Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:25 05 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

UPDATE2. Susţinut de PSD-ul lui Mazăre Dragoș Poteleanu, fost director al CJAS Constanța, reținut de DNA pentru luare de mită (documente)

ro

03 Nov, 2015 16:56 3614 Marime text
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 03.11.2015, a inculpatului POTELEANU DRAGOȘ, director general al Casei Județene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Constanța, la data faptelor, cu privire la săvârșirea a 6 infracțiuni de luare de mită, în formă continuată (24 acte materiale).

În ordonanțele procurorilor se arată că, în cauză, există probe din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt: 

În perioada 2012 – 2015, inculpatul Poteleanu Dragoș, în calitate de director general al Casei Județene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Constanța, a pretins și primit de la reprezentanții unor entități medicale private (denunțători în cauză), sumele totale de 57.000 euro, 15.500 lei și servicii medicale pentru sine și rude apropiate (într-unul dintre cazuri serviciile respective s-au ridicat la suma de circa 3.000 euro).

Aceste foloase necuvenite au fost pretinse și primite de către inculpat, în legătură cu îndeplinirea atribuțiilor de serviciu referitoare fie la stabilirea, fie la majorarea plafonului suplimentar de decontare a serviciilor medicale prestate de unitățile respective.

În același context și în aceleași circumstanțe, la începutul lunii octombrie 2015, inculpatul Poteleanu Dragoș a acceptat, în baza unei înțelegeri anterioare, primirea sumei de 7.000 lei de la reprezentantul unei unități medicale.

Inculpatului Poteleanu Dragoș i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală, urmând ca, la data de 04 noiembrie 2015 să fie prezentat Tribunalului București cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații. 

Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.


UPDATE 2, ora 18.17

Dragoş Poteleanu a ajuns la conducerea CJAS Constanţa în octombrie 2012. Pe atunci, ministrul Sănătăţii era Raed Arafat, iar premierul României – Victor Ponta. Prin urmare, deşi este membru „luat cu acte“ de PNL, în postura de director al CJAS Constanţa, Dragoş Poteleanu a ajuns prin susţinera PSD-ului, condus atunci de Radu Mazăre.

UPDATE 1, ora 17.43

Potrivit declaraţiei de interese, depusă în octombrie 2010, pe atunci consilier sperior la AJOFM Constannţa, Dragoş Poteleanu, menţiona în declaraţia de interese că societatea Prosec-Mun SRL, deţinută integral de Florin Poteleanu, născut în anul 1946, rudă de gradul I, a primit, prin achiziţie directă, contracte de consultanţă pe probleme de securitate şi sănătate în muncă, pentru perioade de 30-90 de zile cu mai multe primării din judeţul Constanţa: Istria, Săcele, Comana, Adamclisi, Băneacsa, Oltina, Mihai Viteazu şi Gîrliciu. Toate contractele au fost încredinţate, prin negociere directă, pentru sume între 3.380 lei şi 12.423,6 lei.
 

De asemenea, şi în declaraţia de interese din 2011, acesta menţiona două astfel de contracte încredintaţe prin achiziţie directă firmei Prosec-Mun SRL, pentru perioade de câte 30 de zile către primăriile Corbu şi Siliştea. Sumele primite pentru serviciile prestate au fost de 4.960 de lei, respectiv 12.328,4 lei.

UPDATE, ora 17.20

Potrivit declaraţiei de avere, completată în anul 2015 şi postată pe pagina de internet a CJAS Constanţa, Dragoş Poteleanu deţine un apartament de 62 mp, cumpărat în anul 2012. Acesta nu are nici terenuri, nici automobile, nici ale bunuri mobile, a căror valoare depăşeşte 3.000 de euro fiecare.

La rubrica „Active financiare“ este amintit un cont curent, deschis la o instituţie bancară, în valoare de 3.000 de lei. În anul fiscal 2014, a realizat venituri de 81.044 lei de la CJAS Constanţa şi 47.102 de lei de la AJOFM Constanţa. La acestea se adaugă suma de 813 lei, care reprezintă indemnizaţia de membru al CA al CJAS Constanţa.




 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii