Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
22:42 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

UPDATE 5. Centrul Rainbow Kinder Campus şi Şcoala Spectrum, vizate Percheziţii de amploare în şcoli şi licee din Constanţa, Bucureşti şi alte şase judeţe

ro

19 May, 2015 07:50 5575 Marime text
Percheziţii în această dimineaţă la Liceul Nichita Stănescu din Bucureşti. Vizată este Asociaţia Arhimede, care organiza concursuri şcolare în mai multe licee din Capitală şi din ţară. Anchetatorii vorbesc de fapte de evaziune fiscală de 3,1 milioane de euro. Descinderi au loc și la Mihaela Gună, reprezentanta Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi, informează Digi24.ro.

Polițiștii au început perchezițiile de la primele ore ale dimineții, la Liceul Teoretic Nichita Stănescu din Capitală. Nu este singura instituție vizată de anchetatori. Este vorba de școli de stat și licee din județe precum Constanța și Satu Mare.

Asociația Arhimede ar fi organizat anumite concursuri școlare particulare ilegal, în școlile de stat, susțin anchetatorii.Anchetatorii au descins la și la domiciliul Mihaelei Gună, membră a Consiliului Economic și Social, organism consultativ de Guvernul și Parlamentul României, dar și președintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți.

Asociaţia Arhimede a fost înfiinţată în 2005 de către Petruş Alexandrescu, Ion Chitescu, Georgeta Alexandrescu, Diana Olimpia Alexandrescu, Călin Florinel Vlasie, Florica Alexandrescu şi Liviu Rădulescu.

Scopul principal al asociaţiei este promovarea activităţilor în domeniul matematicii şi informaticii.

Elevii şi profesorii ar fi trebuit să facă performanţă şi să ajungă la olimpiadele naţionale. Asociaţia a organizat ani buni Concursul Arhimede cu ajutorul a peste 40 de profesori din diferite judeţe şi a încasat de la fiecare elev participant 25 de lei, fără a elibera chitanţe sau a plăti vreo taxă la stat.

Anchetatorii au descoperit că doar între 2010 si 2015, asociația ar fi prejudiciat bugetul de stat cu 3,1 milioane de euro.

Asociaţia avea o structură piramidală şi fiecare membru implicat în organizarea de concursuri şi cursuri un rol precis remunerat.


În varful piramidei era Petruș Alexandrescu, profesor de matematică şi liderul asociației. Următorul nivel era ocupat de Mihaela Gună, Federaţia Naţională a Asociaţilor de Părinţi, şi apoi urmau profesorii din școli.

Fiecare primea beneficii dupa implicare - cadrele didactice luau bani sau bonuri valorice, în funcţie de numărul elevilor participanți la concursuri și cursuri.

Astfel, un profesor care asista la concursul Arhimede primea 2,5 lei pentru fiecare elev înscris, profesorul care corecta lucrările primea 3,5 lei, iar coordonatorul centrului în care se desfăşura concursul încasa 2.5 lei pentru fiecare elev.

Restul de 16,5 lei intrau în conturile profesorului Petruş şi ale asociaţiei cu titlu de sponsorizare sau cotizaţie. Astfel bugetul statului era ocolit.


Pentru a intra in sistemul Arhimede, spun surse judiciare, profesorii semnau un protocol de colaborare cu Federaţia Naţională a Asociaţilor de Părinţi reprezentată de Mihaela Gună şi cu Ministerul Educaţiei.

Documentele oficiale obţinute de reporterii Digi24 menţionează că profesorul Petruş Alexandrescu apela la influenţa deţinută de Mihaela Gună la nivel Ministerului Educaţiei, pentru a se asigura că toate concursurile se vor desfăşura fără probleme.

Mihaela Gună este membră a Consiliului Economic şi Social, organism consultativ de Guvernul şi Parlamentul României, dar în acelaşi timp este şi preşedintele Asociaţiei de Părinţi Şcoala nr 174 Constantin Brâncuşi, membră fondatoare a Federaţiei Naţionale a Asociaţilor de Părinţi.

Mai mult, profesorul Petruş Alexandrescu încheia protocoale cu şcolile organizatoare de concursuri sau chiar cu inspectoratele judeţene. Conform documentelor, profesorii şi inspectorii şcoalari implicaţi în întreaga afacere ar fi acceptat desfăşurarea concursurilor în şcoli în schimbul unor sume de bani.

Concursul Arhimede nu a figurat în 2014 în calendarul concursurilor şcolare emis de Ministerul Educaţiei.

Toate taxele încasate de la elevi pentru cursuri şi concursuri de matematică erau înregistrate fictiv ca taxe de sponsorizare şi cotizaţii de către Cristina Grezi. Aceasta este contabila Asociaţiei Arhimede dar în acelaşi timp şi contabila Colegiului Nichita Stănescu.

În toată schema evaziunii fiscale este implicată şi Editura Nomina. Profesorii care susţineau cursuri în cadrul Colegiului Nichita Stănescu publicau manuale, culegeri sau reviste pe care mai apoi le vindeau elevilor participanţi la cursuri şi concursuri fără a elibera bonuri fiscale.

Profesorii colectau taxele de curs şi de concurs deşi ştiau că acestea nu sunt avizate de Ministerul Educaţiei.

UPDATE 4, ora 11.52

Reprezentanţii Şcolii Gimnaziale Spectrum Constanţa au confirmat că percheziţiile au fost şi la aceştia. De asemenea, tot reprezentanţii şcolii, spun că au organizat concursul Arhimede, dar doar în interiorul şcolii.



UPDATE 3, ora 10.34

Percheziţii au fost la Centrul Educațional Rainbow Kinder Campus din Constanţa. Contactaţi telefonic, reprezentanţii centrului au confirmat însă nu au dorit să dea mai multe detalii.

Grădiniţa i-a aparținut soţiei lui Nicuşor Constantinescu, Codruţa-Mihaela Constantinescu, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa şi a finei acesteia, Cătălina-Maria Lăpăduş, fostă Căpăţână.



Citeşte şi Naşa Codruţa Constantinescu şi fina Cătălina şi-au făcut grădiniţă
 
Grădiniţă particulară în asociere cu RAEDPP. Codruţa Constantinescu şi fina Cătălina, datoare cu 25% din profit



UPDATE 2, ora 09.14

Peste 30 de percheziții vizează școli, printre care colegiile naționale „Mihai Viteazul", „Spiru Haret" și „Aurel Vlaicu", Liceul Teoretic „Ștefan Odobleja" și Colegiul Tehnic „Constantin Brâncuși"

UPDATE 1, ora 09.01

În acest moment, 210 poliţişti din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti, sub supravegherea procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti, efectuează 80 de percheziţii în municipiul Bucureşti şi în judeţele Argeş, Ilfov, Constanţa, Giurgiu, Maramureş, Sibiu şi Buzău, într-un dosar penal având ca obiect săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală, spălare de bani, delapidare şi conflict de interese.

Din datele şi probele administrate în cauză rezultă presupunerea rezonabilă că bănuiţii au organizat concursuri şcolare, şi-au însuşit fondurile colectate din taxele de participare, nu au reţinut şi vărsat la bugetul de stat impozitele cu reţinere la sursă şi au înregistrat în contabilitatea fundaţiilor cheltuieli fictive.

Prejudiciul produs prin săvârşirea infracţiunilor este estimat la 3,14 milioane de euro.

În cauză au fost emise 48 de mandate de aducere pe numele mai multor persoane, ce urmează să fie aduse la sediul Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice – Sector 4, în vederea continuării cercetărilor.

Activităţile au fost desfăşurate beneficiind de sprijinul tehnic de specialitate al Serviciului Român de Informaţii.

La acţiune participă şi poliţişti din cadrul Inspectoratelor de Poliţie ale Judeţelor Argeş, Constanţa, Giurgiu, Maramureş, Sibiu şi Buzău.

UPDATE 5 -   20 mai, ora 15.44

Precizări: Codruţa Constantinescu s-a retras din societatea pe care funcţionează Rainbow Kinder Campus
 
 În urma materialului „Acţiune fără precedent pentru Constanţa. Percheziţii la grădiniţa Codruţei Constantinescu şi la Şcoala Spectrum (galerie foto + document)“, publicat pe data de 20 mai, 2015, facem următoarele precizări:
 
În monitorul Oficial, partea a IV, numărul 5991 din 30.09.2014, a fost publicată hotărârea nr.2 din 8.09.2014, a Adunării Generale a Asociaţilor SC Rafting Company SRL. Potrivit acesteia, Codruţa Constantinescu s-a retras din societate din calitatea de asociat, cesionând cele 20 de păţi sociale către Lăpăduş Maria-Cătălina. Tot atunci s-a cooptat în societate, în calitate de asociat, Nicolae Valentin Lăpăduş. În prezent, potrivit Registrului Comerţului, asociaţi în SC Rafting Company SRL sunt: Lăpăduş Maria-Cătălina, cu 40 de părţi sociale (89% din capitalul social) şi Nicolae Valentin Lăpăduş, cu 5 părţi sociale (11% din capitalul social). La ora actuală, firma are un capital social subscsris de 450 lei, integral vărsat, compus din 45 de părţi sociale, valoarea uneia fiind de 10 lei. Precizăm că pe SC Rafting Company SRL funcţionează Rainbow Kinder Campus.





Sursa: Digi24.ro

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii