțin de 11.000 se dovedesc a fi mortale, conform celor mai conservatoare estimări ale studiului The Global Burden of Snakebite, realizat de nouă erpetologi și publicat în anul 2008 în revista PLOS Medicine. India a fost inclusă pentru acest sumbru record în ediția 2015 a Guinness Book. Situația este cauzată, în special, de cele patru specii veninoase des întâlnite în India, anume: vipera lui Russell (Daboia russelii), cobra indiană (Naja naja), șarpele krait (Bungarus caeruleus) și vipera cu solzi aspri (Echis carinatus).
Conform studiului citat, Asia este în topul regiunilor cu cele mai multe decese cauzate de mușcăturile șerpilor, cele mai optimiste cifre indicând 15.385 de victime omenești pe an, iar cele mai pesimiste - 57.636. Pe locul doi în acest trist clasament se află Africa Subsahariană, unde cele mai pesimiste estimări se situează în jurul cifrei de 32.000 de decese pe an.
În Europa, lucrurile stau mult mai bine din acest punct de vedere, maxim 130 de oameni fiind decedați din cauza înveninării în fiecare an. Una din explicații este accesul mult mai facil la îngrijirile medicale de urgență în cazul otrăvirii. Din cele peste 3000 de specii de șerpi existente, ''doar'' 200 sunt considerate de Organizația Mondială a Sănătății ca reprezentând un pericol real pentru oameni.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii