Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:59 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

UPDATE. Ce legături au cu Constanţa şi ce nume sunt implicate în firme 146 de percheziţii în 11 judeţe din ţară şi Bucureşti. Vizate, companiile Erbaşu, Strabag şi UTI

ro

01 Feb, 2015 09:05 8312 Marime text
Conform unui comunicat oficial al Inspectoratului General al Poliţiei Române, la această oră, Poliţia Română efectuează 146 de percheziții la persoane bănuite că ar fi cauzat bugetului de stat un prejudiciu de 30.000.000 de euro prin evaziune fiscală şi spălare de bani.

Poliţiştii Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, sub coordonarea procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, efectuează 146 de percheziţii domiciliare la persoane bănuite de evaziune fiscală şi spălare de bani în diverse domenii de activitate (IT, construcţii).

La acţiune participă peste 300 de poliţişti din cadrul unităţilor centrale şi teritoriale ale Inspectoratului General al Poliţiei Române şi luptători din cadrul Serviciului pentru Intervenţii şi Acţiuni Speciale.

Percheziţiile se desfăşoară pe raza municipiului Bucureşti şi a judeţelor Arad, Argeş, Dâmboviţa, Giurgiu, Gorj, Ilfov, Olt, Sibiu, Teleorman, Vâlcea, şi Vrancea. Polițiștii vor pune în executare 90 de mandate de aducere, iar în urma audierilor urmează a fi dispuse măsuri legale.

Din cercetări a reieșit că, în perioada 2011-2014, reprezentanţii a peste 200 de societăţi comerciale ar fi creat circuite fictive pentru eludarea taxelor şi impozitelor datorate bugetului de stat. Conform Românai TV, printre companiile vizate se găsesc şi sediile companiilor Erbaşu şi UTI SA.
 
De asemenea, prin intermediul societăţilor implicate ar fi fost fost transferate aproximativ 100 de milioane de euro către persoanele în cauză, iar banii astfel obţinuţi ar fi fost reintroduşi în circuitul ilicit prin retrageri din conturile bancare în baza unor documente fictive.

Prejudiciul cauzat bugetului de stat a fost stabilit cu sprijinul specialiştilor Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală şi este de aproximativ 30.000.000 de euro.
Acţiunea beneficiază de suportul de specialitate al Serviciului Român de Informaţii.

UPDATE, ora 09.15

De-a lungul vremii, unele dintre companiile vizate de percheziţiile din această dimineaţă, au avut contracte şi la Constanţa.


Citeşte şi Controlată în scandalul RADET: În ce proiect a fost implicată, la Constanţa, firma lui Erbaşu
 
Citeşte şi Câştigătoarea, Uti Servicii Portuare SA:CN APMC a atribuit un contract de peste două milioane de lei pentru servicii de pază (document)

UPDATE, ora 09.28

Incomemagazine.ro nota, într-un articol publicat la data de 5 septembrie 2012, faptul că firma germană Josef Möbius Bau-GmbH, cu sediul în Hamburg, deținută în proporţie de 100% de către Strabag SE, unul dintre principalele grupuri europene active în domeniul construcţiilor, anunța că decide să nu prelungească oferta financiară pentru construirea digului de larg din portul românesc Constanța.

“Compania Möbius a fost declarată câștigătoarea licitaţiei de două ori de către beneficiar, Compania Naţională Administraţia Porturilor Maritime Constanţa SA. Cu toate acestea, oferta a fost contestată în instanță de alte companii concurente, în ciuda faptului că Möbius a oferit cel mai mic preţ. Procedurile judiciare au continuat de-a lungul ultimilor doi ani și jumătate, majoritatea deciziilor de până acum confirmând validitatea ofertei Möbius”, mai notează Incomemagazine.ro în articolul citat.

UPDATE, ora 10.00

Mediafax:"Surse judiciare au declarat, pentru MEDIAFAX, că printre firmele percheziţionate sunt Erbaşu, UTI, Strabag, Romsys şi Total Network Solution. De asemenea, percheziţii au loc şi la locuinţa lui Cristian Romeo Erbaşu."

UPDATE, ora 11.00

Conform România TV, Tribunalul Bucureşti arată că 50 dintre persoanele implicate în  anchetă sunt deja urmărite penal din luna ianuarie. Acestea, precum alte 40 de persoane vor fi duse la audieri.

UPDATE, ora 12.30

România TV transmite că, în cauză, mai este vizat şi Florin Frăţică, primarul independent din localitatea Bradu, judeţul Argeş, fost democrat-liberal. Acesta ar fi fost oprit în trafic de oamenii legii şi dus la audieri. Totodată, UTI SA, compania lui Tiberiu Urdăreanu, dar şi cea a fraţilor Erbaşu au fost abonate de-a lungul timpului la cotracte bănoase cu statul. Erbaşu a fost firma care i-a construit Elenei Udrea complexul de la Băile Boghiş.

UPDATE, ora 14.35

Conform Registrului Comerţului, firma Total Network Solutions SRL, are sediul social în Bucureşti Sectorul 5. Compania a fost înregistrată la data de  20.12.2000. Asociaţi persoane juridice sunt Lugent Limited cu sediul în Cipru, iar persoană împuternicită este Viorel Gurau, din Brăila. Activitatea principală este „ Activităţi de telecomunicaţii prin reţele cu cablu”. 

Grupul Erbaşu aparţine cunoscutului om de afaceri Cristian Romeo Erbaşu. Acesta este administrator al ERBASU TOTAL CONSTRUCT SA, ERBASU GENERAL CONSTRUCT SA, ERBASU EDIL CONSTRUCT SA, ERBACOM SRL, CONSTRUCTII ERBASU SA, toate cu sediul în Bucureşti, în funcţiune şi al CONSPRODUCT SA, din Bucureşţi, radiată. Pe lângă firmele menţionate anterior, în care Cristian Romeo Erbaşu este şi asociat, acesta mai este asociat şi în SELFCONSULTING SRL, cu sediul în Bucureşti, în funcţiune.

ERBASU TOTAL CONSTRUCT SA, are sediu social în Bucureşti, Sectorul 6 şi este o companie înregistrată la data de 02.08.2001, potrivit Registrului Comerţului. Acţionari, persoane fizice sunt Sergiu Antoniu, de 64 de ani, din Bucureşti, Ştefan Văduva, din Gorj, Ion Erbaşu, din Argeş şi Marius-Alexandru Erbaşu, din Bucureşti.


ERBASU GENERAL CONSTRUCT SA are sediul social tot în Bucureşti, Sectorul 6, şi este în funcţiune de la data de  02.08.2001. Asociaţi sunt Daniela Badicu, din Lereşti, Ruxandra Irina Erbaşu, Bucureşti, Niculae Grozavu, din Bucureşti, Mihai Bâlcă, din Bucureşti, Sergiu Antoniu, din Bucureşti, Romeo Cristian Erbaşu, Ana Maria Breber şi Florinel Crijan.

Tiberiu Urdăreanu este un cunoscut om de afaceri, mai ales că el este patronul grupului UTI SA. Conform Registrului Comerţului, acesta este asociat în METROPOLITAN REAL ESTATE SRL, din Bucureşti, în funcţiune, REAL RESIDENCE CONSTRUCT SRL, Safe Clean SRL, PFA URDAREANU TIBERIU PERSOANA FIZICA AUTORIZATA, toate acestea radiate.

Tiberiu Urdăreanu este administrator al SAFE CLEAN SRL, UTI BACAU SRL, UTI BRASOV SRL, UTI INTERNATIONAL SRL FORLI ITALIA SUCURSALA BUCURESTI, UTI SECURITY & FIRE SOLUTIONS SA, toate radiate şi în UTI Grup SA, NETCITY TELECOM SA, CERTSIGN SA, toate trei în funcţiune.

UTI GRUP SA are sediu social în Bucureşti, Sectorul 2 şi funcţionează din 26.01.1994, conform datelor oferite de Registrul Comerţului. Acţionari persoane juridice sunt UTI Holding LTD, din Cipru şi UTI Holdings BV, din Olanda.

UPDATE, ora 15.20

UTI SA a câştigat mai multe licitaţii la Constanţa una dintre ele fiind atribuită în 2013. Citeşte şi: Exploatare, întretinere, reparatii tehnice curente la un numar de 18 centrale termice pe raza SCREIR - 03.12.2013

UPDATE, ora 15.28

În ceea ce priveşte firma Strabag SA, în 2012, aceasta a câştigat a patra licitaţie pentru construirea Spitalului Colentina. Contractul a fost câştigat în asociere cu Com Nord. Strabag este compania de construcţii care a ridicat şi celebrul spital vienez AKH, conform Cotidianul.ro.

În 2013, asocierea Strabag SRL, ED Zublin AG şi Strabag Sp.z.o.o (Strabag Polonia) a câştigat licitaţia pentru construirea clădirii laserului de la Măgurele. Licitaţia publică de atribuire a lucrării de construcţie a clădirii ce va găzdui proiectul Extreme Light Infrastructure - Nuclear Physics (ELI-NP) a debutat la 1 august 2012, iar pe lângă asocierea declarată câştigătoare au mai depus oferte asocierile: Astaldi SPA + SC Comnord S.A + S.C AstalRom S.A. + SC AŞA Geoexchange Contractor SRL / Hochtief Solutions AG + SC Bog'art SRL + SC Edas Exim SRL / şi Bouygues Batiment Internaţional + Bouygues Travaux Publics + Bouygues România SRL + ETDE + UTI Grup S.A, conform HotNews.ro.

Potrivit site-ului AgendaConstructiilor.ro, “Grupul Strabag - Austria, unul dintre cei mai importanţi antreprenori de construcţii din lume şi lider al pieţei locale, prin subsidiară Strabag România, este implicat în execuţia unor proiecte de anvergură din ţară noastră, precum clădirea ce va adăposti cel mai mare echipament LASER din lume, Catedrala Mântuirii Neamului, autostrada Comarnic - Braşov şi tronsonul de cale ferată Vîntu de Jos - Simeria. Compania este activă la nivel naţional din anul 1991, biroul de la Bucureşti fiind, însă, deschis în 1992. În prezent, grupul dispune de filiale în toate regiunile importante ale României, derulând operaţiuni la nivelul tuturor segmentelor de construcţii, în special în cadrul sectoarelor de infrastructură şi al celor ce presupun execuţia de clădiri şi ingineria civilă. De mai mulţi ani, Strabag România s-a implicat şi în proiecte realizate prin parteneriat public-privat (PPP) şi în realizarea de lucrări la cai ferate. În 2013, compania din ţară noastră a raportat o cifra de afaceri de 322 milioane de euro, reprezentând 2% din încasările totale ale grupului.”                                                                                                                    

UPDATE, ora 15.53

ROMSYS SRL este o altă firmă vizată de percheziţiile de azi. Aceasta are sediu social în Bucureşti, Sectorul 1 şi a fost înregistrată la data de 06.08.1993, conform Registrului Comerţului. Asociat unic, persoană juridică este NEW FRONTIER SRL, tot din Bucureşti.

UPDATE, ora 16.15

De-a lungul vremii, companiile mari vizate de percheziţiile de azi s-au remarcat prin contractele încheiate cu nume cunoscute din domeniile de IT şi construcţii. Citeşte şi Firmele Erbaşu şi UTI, contracte de milioane pe vremea când Adriean Videanu era primar în Bucureşti

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii