Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
17:56 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Știință Un nou sistem solar descoperit în spațiu (video)

ro

31 Jul, 2015 23:51 2515 Marime text
O echipă de astronomi de la Universitatea din Geneva a descoperit un nou sistem solar în apropierea relativă a sistemului nostru solar, din care fac parte trei planete telurice gigantice, informează AFP.
 
Situat în constelația Cassiopeia, acest sistem solar este format din trei planete telurice, de tipul Pământului, însă mult mai masive, și o planetă gigantică gazoasă care descriu orbite în jurul unei stele puțin mai reci decât Soarele. Acest sistem solar este relativ aproape de noi, aflându-se la o distanță de 21 de ani lumină.
 
"După primele măsurători prin care am determinat că una dintre planetele telurice își încheie mișcarea de revoluție în doar 3 zile, am decis să solicităm imediat de la NASA timp de observație cu telescopul spațial Spitzer", a explicat astronomul Ati Motalebi.
 
Cu noroc, observațiile au permis surprinderea momentului în care exoplaneta se interpunea între steaua sa și Pământ, producând așa-numitul fenomen de tranzit — de fapt o mini-eclipsă. Surprinderea fenomenului de tranzit permite estimarea razei planetei grație umbrei minuscule pe care aceasta o proiectează asupra stelei mamă. Odată aflată raza planetei, oamenii de știință pot calcula densitatea plantei și pot evalua compoziția atmosferei sale.
 
În urma măsurătorilor s-a constat că această planetă este de 4,5 ori mai masivă decât Pământul și are un diametru de 1,6 ori mai mare. Densitatea sa este apropiată de cea terestră iar compoziția este similară. Această planetă este însă foarte apropiată de steaua mamă, temperaturile fiind prea ridicate la suprafața sa pentru a permite existența apei în stare lichidă și implicit a vieții.
 
Planeta își încheie mișcarea de revoluție în doar 3 zile. "Este foarte apropiată de stea (...) Temperatura este de aproximativ 700 de grade Kelvin (427 grade Celsius). Este probabil vorba despre o lume de lavă topită, incompatibilă pentru viață", a precizat pentru AFP Stéphane Udry, astronom la Observatorul din Geneva. Astronomii speră că vor putea surprinde în curând și fenomenul de tranzit al celorlalte două planete telurice pentru a afla mai multe date despre acestea.
AGERPRES
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii