Un fost director adjunct la Finanţe şi un coordonator fiscal din Bihor, reţinuţi pentru luare de mită şi spălare de bani
Un fost director adjunct la Finanţe şi un coordonator fiscal din Bihor, reţinuţi pentru luare de mită şi
06 Nov, 2015 10:22
ZIUA de Constanta
2495
Marime text
Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Oradea au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore, începând de la data de 05 noiembrie 2015, a inculpaţilor PĂTCAȘ DOREL, director adjunct al Direcţiei Judeţene pentru Accize şi Operaţiuni Vamale (D.J.A.O.V.) Bihor și director executiv adjunct în cadrul Direcției Generale a Finanțelor Publice Bihor (D.G.F.P) – coordonator al Activității de Inspecție Fiscală, la data faptelor, în prezent șef birou în cadrul Administrației Publice a Finanțelor Publice Bihor, cu privire la săvârşirea infracțiunilor de: luare de mită (patru infracţiuni) şi spălare a banilor.
ȘANDOR FLORIAN, șef al serviciului inspecție fiscală al Direcţiei Judeţene pentru Accize şi Operaţiuni Vamale (D.J.A.O.V.) Bihor, la data faptei, în prezent inspector vamal în cadrul Biroului Vamal de Interior Oradea, cu privire la săvârşirea infracțiunii de complicitate la luare de mită.În ordonanţele procurorilor se arată că, în cauză, există date şi probe care conturează următoarea stare de fapt: în cursul lunii decembrie 2009, inculpatul Pătcaș Dorel, în calitate de director adjunct al D.J.A.O.V. Bihor, a primit de la un om de afaceri (administrator de fapt al mai multor firme), o sumă de bani nedeterminată și produse alimentare în valoare de 6.000 lei în schimbul eliberării unui atestat de comercializare produse petroliere pentru una dintre societățile comerciale controlate de respectivul om de afaceri.
În data de 22 septembrie 2011, inculpatul Pătcaș Dorel, în aceeaşi calitate, a primit de la un al doilea om de afaceri (martor denunțător în cauză), suma de 6.000 de lei prin intermediul unei rude și beneficiind de ajutorul inculpatului Șandor Florian, în scopul de a asigura protecția activității ilicite a societății comerciale administrate de acesta.
În perioada 2012 – 2014, inculpatul Pătcaș Dorel, în calitate de director executiv adjunct în cadrul D.G.F.P. Bihor, a pretins și primit de la alţi doi oameni de afaceri (martori denunțători în cauză), prin intermediari, suma totală de 42.000 de euro (29.000 de euro, respectiv 13.000 de euro de la fiecare denunţător), pentru a face demersurile necesare astfel încât inspectorii care efectuau controale la societăţile comerciale administrate de aceştia să nu constate aspecte penale și pentru ca aceste controale să fie favorabile societăților respective.
În cursul lunii ianuarie 2014, inculpatul Pătcaș Dorel a disimulat adevărata natură a provenienței sumei de 25.000 de lei (parte din suma totală de 29.000 de euro), prin întocmirea olografă a unui contract de împrumut fictiv, pretins a fi întocmit la 10 ianuarie 2013, semnat de unul dintre oamenii de afaceri și o altă persoană, cunoscând împrejurarea că suma respectivă provine din comiterea unei infracțiuni de corupție. În cauză, se desfăşoară acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane.
În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații şi din partea Direcţiei Generale Anticorupţie.
Inculpaţilor li s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală, urmând să a se analiza oportunitatea prezentării inculpaților Tribunalului Bihor, cu propunere de arestare preventivă.
Facem precizarea că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii