Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
17:35 19 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

UPDATE Sibiul, gazda Sumitului UE. Decizii care vor schimba soarta Uniunii Europene

ro

09 May, 2019 10:19 1872 Marime text
La summitul UE de la Sibiu, preşedinţi, premieri şi lideri de la Bruxelles vor anunţa în România calea pe care va merge Uniunea Europeană pentru viitorii cinci ani.

Liderii celor 27 de state care vor forma Uniunea Europeană după plecarea Marii Britanii discută în oraşul din Transilvania despre cum va funcţiona în continuare alianţa lor politică, socială şi economică. Iniţial, summitul trebuia să aibă loc după Brexit. Chiar dacă despărţirea de Marea Britanie a fost amânată, subiectul de discuţie rămâne la fel de important şi actual: ce se va întâmpla cu Uniunea Europeană după ce, pentru prima dată în istoria sa, va pierde un membru. Primele decizii, cele care vor trasa acest viitor, vor fi luate joi, în România, potrivit Digi24.

Discuţiile liderilor UE încep peste câteva ore, la ora 12:30, la Primăria din Sibiu. Vor fi stabilite acolo priorităţile pentru următorii cinci ani. Acestea vor fi definitivate în iunie, după alegerile pentru Parlamentul European.

Alături de liderii europeni, la o primă sesiune de discuții de la summitul de la Sibiu mai iau parte președintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, președintele Consiliului European, Donald Tusk, și președintele Parlamentului European, Antonio Tajani

Liderii europeni urmează să sosească la covorul roșu începând cu ora 11:45, iar cei 26 - pentru că Marea Britanie nu participă la acest summit - vor fi primiți de gazda reuniunii, președintele Klaus Iohannis.

La ora 18:00 este programată o conferinţa de presă la care vor participa reşedintele României, Klaus Iohannis, preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, şi preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.


UPDATE 1: Președintele României, Klaus Iohannis, a susținut la Sibiu, o declarație de presă comună cu Președintele Partidului Popular European, Joseph Daul, Președintele Grupului PPE din Parlamentul European, Manfred Weber, și Președintele Partidului Național Liberal, Ludovic Orban.


Declarația de presă a Președintelui României:

„Bună dimineața! Welcome!

Este această zi, 9 mai 2019, o zi importantă. O zi importantă pentru Europa, o zi importantă pentru România. Europa a venit în România!

Dați-mi voie, cu această ocazie, aici, în Muzeul Astra din Sibiu, să-i salut pe Joseph Daul, prietenul meu, Președintele PPE, pe domnul Manfred Weber, candidatul PPE pentru alegerile europarlamentare la nivel european, pe Ludovic Orban, prietenul meu, Președintele PNL.

Este un moment cu totul special pentru mine să deschid aici, la Sibiu, Summitul Partidului Popular European, cu doar câteva ore înainte de începerea Summitului de la Sibiu.


Vom discuta, astăzi, în primul rând, despre ce înseamnă Uniunea Europeană pentru fiecare dintre noi, despre valorile noastre comune și despre ce trebuie să facem ca să ducem acest proiect de succes înainte, pentru bunăstarea și siguranța cetățenilor noștri.

Nu este deloc întâmplătoare alegerea zilei de 9 Mai, Ziua Europei. Am ales Ziua Europei pentru aceste două reuniuni, Summitul PPE și Summitul de la Sibiu. Și cum toți suntem europeni, vă felicit de Ziua Europei!

Ca să putem decide pentru viitor, trebuie să privim în urmă, la temelia construcției europene și la numeroasele beneficii pe care le-a adus Uniunea cetățenilor săi.

Aceste evenimente importante se desfășoară într-un loc cu o semnificație deosebită, în Sibiu, orașul care a fost, în 2007, Capitala Culturală a Europei. Sibiul este un oraș profund european și este locul cel mai potrivit pentru a găzdui o dezbatere la cel mai înalt nivel despre viitorul Uniunii Europene.

Momentul este unul istoric pentru România, și nu doar pentru că dimensiunea și importanța Summitului sunt fără precedent pentru țara noastră, ci și pentru că, după treizeci de ani de la căderea comunismului, am adus Europa acasă, aici, în România.

Șefii de stat, șefii de guvern, care se întrunesc în această dimineață în cadrul Summitului Partidului Popular European vor avea o contribuție majoră la discuțiile de la reuniunea informală, care va avea loc în a doua parte a zilei.

Liderii PPE au jucat un rol determinant în istoria construcției europene, au pus piatra de temelie la acest edificiu și au înțeles că locul țărilor din Centrul și Estul Europei eliberate de comunism este în Uniunea Europeană.

Liderii de astăzi ai Uniunii, Președintele Juncker, Președintele Tusk, Președintele Tajani, toți provenind din PPE, alături de liderii Partidului Popular European, precum Președintele Daul, aici prezent, liderul grupului PPE din Parlamentul European, domnul Manfred Weber, aici prezent, au avut de gestionat provocările majore cu care s-a confruntat Uniunea în ultima perioadă.

Viziunea și efortul constant al acestora au jucat un rol decisiv în menținerea unității de care au dat dovadă țările membre în vremuri foarte dificile.

Ca Președinte al României, membru al familiei Popularilor Europeni, am contribuit la acest efort colectiv care, cred eu, a dat roade și care trebuie fructificat astăzi, aici, la Sibiu, dar și în anii care vin.

La sfârșitul acestei luni, cetățenii noștri sunt chemați la urne pentru a-și alege reprezentanții în Parlamentul European. Aceste alegeri sunt însă despre mult mai mult decât atât. Aceste alegeri sunt despre a rămâne uniți și solidari, uniți și solidari în apărarea valorilor fundamentale ale marii noastre familii europene - libertatea, democrația, statul de drept, siguranța și prosperitatea tuturor cetățenilor.

Lupta împotriva celor care nu au nici un fel de soluții pentru oameni, dar își ascund incompetența sub sloganuri extremiste și populiste, este una pe care avem responsabilitatea să o câștigăm. Viitorul Uniunii Europene depinde de noi!

Îi urez mult succes prietenului nostru Manfred Weber, un candidat puternic pentru președinția Comisiei Europene. Manfred lucrează zi de zi în Parlamentul European cu europarlamentarii români din partea PNL și asta arată în mod clar cât de apropiat este Manfred de România și cât de implicat este Partidul Național Liberal în procesul de decizie la nivel european.

Vorbeam mai devreme de provocările pe care a trebuit să le gestionăm în ultimii ani. Am asistat, și în România, dar și în alte țări membre ale Uniunii, la un asalt asupra statului de drept.

Există în continuare forțe politice ai căror lideri vor să se situeze deasupra legii, cărora nu le convine când instituții fundamentale ale statului de drept investighează și aduc la lumină faptele de corupție și furtul din bani publici, fie că sunt naționali sau europeni.

Apărarea statului de drept a devenit o sintagmă care se aude tot mai des în Europa. Este misiunea noastră să le explicăm cetățenilor europeni că aceasta nu este o chestiune de retorică politică, ci una de care depinde chiar viața de zi cu zi a fiecărui european.

Mai simplu spus, dacă statul de drept este amenințat, atunci fiecare cetățean are, mai devreme sau mai târziu, de suferit.

România este o țară profund europeană și așa va rămâne și în viitor, iar pentru asta contează și votul pe care îl veți da la referendum. Este un vot, votul de la referendum, pentru viitorul european al României.

Vă promit astăzi aici, alături de familia mea politică, de puternicul Partid Popular European, că Europa va fi mereu acasă în România și că România va fi tot mai puternică și tot mai respectată în Uniunea Europeană!

Vă mulțumesc!”

UPDATE 2: Câţiva protestatari au fost opriţi, joi, de către jandarmi, să ajungă în Piaţa Mare din centrul Sibiului, locul Summitului UE, aceştia având aprobare pentru o manifestaţie între orele 11,00 şi 20,00 în Piaţa Unirii.

Jandarmii i-au oprit pe protestatarii de la Asociaţia "Evoluţie în instituţie" în timp ce încercau să traverseze Piaţa Unirii, în timpul protestului celor de la Greenpeace.

UPDATE 3: Aproape 30 de persoane au protestat în apropierea locului desfăşurării Summitului UE din Sibiu, cerând liderilor europeni unirea României cu Republica Moldova.

UPDATE 4: Liderii europeni au început să sosească la Sibiu. Au ajuns deja cancelarul german Angela Merkel, premierul Ungariei, Viktor Orban, și președintele Franței, Emmanuel Macron.

Avionul care transporta delegația Marii Britanii ce participă la summitul de la Sibiu a fost implicat într-un incident, au confirmat oficialii Aeroportului din Sibiu.

UPDATE 5: Klaus Iohannis: „Probabil nu astăzi, dar peste puțin timp”, România va fi primită în Schengen. Președintele a făcut această afirmație chiar înaintea summitului UE de la Sibiu, la care vor participa 27 de șefi de stat și guverne din UE.

UPDATE: 6

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a declarat joi, la Sibiu, că îşi doreşte nominalizări pentru conducerea instituţiilor europene până în luna iunie, anunţând că, în acest sens, va convoca o întâlnire cu liderii UE pe 28 mai, imediat după alegerile europarlamentare, conform Agerpres.ro

"Aş vrea să anunţ că, după alegerile europarlamentare, pe 28 mai, voi convoca o întâlnire cu toţi cei 28 de lideri UE pentru a începe procesul de nominalizări. Intenţia mea este să parcurg alegerea şefilor instituţiilor UE într-o manieră cumpătată, rapidă şi eficientă", a afirmat el, la finalul summitului informal de la Sibiu, în conferinţa de presă susţinută alături de preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, şi preşedintele Klaus Iohannis.


Tusk a adăugat că aceste nominalizări trebuie să reflecte echilibrul geografic şi demografic, "astfel încât şi ţările mari şi ţările mai mici să fie reprezentate la cele mai înalte niveluri în UE".

El a menţionat echilibrul de gen, dar şi cel politic şi a anunţat că, în cazul în care nu va exista un consens, va alege votul.

"Cel mai bine ar fi să ajungem la un context privind toate aceste decizii, dar trebuie să fim realişti. Nu mă voi sfii să supun deciziile la vot, dacă este prea greu de ajuns la un consens", a punctat Donald Tusk.


Scopul acestor decizii, a spus preşedintele Consiliului European, este crearea de instituţii eficiente şi decizii rapide.

"Vreau ca Consiliul European să nominalizeze noua conducere în iunie. Cer tuturor să se ridice la înălţimea responsabilităţii pentru a face acest lucru posibil", a transmis Tusk. 

UPDATE. 7

Preşedintele Klaus Iohannis a salutat joi, la finalul summitului informal al UE de la Sibiu, faptul că dinspre ţara noastră porneşte un mesaj pozitiv, unitar, al statelor membre şi al instituţiilor europene de a consolida Uniunea "pe baza unui set clar de principii şi valori", informează Agerpres.ro

"România, ţară care exercită Preşedinţia Consiliului UE şi ca stat membru profund ataşat consolidării proiectului european, a devenit astăzi centrul dezbaterii privind viitorul Uniunii Europene. Europa a venit în România. Este, istoric vorbind, prima reuniune a Consiliului European pe care România a avut şansa să o găzduiască. Discuţiile de azi ne-au întărit convingerea că putem scrie împreună viitorul Uniunii Europene. Ne-am dorit - şi acum, la sfârşit, pot să spun că am reuşit - să avem un summit al unităţii, al determinării noastre de a continua avansarea proiectului integrării europene ca proiect fără precedent de democraţie, prosperitate şi pace, un proiect al stabilităţii atât spre interior, cât şi spre exterior, spre vecinii noştri. Mă bucur că dinspre România porneşte un mesaj pozitiv, unitar, al statelor membre şi al instituţiilor europene deopotrivă de a consolida UE pe baza unui set clar de principii şi valori", a declarat Iohannis, în cadrul conferinţei de presă comune cu preşedinţii Consiliului European, Donald Tusk, şi Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.


El şi-a exprimat speranţa că declaraţia adoptată la summitul de la Sibiu va rămâne un reper important în istoria UE.

"În spiritul celor convenite în urmă cu doi ani cu ocazia aniversării la Roma a 60 de ani de la semnarea tratatelor, cel mai important mesaj al declaraţiei de la Sibiu, aş putea spune spiritul de la Sibiu, este confirmarea voinţei noastre de a continua împreună proiectul european. Transmitem, astfel, un mesaj de voinţă politică de acţiune unitară cu ocazia Zilei de 9 mai, Ziua Europei. Vă felicit cu ocazia Zilei Europei. Sper din tot sufletul ca acest mesaj politic să ajungă la cât mai mulţi europeni şi să crească încrederea cetăţenilor în forţa UE, cu convingerea că UE lucrează pentru ei, pentru cetăţeni", a spus Iohannis.


Şeful statului a precizat că principiile şi obiectivele enunţate în declaraţie vizează consolidarea unităţii europene.

El a vorbit şi despre viitoarea Agendă Strategică, care să se concentreze pe o Europă a creşterii şi a convergenţei, consolidarea Pieţei Unice, întărirea securităţii interne a UE şi asigurarea unei acţiuni externe eficiente.

"Într-un context european şi global în continuă evoluţie, în opinia României este important ca viitoarea agendă strategică să ofere o înţelegere comună a obiectivelor prioritare pe care vrem să ne concentrăm oferind în acelaşi timp Uniunii flexibilitatea instrumentele şi resursele pentru a le atinge", a spus Iohannis, care a subliniat că este nevoie de o Uniune mai puternică şi mai eficace. 

UPDATE. 8

Preşedintele francez Emmanuel Macron şi-a afirmat încă o dată joi, după încheierea Summitului informal de la Sibiu al Uniunii Europene, opoziţia faţă de o legătură automată între alegerile europarlamentare şi poziţia de preşedinte al Comisiei Europene, transmite Reuters citat de Agerpres.ro

În opinia sa, instituţiile UE trebuie să fi conduse în următorii cinci ani de oficiali competenţi şi puternici, indiferent de naţionalitatea lor, care să fie aleşi de liderii statelor UE, şi nu de Parlamentul European.

''Nu sunt obsedat de problema naţionalităţii. Trebuie să evităm o situaţie în care compromisurile sfârşesc prin desemnarea celui mai puţin bun candidat. Trebuie să alegem cei mai buni posibil candidaţi, pentru un proiect european solid şi ambiţios'', a afirmat Emmanuel Macron, în conferinţa de presă de la finalul reuniunii informale la nivel înalt de la Sibiu.


El a adăugat că nu se simte constrâns juridic de procesul prin care partidele politice din Parlamentul European, nu liderii statelor membre ale UE, ar decide titularul funcţiei de preşedinte al Comisiei Europene, aşa cum s-a întâmplat în trecut.

UPDATE. 9

Summitul de la Sibiu a arătat "nu doar o unitate de faţadă, ci una solidă", a declarat, joi, preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, într-o conferinţă de presă comună cu preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, şi preşedintele Klaus Iohannis, transmite Agerpres.ro

El a mărturisit că a dorit să îi facă pe cei ce au participat la summitul informal al şefilor de stat şi de guvern să se îndrăgostească de Sibiu.

"Este un Consiliu care a arătat nu doar o unitate de faţadă, ci una solidă", a mărturisit Juncker.


Juncker a făcut un scurt bilanţ al evoluţiilor economice în Uniunea Europeană şi a avut o concluzie: "Să spunem că totul merge rău nu este exact, să spunem că totul e bine, nu e complet". 

UPDATE. 10

Preşedintele Klaus Iohannis, cancelarul Germaniei, Angela Merkel, şi ceilalţi oficiali europeni au fost aplaudaţi de mii de oameni care au aşteptat ore în şir în ploaie, conform Agerpres.ro

Mulţi dintre oficialii europeni care au fost prezenţi al Summitul UE au salutat mulţimea adunată în Piaţa Mare din centrul Sibiului înainte să urce în maşini.

Sibienii şi turiştii strânşi în Piaţa Mare aşteaptă şi spectacolul celor de la Junii Sibiului şi concertul Deliei care vor avea loc seara.

UPDATE. 11

Preşedintele Klaus Iohannis şi preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, asistă joi seară, alături de mii de oameni, la spectacolul organizat în Piaţa Mare din Sibiu, conform Agerpres.ro

Cei doi oficiali au fost întâmpinaţi cu aplauze, oamenii prezenţi în piaţă scandându-i numele preşedintelui Iohannis.

Pe scena din Piaţa Mare, de lângă clădirea Primăriei, unde a avut loc Summitul UE, ansamblul Folcloric Profesionist "Cindrelul - Junii Sibiului" a pregătit un spectacol impresionant. Pe scenă este ilustrată, prin joc şi muzică, o călătorie prin cele mai importante regiuni etnografice ale României. 

UPDATE. 12

Cancelarul german Angela Merkel a decis să nu se alăture iniţiativei împotriva schimbărilor climatice lansate la summitul european informal de la Sibiu de către preşedintele francez Emmanuel Macron, deşi susţine unele puncte ale acesteia, transmite agenţia dpa citată de Agerpres.ro

Angela Merkel a precizat că guvernul de la Berlin nu poate subscrie acestei iniţiative, întrucât obiectivele Germaniei pe termen lung nu coincid cu cele ale celorlalte state semnatare ale documentului. Astfel, în timp ce Germania doreşte ca până în anul 2050 să reducă emisiile de gaze cu efect de seră cu procente cuprinse între 80 şi 95% faţă de nivelul anului 1995, iniţiativa susţinută de Franţa cere reducerea acestor emisii la zero în acelaşi interval de timp.

Totuşi, cancelarul german a sugerat crearea unei ''coaliţii voluntare'' în UE în vederea unei uniformizări a ''tarifării'' emisiilor de gaze cu efect de seră, dar s-a abţinut să sugereze elaborarea unei reglementări obligatorii, estimând că aceasta ar necesita prea mult timp.

La rândul său, preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a estimat că statele membre ale UE ar trebui să se concentreze mai degrabă pe atingerea obiectivelor pe termen scurt decât pe stabilirea unor ţinte pe termen lung.

''Avem un prim obiectiv de îndeplinit pentru anul 2030, aşadar să ne concentrăm pe acţiunile imediate şi urgente. Să nu ne sustragem responsabilităţii prin fixarea unei ţinte'' pentru un orizont de timp mai îndepărtat, a indicat Juncker.


Doar alte opt state ale UE s-au alăturat acestei iniţiative a Franţei asupra căreia preşedintele Macron a insistat la acest summit, respectiv Belgia, Danemarca, Letonia, Luxemburg, Olanda, Portugalia, Spania şi Suedia.

Macron s-a declarat ''impresionat'' de mobilizarea tinerilor împotriva schimbărilor climatice, după ce trei militante - Anuna de Wever, Luisa Neubauer şi Paula Doerr - i-au înmânat, în Piaţa Mare a Sibiului, o petiţie semnată de mii de tineri. 

UPDATE. 13

Preşedintele francez Emmanuel Macron a declarat joi, după încheierea summitului european informal de la Sibiu, că, în opinia sa, există decizii luate de guvernul român care au dus la fragilizarea statului de drept, transmite Agerpres.ro

Întrebat de o jurnalistă dacă preocupările pe care le-a exprimat anterior privind iliberalismul din România s-au agravat şi dacă crede că ţara noastră a luat-o deja pe drumul Poloniei şi Ungariei, preşedintele francez a reiterat că va fi vigilent în această privinţă.

"Cred că există decizii luate de guvernul român care au dus la fragilizarea statului de drept. Comisia Europeană a avut ocazia de a spune acest lucru şi suntem vigilenţi în această privinţă. Dar am notat şi că preşedintele (Klaus) Iohannis a fost mereu aici, vigilent, prezent, puternic, pentru a ţine linia", a spus Macron în cadrul conferinţei de presă de după încheierea summitului.

"Consider pentru România, pentru poporul român, că a fi un stat puternic în UE, a respecta toate valorile UE, inclusiv independenţa justiţiei şi tot ce constituie statul de drept, este un element foarte important pentru popor. Deci sunt, evident, alături de Comisie şi suntem mai multe state membre care ne-am exprimat cu claritate pe acest subiect", a adăugat Emmanuel Macron la Sibiu.


El a mai precizat că susţine, de asemenea, "în această privinţă, deciziile puternice luate în mai multe rânduri de preşedintele Iohannis". 

UPDATE. 14

Europa a venit, astăzi, la noi în România, iar România a dovedit că este o ţară profund europeană, a declarat joi, la Sibiu, preşedintele Klaus Iohannis citat de Agerpres.ro

"Îi salut pe sibieni, salut pe toţi musafirii noştri, îl salut pe prietenul meu domnul Donald Tusk, preşedintele Consiliului European. Dragii mei, o zi mare pentru noi, o zi mare pentru noi, românii, o zi mare pentru Sibiu. Astăzi, de Ziua Europei, am sărbătorit în cel mai potrivit şi cel mai demn mod împreună cu toţi liderii europeni, în inima României, aici, la Sibiu. Nici că se putea mai bine. Astăzi, dragii mei, reţineţi, astăzi, 9 mai 2019, Europa a venit la noi în România, astăzi, România a dovedit că este o ţară profund europeană, astăzi, România, prin voi, a dovedit că este o ţară primitoare, astăzi, România a primit Europa la ea acasă", a afirmat Iohannis, într-o alocuţiune susţinută pe scena amenajată în Piaţa Mare din Sibiu.


Şeful statului i-a felicitat pe sibieni pentru impresia "foarte, foarte bună" pe care au făcut-o în faţa liderilor europeni prezenţi la summitul informal al UE.

"Mulţumesc Sibiului, mulţumesc sibienilor, mulţumesc tuturor persoanelor şi instituţiilor care au contribuit la acest remarcabil succes al nostru, al românilor, al sibienilor, în frunte cu Primăria Sibiului şi doamna primar. Iar, acum, după ce întâlnirea s-a terminat, după ce am aprobat Declaraţia de la Sibiu, după ce am discutat despre agenda viitorului Uniunii Europene, este timpul să ne întâlnim aici, în Piaţa Mare, şi să sărbătorim împreună. Sunt foarte bucuros că împreună cu mine pe scenă sunt Junii (Junii Sibiului - n.r.). Astăzi rămâne nu doar Ziua Europei în memoria noastră, astăzi rămâne ziua în care România a primit Europa la ea acasă, astăzi am dovedit că noi suntem români şi noi suntem europeni. Felicitări şi mulţumiri tuturor! Acum, muzică şi dans", a transmis Iohannis.


Şeful statului a vorbit în deschiderea spectacolului de folclor al Ansamblului "Cindrelul - Junii Sibiului" şi al concertului susţinut de Delia, evenimente organizate de Primăria Sibiu pentru a marca Ziua Europei şi summitul informal al şefilor de stat sau de guvern din UE.

Printre spectatori se află şi înalţi oficiali europeni care au participat la summit. 

Sursă foto: Administraţia Prezidenţială
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii