UPDATE - 13 persoane au fost reţinute în dosarul decontărilor ilegale de reţete. Şase sunt de la Constanţa
UPDATE - 13 persoane au fost reţinute în dosarul decontărilor ilegale de reţete. Şase sunt de la Constanţa
22 Sep, 2015 09:44
ZIUA de Constanta
3124
Marime text
Treiprezece persoane au fost reținute, astăzi, în dosarul decontărilor ilegale de medicamente, potrivit România TV. În total sunt 25 de persoane cercetate în acest dosar, din care 23 sunt persoane fizice şi două sunt persoane juridice. Dacă 13 au fost reţinuţi cu ordonanţă de reţinere pentru 24 de ore, ceilalţi vor fi judecaţi sub control judiciar. Rețeaua, care ar fi fost coordonată din închisoare de omul de afaceri Titus Zgârcitu, a fost destructurată, luni, în urma a zeci de percheziții DIICOT. Audierile continuă la DIICOT. Procurorii au descoperit că gruparea era formată din 25 de membri, reprezentanți și angajați ai farmaciilor care activează sub sigla SC Ahmeya Pharm SRL și medici de familie sau medici specialiști (inclusiv oncologi) care își desfășoară activitatea pe raza județelor Brăila și Constanța.
Procurorii susțin că informațiile inițiale au conturat un grup infracțional format din reprezentanți și angajați ai farmaciilor care activează sub sigla SC Ahmeya Pharm SRL și medici de familie sau medici specialiști care își desfășoară activitatea pe raza județului Brăila, toți beneficiind de sprijin din partea unor angajați din cadrul Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Brăila.
Anchetatorii au descoperit că, în anul 2009, Titu Sgîrcitu (în prezent încarcerat în Penitenciarul Focșani pentru infracțiuni de violență, fără legătură cu faptele cercetate în acest doar) a înființat SC Ahmeya Pharm SRL, al cărei administrator este soția sa, Liliana Valentina Sgîrcitu.
Prin intermediul acestei societăți, în complicitate cu medici și funcționari din cadrul CAS Brăila, farmaciștii au decontat ilegal sume importante de bani, simulând eliberarea unor medicamente din stocuri scriptice în baza unor rețete fictive, eliberate de medici specialiști sau de familie, valoarea estimată a prejudiciului fiind la acel moment de 1,8 milioane lei. Astfel, în urma unui control efectuat de Camera de Conturi Brăila la CAS Brăila, pentru perioada 1 ianuarie 2011 - 30 iunie 2012, a rezultat un mecanism infracțional conceput de Liliana Valentina Sgîrcitu, cu sprijinul medicilor specialiști oncologi Cosmin Boldeanu și Daniela Vasile, a medicilor de familie Paul Crețu și Vasile Sorica și cu suportul unor angajați ai CAS Brăila, prin care au fost eliberate scrisori medicale în baza cărora au fost emise prescripții medicale fictive pentru medicamentul "voriconazolum", ulterior aceste prescripții fiind decontate de CAS Brăila prin SC Ahmeya Pharm SRL, existând suspiciunea că societatea a înregistrat operațiuni fictive de achiziție a acestui medicament.
Procurorii mai susțin că Liliana Valentina Sgîrcitu a dezvoltat și pe raza județului Constanța un mecanism similar de fraudare a Fondului Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, prin intermediul a două puncte de lucru ale SC Ahmeya Pharm SRL (deschise în 2013), beneficiind și în acest caz atât de complicitatea angajaților, cât și a unor medici și funcționari din cadrul CAS Constanța. Palierul grupării din Constanța era coordonat de Mirela Boboc, care avea rolul de a atrage "colaboratori", medici și funcționari din cadrul Agenției Naționale a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale și CAS Constanța.
Astfel, demersurile Mirelei Boboc s-au finalizat prin atragerea medicilor Eugenia Muja, Mihaela Irina Mătărângă și Elena Dumea, care au emis, în perioada iulie 2013 — februarie 2015, mai multe prescripții despre care există suspiciunea că ar fi fictive, precum și a numitei Maria Bănățeanu, zisa "Mia", de profesie asistent în cadrul Spitalului Județean de Urgență Constanța, care trebuie să faciliteze și să intermedieze accesul la medicii dispuși să emită rețete fictive.
De asemenea, probele au reliefat că funcționarii din CAS Constanța, în schimbul unor foloase necuvenite, furnizau informații cu privire la data și tematica unor controale efectuate la punctele de lucru ale societății SC Ahmeya Pharm SRL, intervenind pentru a evita orice răspundere contravențională a acestei societăți.
UPDATE, ora 10.45:
Au fost reţinuţi Boboc Mirela, Gavrilă Gela, Liliana Sbîrcitu, dr. Mihaela Irina Mătărângă, Alina Dragu, asistent farmacist, angajată în cadrul SC Ahmeya Pharm SRL din 31.05.2013 (punctul de lucru din Constanţa), Baciu Andreea, asistent farmacist angajată în cadrul SC Ahmeya Pharm SRL din 31.05.2013 (punctul de lucru din Constanţa), Creţu Paul, Cosmin Boldeanu, Vasile Sorică, dr. Muja Eugenia, Serghiev Iolanda Ionică, dr. Elena Dumea şi inspectorul de control Niculescu Cozeti. Directorul adjunct al Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Constanţa, Mihaela Vrînceanu, va fi judecată sub control judiciar.Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii