UPDATE. Pământul excavat din situl arheologic de lângă “Lupoaică” care conține fragmente ceramice, dus pe un câmp din afara orașului (video)
UPDATE. Pământul excavat din situl arheologic de lângă “Lupoaică” care conține fragmente ceramice, dus
27 Jan, 2020 13:08
ZIUA de Constanta
8098
Marime text
UPDATE2: Monica Ștefan, inspector la Poliția Patrimoniu spune la rândul său că până în acest moment nu a fost sesizată cu privire la fapte penale în cazul pământului escavat de la investiția care se ridică pe bulevardul Tomis, nr.49 A.
UPDATE1: Directorul Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța, Sorin Colesniuc a precizat pentru cotidianul ZIUA de Constanța că zona din care a fost escavat pământul are descărcare de sarcină arheologică. Cu privire la fragmentele ceramice găsite astăzi deversate pe terenul care aparține Institutului de Cercetare pentru Creșterea Ovinelor și Caprinelor Palas, Colesniuc spune că acestea nu mai au nicio valoare deoarecere au fost scoase din contextul arheologic. "Sunt fragmente atipice care nu mai au valoare din moment ce au fost scoase din contextul arheologic", a declarat Colesniuc. Directorul MINAC a mai precizat că reprezenții Bueno Comp SRL refuză să semneze de o săptămînă contractul de supraveghere arheologică, cu toate că Muzeul a insistat asupra acestui aspect și a primi și o autorizație în acest sens de la Ministerul Culturii.
UPDATE: Directorul Direcției pentru Cultură, Magdalena Tiță afirmă că "contractul de supravehgere nu ar fi fost semnat , pentru că beneficiarul nu vrea să-și asume o culpă pe care nu a făcut-o, în sensul că, arheologii ar fi trebuit să facă de la bun început cererea și nu, acum. Beneficiarul ar fi spus directorului Direcției pentru Cultură că îi așteaptă pe arheologi în momentul implementării proiectului de conservare și au afirmat că nu s-au atins de zidurile cetății".
În ceea ce privește fragmentele ceramice, șefa de la Cultură a adăugat că "totdeauna vor rămâne cioburi în urma descărcărilor arheologice, nu există nicio faptul de natură penală".
Reprezentanții USR au identificat locul unde este cărat pământul excavat din situl arheologic de lângă “Lupoaică”, pe un câmp din afara orașului spre localitatea Valu lui Traian. Deputatul Stelian Ion a anunțat imediat conducerea Muzeului de Arheologie și Istorie Națională Constanța – care a trimis în weekend o echipă de specialiști la fața locului. Căutând în mormanele de pământ, arheologii au descoperit fragmente ceramice datate în perioada stăpânirii romane în Dobrogea. A fost întocmit un proces-verbal (transmis Direcției Județene pentru Cultură).
Stelian Ion a declarat că așteaptă o reacție promptă de la Direcția de Cultură și că va merge personal la Inspectoratul de Stat în Construcții și Poliția Patrimoniu pentru că "ceea ce s-a întâmplat aici este o crimă la adresa istoriei, Tomisului, Constanței și României".
Cu această ocazie, USR trage un semnal de alarmă către autorități să stopeze această situație și să nu mai permită că fiecare investitor să facă ceea ce-l duce capul.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii