Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:21 24 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

UPDATE. Zi istorică. Alegeri prezidențiale 2014 - Turul II 64,6% - prezența la vot în Constanța la închiderea urnelor

ro

16 Nov, 2014 07:04 2393 Marime text
La Constanța s-au deschis secțiile de votare.

Astăzi are loc turul doi de scrutin al alegerilor prezidenţiale 2014.

În ceea ce priveşte judeţul Constanţa, potrivit datelor Autorităţii Electorale Permanente, sunt aşteptaţi la vot 632.188 de cetăţeni cu drept de vot.
Todată, la nivelul judeţului, sunt organizate 552 secţii de votare.
Secţiile de votare vor fi deschise până la ora 21.00.



UPDATE ora 09.15
La Constanţa sunt aşteptaţi astăzi la urne, conform datelor furnizate pe site-ul Biroului Electoral Central 630.304 persoane. Numărul este mai mic decât cel al cetăţenilor cu drept de vot care au fost aşteptaţi la vot în urmă cu două săptămâni - 630.361, date furnizate de BEC.

La Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă "Sfântul Apsotol Andrei", din Constanţa, mai precis la secţia 173, au fost depuse 257 de solicitări de la persoanele internate care şi-au exprimat dorinţa de a vota cu urna mobilă.


UPDATE, ora 09.47
Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) informează că, pe listele electorale permanente sunt înscrişi18.281.625 de alegători, faţă de 18.284.326 de români din primul tur.

Cei 18.281.625 de alegători vor putea vota în 18.550 de secţii de votare. Pentru acest scrutin au fost tipărite 20.945.068 de buletine de vot şi 11.808.375 de timbre autocolante, care au fost predate sâmbătă preşedinţilor birourilor electorale ale secţiilor de votare. Numărul ştampilelor a rămas acelaşi ca şi la primul tur al alegerilor, respectiv 94.220.
 
AEP mai arată că, listele electorale permanente se întocmesc pe localități și cuprind toți cetățenii cu drept de vot care domiciliază în localitatea pentru care ele au fost întocmite, potrivit mențiunilor din actele de identitate emise de statul român. Data limită pentru tipărirea copiilor de pe listele electorale pentru alegerile prezidențiale din 16 noiembrie a fost 14 noiembrie 2014.


UPDATE, ora 10.26
Deţinuţii de la Penitenciarul Poarta Albă şi-au expiramt dorinţa de a vota astăzi
Citeşte Alegeri prezidenţiale 2014: Peste 1.000 de deţinuţi vor vota la Penitenciarul Poarta Albă


Update, ora 10.30
Primele probleme privind procesul de votare. Potrivit reprezentanţilor unei formaţiuni politice, la secţia de votare nr. 323 din oraşul Năvodari ar fi votat 21 de persoane din judeţul Neamţ şi 20 de persoane din Teleorman, dar şi mai multe persoane din Timiş. Mai mult, potrivit aceloraşi surse, la Spitalul Judeţean, o parte dintre votanţii care au solicitat să voteze cu urna mobilă au reclamat că le-ar fi fost luate buletinele de identitate astfel încât să nu îşi poată exercita dreptul la vot. Un pacient a declarat că mai  multe  asistente  au colectat  cărțile  și  buletinele  de  identitate  ale  persoanelor  internate  în vederea votării în numele acestora la urna mobilă. Reprezentanţii respectivei formaţiuni politice au sesizat Biroul Electoral Judeţean, care au declinat sesizarea către IPJ Constanţa. Totodată, aceeaşi formaşiune politică a anunţat BEJ Constanţa că în  orașul  Năvodari,  pe  ecranul  digital  amplasat  la  intersecţia străzilor  Constanţei  cu  Albinelor,  erau  difuzate  clipuri  electorale  ale unui candidat,  după încheierea campaniei  electorale. Acest fapt contravine prevederilor art.41, alin. 11 din Legea 370/2004, care  specifică  faptul  că  „după  încheierea  campaniei  electorale  seinterzice difuzarea de mesaje electorale în format audio, vizual sau mixt pe ecrane digitale amplasate în locuri publice ori private, precum și prin intermediul unor vehicule special amenajate”.


UPDATE 10.40
Constănţenii au ieşit în număr destul de mare până la ora 10.00 la secţiile de votare. La nivel judeţean 65.999 dintre constănţeni şi-au exercitat dreptul constituţional de a vota, ceea ce înseamnă un procesnt de 10,47% din numărul total de alegători. Până la această oră nu s-au înregistrat, oficial, incidente privind procesul de votare în judeţul Constanţa. Rezultatele au fost comunicate pe site-ul Biroului Electoral Central şi se referă la prezenţa înregistrată până la ora 10.00. Astfel, în primele trei ore ale dimineţii, de constănţeni au votat din totalul de 630.304 de persoane aşteptate astăzi la urne.


UPDATE, ora 11.40
Constanţa se află pe locul al şaselea în topul judeţelor cu cea mai mare prezenţa la vot, după Olt, Teleorman, Ilfov, Dâmboviţa şi Dolj. În judeţul Constanţa, la nivel urban au ieşit la vot 10,41% dintre cei cu drept de vot, ceea ce situează judeţul pe locul al patrulea. La nivel rural, au votat până la ora 10.00 10.62% dintre cetăşeni, ceea ce plasează judeţul Constanţa pe locul şapte.

UPDATE, ora 12.30
Potrivit membrilor BEJ, "Au fost primite două sesizări din partea unei formaţiuni politice, pe care le-am analizat şi le-am trimis mai departe IPJ Constanţa pentru efectuarea verificării. Prima dintre ele se referea la existenţa unui panou electronic în oraşul Năvodari, unde se difuzau clipuri electorale. Poliţiştii au stabilit că această sesizare nu se confirmă", a declarat purtătorul de Cuvânt al BEJ Constanţa, Adrian Oprea.

A doua, o sesizare a fost făcută de aceeaşi formaţiune politică. "Un partid politic a preluat sesizarea anonimă făcută de o persoană internată în Spitalul Judeţean, conform căreia s-au luat buletinele persoanelor pentru a nu vota. Am luat legătura cu Poliţia şi cu reprezentanţii secţiei nr. 173. Nu există probleme reale, colecatrea actelor de identitate reprezintă o situaţie normală, personalul medical şi asistentele au obligaşia de a lua cărţile de identitate, de a le verifica valabilitatea şi datele înscrise şi de a vedea în ce tabel se înscriu persoanele care au solicitat urna mobilă, după care le înmânează reprezentanţilor secţiilor de votare, iar procesul de vot se desfăşoară conform regulamentului", a precizat purtătorul de cuvânt al BEJ, Adrian Oprea. Conform reprezentantului BEJ, de la ora 8.30 s-au prezentat la spital reprezentanţii secţiei de votare. "Se voteaza normal, nu sunt incidente"
Aşadar, niciuna dintre sesizări nu a fost confirmată de către BEJ Constanţa şi de către IPJ
Citeşte mai multe aici.

UPDATE, ora 13.15
Noi suspiciuni de turism electoral la Agigea. Potrivit reprezentanţilor unei formaţiuni politice, până la această oră, la secţia de votare nr. 361 din Agigea ar fi votat foarte multe persoane din judeţul Timiş pe listele suplimentare de vot. Potrivit datelor centralizate până la această oră pe portalul prezenţei al Biroului Electoral Central, la secţia nr. 361 au votat 24 de persoane pe listele suplimentare, după ce la ora 10.00 erau raportate doar 10 persoane pe aceeaşi listă. Reprezentanţii formaţiunii politice au afirmat că vor depune în acest sens o sesizare la Biroul Electoral Judeţean Constanţa. De asemenea, reprezentanţii aceleiaşi formaţiuni politice susţin că reprezentantului lor din secţia de votare nu i se permite să fotocopieze listele respective.

UPDATE, ora 13.34
Constănţenii au ieşit în număr destul de mare până la ora 13.00 la secţiile de votare. La nivel judeţean 195.348 dintre constănţeni şi-au exercitat dreptul constituţional de a vota, potrivit datelor centralizate până în acest moment de către Biroul Electoral Central. Astfel, până acum, au votat în judeţul Constanţa 30,99% dintre persoanele cu drept de vot aşteptate la urne. Datele se actualizează permanent.
Vezi mai multe detalii aici

UPDATE, ora 14.50
Potrivit dateor centralizate la Biroul Electoral Central, la ora 13.00, judeţul Constanţa se situa pe locul al patrulea (30,99%) privind prezenţa la vot la nivel naşional, după Ilfov (32,17%), Olt (31,67) şi Teleorman (31.10). La nivel naţional, prezenţa medie la urne pentru ora de referinţă era de 27.22%. În topul prezenşei la vot a populaşiei din mediul urban, Constanţa se situa pe locul al doilea, cu 31,73%, după Ilfov (32,42%), în timp votul din mediul rural poziţiona Constanţa pe locul al zecelea, cu 29,15%.

UPDATE ora 16.38

Află AICI prezenţa la vot la ora 16.00.

Update ora 17.26
Vezi şi presupusă fraudă electorală la Constanţa 
 

UPDATE ora 17.45

Biroul Electoral Judeţean Constanţa a anunţat că prezenţa la vot în judeţul Constanţa, la ora 16.00, era de 47,77%, ceea ce plasa judeţul pe locul 6 în topul prezenţei la nivel naţional.

48,65% dintre alegătorii cu drept de vot din mediul urban s-au prezentat la urne până la ora 16.00 în judeţul Constanţa. Din acest  punct de vedere judeţul se situează pe locul trei la nivel naţional.
În ce priveşte prezenţa în mediul rural, aceasta era de 45,57 de procente, judeţul Constanţa situându-se pe locul 18 la nivel naţional. 

UPDATE 17.57

Conform informaţiilor furnizate de Biroul Electoral Judeţean (BEJ) Constanţa, o formaţiune politică a depus la BEJ, în urmă cu aproximativ o oră, o sesizare cu privire la existenţa unor suspiciuni de turism electoral în comuna constănţeană Cuza Vodă. Sesizarea a fost înaintată de BEJ Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Constanţa, pentru a lua măsurile care se impun în astfel de cazuri.

UPDATE 19.50

Vezi AICI prezenţa la vot la ora 19.00.


UPDATE, ora 21.50
Potrivit datelor prezentate de BEC, la ora 21.00, la închierea proocesului de votare 64,6%dintre constăneni se prezentaseră la urne. 407.177 de persoane au votat astăzi în județul Constanța, din totalul celor 630.304 oameni de pe listele permanente de vot.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii