Vă oferim 40 de utilizări extraordinare ale bicarbonatului de sodiu
Vă oferim 40 de utilizări extraordinare ale bicarbonatului de sodiu
03 Aug, 2016 08:14
ZIUA de Constanta
39470
Marime text
Majoritatea dintre noi ştim deja, că bicarbonatul de sodiu se poate folosi la mai multe decât doar pentru prăjiturele de casă şi alte aluaturi dospite. Nu e ceva ieşit din comun să vedem un borcănel cu acest agent de frăgezire lăsat deschis în frigider pentru dezodorizare. Ştiaţi însă că există cel puţin 40 de moduri diferite în care se poate folosi bicarbonatul de sodiu?
Bicarbonatul de sodiu este un înlocuitor perfect pentru multe produse de igienă personală, de curăţare şi dezodorizare. Lista de beneficii este lungă: este ieftin, fără chimicale toxice, versatil şi eficient.
Vă întrebaţi cum îşi execută magia, praful acesta alb, cunoscut sub numele de bicarbonat de sodiu? Ajută la reglarea pH-ului – menţinând substanţele nici prea acide, nici prea alcaline. Atunci când bicarbonatul de sodiu vine în contact fie cu o substanţă acidă, fie cu o substanţă alcalină, reacţia lui naturală este de a neutraliza acel pH. În afară de asta, bicarbonatul are capacitatea de a întârzia alte schimbări în echilibrul pH-ului, fenomen cunoscut sub numele de “tamponare”.
Această dublă capacitate de a neutraliza şi tampona îi permite bicarbonatului să facă lucruri precum neutralizarea mirosurilor acide (cum ar fi cele din frigider), precum şi păstrarea unui pH neutru (cum ar fi în apă cu care spălaţi rufele, care ajută la potenţarea calităţilor detergentului) . Este o reacţie simplă, dar una cu efecte de lungă durata pentru o multitudine de sarcini de curăţare şi dezodorizare.
Şi fără s-o mai lungim prea mult, iată doar câteva dintre modurile creative în care puteţi folosi bicarbonatul d sodiu:
Igienă personală:
1. Faceţi pastă de dinţi
O pastă de dinţi formată din bicarbonat de sodiu şi soluţie 3% peroxid de oxigen poate fi folosit că o alternativă la paştele fără fluor din comerţ. (Sau iată aici varianta mentolată)* Puteţi de asemenea să va muiaţi pur şi simplu periuţă în borcănelul cu bicarbonat şi să-l folosiţi că atare pentru o curăţare suplimentară.
2. Împrospătaţi- va gură
Puneţi o linguriţă de bicarbonat în jumătate de pahar de apă, clătiţi energic, scuipaţi, apoi clătiţi cu apă. Mirosurile sunt neutralizate, nu doar acoperite.
3. Înmuiati dispozitivele orale
Înmuiați dispozitivele orale (precum aparate dentare, gutiere, proteze, recipientele de păstrare) într-o soluţie din două linguriţe de bicarbonat dizolvat într-un pahar sau un recipient mic cu apă călduţă. Bicarbonatul desprinde resturile alimentare şi neutralizează mirosurile pentru a păstra dispozitivele curate. Puteţi, de asemenea, să periaţi dispozitivele orale direct cu bicarbonat
4. Folosiţi că scrub facial sau exfoliant pentru corp
Oferiţi-va un masaj abraziv înviorător pentru faţă sau corp. Faceţi o pastă din 3 părţi bicarbonat şi o parte apă. Masaţi blând în sens circular pentru a exfolia pielea. Apoi clătiţi. Procedeul este destul de blând pentru a putea fi folosit în fiecare zi.
5. Evitaţi deodorantul agresiv
Pudraţi-va axilă cu bicarbonat de sodiu pentru a neutraliza mirosurile.
6. Folosiţi că antacid
Bicarbonatul de sodiu este un antiacid sigur şi eficient pentru a uşura arsurile sau durerile de stomac, şi/sau indigestia acidă. Urmăriţi indicaţiile de pe pachetul de bicarbonat pentru instrucţiuni.
7. Trataţi pişcăturile de insecte şi mâncărimile de piele
Pentru pişcături de insecte, faceţi o pastă din bicarbonat şi apă, apoi aplicaţi-o că pe o alifie pe locul afectat. Pentru a uşura mâncărimile, luaţi nişte bicarbonat în palmă şi frecaţi-va cu el pe pielea umedă după baie sau dus.
8. Obţineţi un săpun de mâini care înmoaie pielea
Evitaţi săpunurile dure şi eliminaţi blând murdăria intrată în piele, neutralizând şi mirosurile, folosind o pastă din 3 părţi bicarbonat de sodiu şi o parte apă, sau 3 părţi bicarbonat de sodiu şi o parte săpun blând de mâini. Apoi clătiţi.
9. Ajutaţi-va părul
Oţetul este uimitor pentru par, dar şi bicarbonatul are rolul lui la dus. Presăraţi un pic de bicarbonat în palmă, împreună cu şamponul dvs favorit. Samponati normal şi clătiţi temeinic – bicarbonatul ajută la eliminarea reziduurilor lăsate de produsele de coafat, astfel încât părul dvs va fi mai curat şi mai uşor de aranjat.
10. Curăţaţi pieptenii şi periile
Pentru un par lucios, cu mai multă strălucire, păstraţi pieptenii şi periile curate. Înlăturaţi uleiurile naturale secretate de par şi resturile de produse de coafat prin înmuierea pieptenilor şi a periilor într-o soluţie dintr-o linguriţă de bicarbonat şi o mică cantitate de apă de la robinet. Clătiţi şi permiteţi să se usuce.
11. Pregătiţi o baie care să înmoaie pielea uscată
Adăugaţi o jumătate de ceaşcă de bicarbonat de sodiu în apă din cadă pentru a neutraliza acizii de pe piele şi pentru a ajută la curăţarea uleiurilor şi a transpiraţiei. Va veţi simţi pielea foarte fină. Sau concentraţi- va doar asupra picioarelor. Dizolvaţi 3 linguri de bicarbonat de sodiu într-un lighean sau o cădiţă cu apă caldă şi inmuiati-va picioarele. Apoi frecaţi uşor.
Curăţenie:
12. Faceţi un abraziv fin pentru suprafeţe
Pentru curăţarea sigură şi eficientă a căzilor de baie, a plăcilor de gresie şi faianţă, a ciuvetelor – chiar şi a faianţei din fibră de sticlă sau lucioasă – presăraţi uşor bicarbonat pe un burete curat şi umed şi frecaţi că de obicei. Clătiţi bine şi ştergeţi. Pentru extra-curăţare, faceţi o pastă din bicarbonat de sodiu, sare grunjoasă şi detergent lichid de vase – lăsaţi-o să acţioneze puţin, apoi frecaţi.
13. Spălaţi farfuriile, oalele şi ţigăile cu mâna
Adăugaţi 2 linguri cu vârf de bicarbonat (împreună cu detergentul dvs obişnuit de vase) în apă cu care spălaţi vasele, pentru a îndepărta la îndepărtarea grăsimii şi a resturilor de alimente de pe farfurii, oale şi tigăi. Pentru cratiţele în care s-a gătit şi s-au uscat grăsimea pe ele, mai întâi inmuiati-le în apă cu detergent şi bicarbonat, apoi puneţi bicarbonat pe un burete umed şi frecaţi cu această pudra neabraziva.
14. Împrospătaţi bureţii
Inmuiati bureţii care miros a vechi într-o soluţie puternică de bicarbonat de sodiu pentru a scapă de mizerie (4 linguri de bicarbonat dizolvate într-un litru de apă caldă). Pentru dezinfectare mai puternică, folosiţi microundele* *.
15. Curăţaţi cuptorul cu microunde
Bicarbonatul de sodiu pe un burete umed curată delicat interiorul şi exteriorul cuptorului cu microunde şi nu lasă urme de chimicale cu miros puternic. Clătiţi bine cu apă.
16. Lustruiţi argintăria
Folosiţi o pastă formată din 3 părţi bicarbonat de sodiu şi o parte apă. Frecaţi argintăria cu aseasta pastă, folosind o cârpă moale sau un burete. Clătiţi bine şi uscaţi pentru tacâmuri strălucitoare din inox şi argint.
17. Curăţaţi ibricele de cafea şi de ceai
Înlăturaţi petele de cafea şi de ceai şi eliminaţi gustul amărui spălând ibricele şi cafetierele cu o soluţie dintr-un sfert de ceaşcă de bicarbonat într-un litru de apă caldă. Pentru petele insistente, încercaţi să lăsaţi la înmuiat peste noapte în soluţia de bicarbonat şi detergent, sau să frecaţi cu pastă de bicarbonat pe un burete umed.
18. Curăţaţi cuptorul
Presăraţi bicarbonat pe podeaua cuptorului. Stropiţi cu apă că să umeziţi bicarbonatul. Lăsaţi să stea peste noapte. Dimineaţă frecaţi, răzuiţi bicarbonatul şi eliminaţi murdăria cu un burete sau cu un aspirator, şi clătiţi.
19. Curăţaţi podelele
Îndepărtaţi urmele şi mizeria (fără urme nedorite de zgârieturi) de pe podele nelacuite sau dale de gresie ori marmură folosind o soluţie dintr-o jumătate de ceaşcă de bicarbonat într-o găleată de apă caldă – ştergeţi cu mopul şi clătiţi pentru o podea strălucitoare. Pentru urmele lăsate de încălţăminte folosiţi bicarbonat pe un burete umed, apoi clătiţi.
20. Curăţaţi mobilă
Curăţaţi şi înlăturaţi urmele (inclusiv de creion) de pe pereţi şi mobilă vopsită, aplicând bicarbonat de sodiu pe un burete umed şi frecând delicat. Ştergeţi cu o cârpă moale şi uscată.
21. Curăţaţi perdelele de dus
Curăţaţi şi dezodorizaţi perdeaua din vinil de la cabina de dus, presărând direct bicarbonat pe un burete umed sau pe o perie. Frecaţi perdeaua de dus şi apoi clătiţi. Lăsaţi-o să se usuce atârnată.
22. Daţi-i mai multă putere detergentului lichid de rufe.
Oferiţi extra-curăţare adăugând rufelor dvs o jumătate de ceaşcă de bicarbonat pentru a face detergentul lichid de rufe să acţioneze mai puternic. Un echilibru mai bun al pH-ului apei va face hainele mai curate, mai proaspete şi mai luminoase. Sau puteţi adaugă o jumătate de ceaşcă de bicarbonat la ciclul de clătire al maşinii pentru cearşafuri şi prosoape mai proaspete, sau pentru a neutraliza mirosurile hainelor cu care mergeţi la sala sau în care munciţi în grădina.
23. Curăţaţi şi împrospătaţi echipamentele sportive
Folosiţi o soluţie de bicarbonat (4 linguri de bicarbonat într-un litru de apă caldă) pentru a curată şi dezodoriză echipamentele sportive îmbâcsite de mirosuri. Presăraţi bicarbonat de sodiu în husele croselor de golf şi în genţile în care va ţineţi echipamentele de sport pentru a elimina mirosurile şi pentru a curată părţile metalice (fără a le zgâria!) cu o pastă din bicarbonat de sodiu (3 părţi bicarbonat, o parte apă) şi o perie. Clătiţi bine.
24. Înlăturaţi petele de ulei şi grăsime
Folosiţi bicarbonat pentru a curată urmele de ulei şi grăsime din garaj sau de pe aleea de intrare. Presăraţi bicarbonat pe pată şi frecaţi cu o perie.
25. Curăţaţi bateriile
Bicarbonatul de sodiu poate fi folosit pentru a înlătura urmele de coroziune lăsate de acidul de baterie în autoturism, maşină de tuns iarbă, etc, pentru că este un alcalin slab. Asiguraţi-va că aţi deconectat terminalele bateriei înainte de a curată. Faceţi o pastă din 3 părţi bicarbonat şi o parte apă şi aplicaţi cu o cârpă umedă pentru a elimina coroziunea de pe terminalul bateriei. După ce aţi curăţat şi reconectat terminalele bateriilor, ştergeţi-le cu vaselină pentru a preveni o viitoare coroziune. Va sfătuim să fiţi foarte atenţi când lucraţi cu baterii – conţin un acid foarte puternic.
26. O maşină curată
Folosiţi bicarbonatde sodiu pentru a curată farurile, părţile cromate, ferestrele, cauciucurile, husele de vinyl şi covorasele de cauciuc ale maşinii, fără a va face griji în legătură cu zgârieturi nedorite. Folosiţi o soluţie de bicarbonat dintr-un sfert de ceaşcă de bicarbonat şi un litru de apă. Aplicaţi cu un burete sau cu o cârpă umedă pentru a înlătura murdăria adunată la drum, răşini de la copaci, insecte şi smoală. Pentru petele încăpăţânate folosiţi bicarbonat presărat pe un burete umed sau o perie moale. Eliminaţi mirosurile presărând bicarbonat direct pe pată pe ţesătură huseelor sau pe carpete. Aşteptaţi 15 minute (sau mai mult pentru mirosurile persistente) apoi aspiraţi bicarbonatul.
Dezodorizare
27. Împrospătaţi- va frigiderul
Aşezaţi în fundul frigiderului o cutie deschisă cu bicarbonat pentru a neutraliza mirosurile.
28. Scăpaţi de mirosul coşului de gunoi şi al tomberoanelor cu reciclabile
Presăraţi bicarbonat pe fundul găleţii de gunoi pentru a ţine la respect mirosurile. Curăţaţi containerul pentru materiale reciclabile periodic, presărând bicarbonat pe un burete umed. Curăţaţi şi clătiţi. De asemenea, presăraţi puţin bicarbonat deasupra pe măsură ce adăugaţi materiale reciclabile în container.
29. Odorizaţi scurgerile şi recipientele pentru gunoi.
Pentru a elimina mirosurile din chiuvetă, din scurgeri şi din tomberoanele de gunoi şi pentru a împiedică mirosurile persistente să revină, turnaţi o jumătate de ceaşcă de bicarbonat în timp ce curge apă caldă – va neutraliza atât mirosurile acide cât şi pe cele bazice de pe scurgere. (Această e o metodă bună de a scapă de bicarbonatul care a fost folosit la reîmprospătare aerului din frigider)
30. Scoateţi mirosurile şi murdăria din maşină de spălat de vase
Folosiţi bicarbonatul pentru a scoate mirosurile înainte de a porni programul maşinii de spălat vasele şi apoi că un agent de curăţare blând în timpul ciclului de spălare.
31. Scoateţi mirosurile din cutiile pentru depozitat mâncarea
Între utilizări, plasaţi un recipient cu bicarbonat de sodiu în cutiile pentru pacheţel ale fiecărui membru al familiei pentru a absorbi mirosurile persistente.
32. Scoateţi mirosurile din covoare
Presăraţi liber bicarbonat de sodiu pe covor. Lăsaţi să stea peste noapte sau cât de mult posibil (cu cât îl lăsaţi mai mult, cu atât funcţionează mai eficient). Măturaţi cantităţile mai mari de bicarbonat, apoi aspiraţi restul (notaţi faptul că sacul aspiratorului va deveni plin şi greu). Un bonus suplimentar: veţi curată şi aspiratorul de mirosuri.
33. Împrospătarea şifonierelor
Plasaţi o cutie cu bicarbonat pe un raft al sifonieruliui pentru a menţine aerul proaspăt înăuntru şi a-l feri de mirosuri.
34. Îndepărtaţi mirosurile de pe obiectele folosite pentru animalele de casă
Puneţi pe fundul litierei pentru pisica bicarbonat, apoi turnaţi deasupra nisipul obişnuit. Pentru a împrospăta între două schimbări ale nisipului, presatati deasupra litierei bicarbonat, după ce aţi înlăturat resturile pisicii. Eliminaţi mirosurile din aşternutul pisicii presărând liber bicarbonat, aşteptaţi 15 minute (sau mai mult pentru mirosuri puternice), apoi aspiraţi.
35. Eliminaţi mirosurile dim tenişi
Preveniţi accentuarea mirosurilor din încălţămintea de sport presărând bicarbonat în ei între utilizări. Scuturaţi –i înainte de a-i încălţa.
36. Împrospătaţi animalele de plus
Menţineţi jucăriile de plus curate şi plăcut mirositoare facanmdu-le un dus uscat cu bicarbonat atunci când nu le folosiţi. Presăraţi bicarbonat pe ele şi lăsaţi să stea 15 minute înainte de a-l peria sau aspiră.
Diverse
37. Rezolvaţi toate necesităţile pentru e excursie cu cortul
Bicarbonatul este un “must-have” pentru următoarea excursie cu cortul. Poate spală vasele, poate curată oalele, poate deveni săpun de mâini, deodorant, pastă de dinţi, extinctor, şi mai are încă multe utilizări.
38. Extinctor
Bicaronatul de sodiu poate ajută în fazele incipiente ale incendiilor domestice izbucnite datorită grăsimii sau circuitelor electrice, pentru că atunci când bicarbonatul este încălzit, emană dioxid de carbon, care ajută la potolirea flăcărilor. Pentru micile focuri izbucnite în zona de gătit (tigăi, grătare, cuptoare) opriţi gazul sau curentul electric dacă puteţi face asta în siguranţă. Daţi-va înapoi şi aruncaţi la baza flăcării câţiva pumni de bicarbonat pentru a domoli flăcările – şi chemaţi pompierii doar că să fiţi siguri.
39. Îngrijire pentru sistemul septic
Folosirea regulată a bicarbonatului în ţevile de scurgere le poate menţine pe acestea în stare bună de funcţionare, fără să se înfunde. O cană de bicarbonat pe săptămâna va ajută la menţinerea unui pH favorabil în rezervorul septic.
40. Curăţaţi fructele şi legumele
Bicarbonatul de sodiu este metodă cea mai sigură şi eficientă pentru a înlătura murdăria şi reziduurile de pe fructele şi legumele proaspete. Presăraţi un pic pe un burete umed curat, frecaţi şi clătiţi. Iată încă o modalitate de a va curată legumele.
Bicarbonatul de sodiu este un înlocuitor perfect pentru multe produse de igienă personală, de curăţare şi dezodorizare. Lista de beneficii este lungă: este ieftin, fără chimicale toxice, versatil şi eficient.
Vă întrebaţi cum îşi execută magia, praful acesta alb, cunoscut sub numele de bicarbonat de sodiu? Ajută la reglarea pH-ului – menţinând substanţele nici prea acide, nici prea alcaline. Atunci când bicarbonatul de sodiu vine în contact fie cu o substanţă acidă, fie cu o substanţă alcalină, reacţia lui naturală este de a neutraliza acel pH. În afară de asta, bicarbonatul are capacitatea de a întârzia alte schimbări în echilibrul pH-ului, fenomen cunoscut sub numele de “tamponare”.
Această dublă capacitate de a neutraliza şi tampona îi permite bicarbonatului să facă lucruri precum neutralizarea mirosurilor acide (cum ar fi cele din frigider), precum şi păstrarea unui pH neutru (cum ar fi în apă cu care spălaţi rufele, care ajută la potenţarea calităţilor detergentului) . Este o reacţie simplă, dar una cu efecte de lungă durata pentru o multitudine de sarcini de curăţare şi dezodorizare.
Şi fără s-o mai lungim prea mult, iată doar câteva dintre modurile creative în care puteţi folosi bicarbonatul d sodiu:
Igienă personală:
1. Faceţi pastă de dinţi
O pastă de dinţi formată din bicarbonat de sodiu şi soluţie 3% peroxid de oxigen poate fi folosit că o alternativă la paştele fără fluor din comerţ. (Sau iată aici varianta mentolată)* Puteţi de asemenea să va muiaţi pur şi simplu periuţă în borcănelul cu bicarbonat şi să-l folosiţi că atare pentru o curăţare suplimentară.
2. Împrospătaţi- va gură
Puneţi o linguriţă de bicarbonat în jumătate de pahar de apă, clătiţi energic, scuipaţi, apoi clătiţi cu apă. Mirosurile sunt neutralizate, nu doar acoperite.
3. Înmuiati dispozitivele orale
Înmuiați dispozitivele orale (precum aparate dentare, gutiere, proteze, recipientele de păstrare) într-o soluţie din două linguriţe de bicarbonat dizolvat într-un pahar sau un recipient mic cu apă călduţă. Bicarbonatul desprinde resturile alimentare şi neutralizează mirosurile pentru a păstra dispozitivele curate. Puteţi, de asemenea, să periaţi dispozitivele orale direct cu bicarbonat
4. Folosiţi că scrub facial sau exfoliant pentru corp
Oferiţi-va un masaj abraziv înviorător pentru faţă sau corp. Faceţi o pastă din 3 părţi bicarbonat şi o parte apă. Masaţi blând în sens circular pentru a exfolia pielea. Apoi clătiţi. Procedeul este destul de blând pentru a putea fi folosit în fiecare zi.
5. Evitaţi deodorantul agresiv
Pudraţi-va axilă cu bicarbonat de sodiu pentru a neutraliza mirosurile.
6. Folosiţi că antacid
Bicarbonatul de sodiu este un antiacid sigur şi eficient pentru a uşura arsurile sau durerile de stomac, şi/sau indigestia acidă. Urmăriţi indicaţiile de pe pachetul de bicarbonat pentru instrucţiuni.
7. Trataţi pişcăturile de insecte şi mâncărimile de piele
Pentru pişcături de insecte, faceţi o pastă din bicarbonat şi apă, apoi aplicaţi-o că pe o alifie pe locul afectat. Pentru a uşura mâncărimile, luaţi nişte bicarbonat în palmă şi frecaţi-va cu el pe pielea umedă după baie sau dus.
8. Obţineţi un săpun de mâini care înmoaie pielea
Evitaţi săpunurile dure şi eliminaţi blând murdăria intrată în piele, neutralizând şi mirosurile, folosind o pastă din 3 părţi bicarbonat de sodiu şi o parte apă, sau 3 părţi bicarbonat de sodiu şi o parte săpun blând de mâini. Apoi clătiţi.
9. Ajutaţi-va părul
Oţetul este uimitor pentru par, dar şi bicarbonatul are rolul lui la dus. Presăraţi un pic de bicarbonat în palmă, împreună cu şamponul dvs favorit. Samponati normal şi clătiţi temeinic – bicarbonatul ajută la eliminarea reziduurilor lăsate de produsele de coafat, astfel încât părul dvs va fi mai curat şi mai uşor de aranjat.
10. Curăţaţi pieptenii şi periile
Pentru un par lucios, cu mai multă strălucire, păstraţi pieptenii şi periile curate. Înlăturaţi uleiurile naturale secretate de par şi resturile de produse de coafat prin înmuierea pieptenilor şi a periilor într-o soluţie dintr-o linguriţă de bicarbonat şi o mică cantitate de apă de la robinet. Clătiţi şi permiteţi să se usuce.
11. Pregătiţi o baie care să înmoaie pielea uscată
Adăugaţi o jumătate de ceaşcă de bicarbonat de sodiu în apă din cadă pentru a neutraliza acizii de pe piele şi pentru a ajută la curăţarea uleiurilor şi a transpiraţiei. Va veţi simţi pielea foarte fină. Sau concentraţi- va doar asupra picioarelor. Dizolvaţi 3 linguri de bicarbonat de sodiu într-un lighean sau o cădiţă cu apă caldă şi inmuiati-va picioarele. Apoi frecaţi uşor.
Curăţenie:
12. Faceţi un abraziv fin pentru suprafeţe
Pentru curăţarea sigură şi eficientă a căzilor de baie, a plăcilor de gresie şi faianţă, a ciuvetelor – chiar şi a faianţei din fibră de sticlă sau lucioasă – presăraţi uşor bicarbonat pe un burete curat şi umed şi frecaţi că de obicei. Clătiţi bine şi ştergeţi. Pentru extra-curăţare, faceţi o pastă din bicarbonat de sodiu, sare grunjoasă şi detergent lichid de vase – lăsaţi-o să acţioneze puţin, apoi frecaţi.
13. Spălaţi farfuriile, oalele şi ţigăile cu mâna
Adăugaţi 2 linguri cu vârf de bicarbonat (împreună cu detergentul dvs obişnuit de vase) în apă cu care spălaţi vasele, pentru a îndepărta la îndepărtarea grăsimii şi a resturilor de alimente de pe farfurii, oale şi tigăi. Pentru cratiţele în care s-a gătit şi s-au uscat grăsimea pe ele, mai întâi inmuiati-le în apă cu detergent şi bicarbonat, apoi puneţi bicarbonat pe un burete umed şi frecaţi cu această pudra neabraziva.
14. Împrospătaţi bureţii
Inmuiati bureţii care miros a vechi într-o soluţie puternică de bicarbonat de sodiu pentru a scapă de mizerie (4 linguri de bicarbonat dizolvate într-un litru de apă caldă). Pentru dezinfectare mai puternică, folosiţi microundele* *.
15. Curăţaţi cuptorul cu microunde
Bicarbonatul de sodiu pe un burete umed curată delicat interiorul şi exteriorul cuptorului cu microunde şi nu lasă urme de chimicale cu miros puternic. Clătiţi bine cu apă.
16. Lustruiţi argintăria
Folosiţi o pastă formată din 3 părţi bicarbonat de sodiu şi o parte apă. Frecaţi argintăria cu aseasta pastă, folosind o cârpă moale sau un burete. Clătiţi bine şi uscaţi pentru tacâmuri strălucitoare din inox şi argint.
17. Curăţaţi ibricele de cafea şi de ceai
Înlăturaţi petele de cafea şi de ceai şi eliminaţi gustul amărui spălând ibricele şi cafetierele cu o soluţie dintr-un sfert de ceaşcă de bicarbonat într-un litru de apă caldă. Pentru petele insistente, încercaţi să lăsaţi la înmuiat peste noapte în soluţia de bicarbonat şi detergent, sau să frecaţi cu pastă de bicarbonat pe un burete umed.
18. Curăţaţi cuptorul
Presăraţi bicarbonat pe podeaua cuptorului. Stropiţi cu apă că să umeziţi bicarbonatul. Lăsaţi să stea peste noapte. Dimineaţă frecaţi, răzuiţi bicarbonatul şi eliminaţi murdăria cu un burete sau cu un aspirator, şi clătiţi.
19. Curăţaţi podelele
Îndepărtaţi urmele şi mizeria (fără urme nedorite de zgârieturi) de pe podele nelacuite sau dale de gresie ori marmură folosind o soluţie dintr-o jumătate de ceaşcă de bicarbonat într-o găleată de apă caldă – ştergeţi cu mopul şi clătiţi pentru o podea strălucitoare. Pentru urmele lăsate de încălţăminte folosiţi bicarbonat pe un burete umed, apoi clătiţi.
20. Curăţaţi mobilă
Curăţaţi şi înlăturaţi urmele (inclusiv de creion) de pe pereţi şi mobilă vopsită, aplicând bicarbonat de sodiu pe un burete umed şi frecând delicat. Ştergeţi cu o cârpă moale şi uscată.
21. Curăţaţi perdelele de dus
Curăţaţi şi dezodorizaţi perdeaua din vinil de la cabina de dus, presărând direct bicarbonat pe un burete umed sau pe o perie. Frecaţi perdeaua de dus şi apoi clătiţi. Lăsaţi-o să se usuce atârnată.
22. Daţi-i mai multă putere detergentului lichid de rufe.
Oferiţi extra-curăţare adăugând rufelor dvs o jumătate de ceaşcă de bicarbonat pentru a face detergentul lichid de rufe să acţioneze mai puternic. Un echilibru mai bun al pH-ului apei va face hainele mai curate, mai proaspete şi mai luminoase. Sau puteţi adaugă o jumătate de ceaşcă de bicarbonat la ciclul de clătire al maşinii pentru cearşafuri şi prosoape mai proaspete, sau pentru a neutraliza mirosurile hainelor cu care mergeţi la sala sau în care munciţi în grădina.
23. Curăţaţi şi împrospătaţi echipamentele sportive
Folosiţi o soluţie de bicarbonat (4 linguri de bicarbonat într-un litru de apă caldă) pentru a curată şi dezodoriză echipamentele sportive îmbâcsite de mirosuri. Presăraţi bicarbonat de sodiu în husele croselor de golf şi în genţile în care va ţineţi echipamentele de sport pentru a elimina mirosurile şi pentru a curată părţile metalice (fără a le zgâria!) cu o pastă din bicarbonat de sodiu (3 părţi bicarbonat, o parte apă) şi o perie. Clătiţi bine.
24. Înlăturaţi petele de ulei şi grăsime
Folosiţi bicarbonat pentru a curată urmele de ulei şi grăsime din garaj sau de pe aleea de intrare. Presăraţi bicarbonat pe pată şi frecaţi cu o perie.
25. Curăţaţi bateriile
Bicarbonatul de sodiu poate fi folosit pentru a înlătura urmele de coroziune lăsate de acidul de baterie în autoturism, maşină de tuns iarbă, etc, pentru că este un alcalin slab. Asiguraţi-va că aţi deconectat terminalele bateriei înainte de a curată. Faceţi o pastă din 3 părţi bicarbonat şi o parte apă şi aplicaţi cu o cârpă umedă pentru a elimina coroziunea de pe terminalul bateriei. După ce aţi curăţat şi reconectat terminalele bateriilor, ştergeţi-le cu vaselină pentru a preveni o viitoare coroziune. Va sfătuim să fiţi foarte atenţi când lucraţi cu baterii – conţin un acid foarte puternic.
26. O maşină curată
Folosiţi bicarbonatde sodiu pentru a curată farurile, părţile cromate, ferestrele, cauciucurile, husele de vinyl şi covorasele de cauciuc ale maşinii, fără a va face griji în legătură cu zgârieturi nedorite. Folosiţi o soluţie de bicarbonat dintr-un sfert de ceaşcă de bicarbonat şi un litru de apă. Aplicaţi cu un burete sau cu o cârpă umedă pentru a înlătura murdăria adunată la drum, răşini de la copaci, insecte şi smoală. Pentru petele încăpăţânate folosiţi bicarbonat presărat pe un burete umed sau o perie moale. Eliminaţi mirosurile presărând bicarbonat direct pe pată pe ţesătură huseelor sau pe carpete. Aşteptaţi 15 minute (sau mai mult pentru mirosurile persistente) apoi aspiraţi bicarbonatul.
Dezodorizare
27. Împrospătaţi- va frigiderul
Aşezaţi în fundul frigiderului o cutie deschisă cu bicarbonat pentru a neutraliza mirosurile.
28. Scăpaţi de mirosul coşului de gunoi şi al tomberoanelor cu reciclabile
Presăraţi bicarbonat pe fundul găleţii de gunoi pentru a ţine la respect mirosurile. Curăţaţi containerul pentru materiale reciclabile periodic, presărând bicarbonat pe un burete umed. Curăţaţi şi clătiţi. De asemenea, presăraţi puţin bicarbonat deasupra pe măsură ce adăugaţi materiale reciclabile în container.
29. Odorizaţi scurgerile şi recipientele pentru gunoi.
Pentru a elimina mirosurile din chiuvetă, din scurgeri şi din tomberoanele de gunoi şi pentru a împiedică mirosurile persistente să revină, turnaţi o jumătate de ceaşcă de bicarbonat în timp ce curge apă caldă – va neutraliza atât mirosurile acide cât şi pe cele bazice de pe scurgere. (Această e o metodă bună de a scapă de bicarbonatul care a fost folosit la reîmprospătare aerului din frigider)
30. Scoateţi mirosurile şi murdăria din maşină de spălat de vase
Folosiţi bicarbonatul pentru a scoate mirosurile înainte de a porni programul maşinii de spălat vasele şi apoi că un agent de curăţare blând în timpul ciclului de spălare.
31. Scoateţi mirosurile din cutiile pentru depozitat mâncarea
Între utilizări, plasaţi un recipient cu bicarbonat de sodiu în cutiile pentru pacheţel ale fiecărui membru al familiei pentru a absorbi mirosurile persistente.
32. Scoateţi mirosurile din covoare
Presăraţi liber bicarbonat de sodiu pe covor. Lăsaţi să stea peste noapte sau cât de mult posibil (cu cât îl lăsaţi mai mult, cu atât funcţionează mai eficient). Măturaţi cantităţile mai mari de bicarbonat, apoi aspiraţi restul (notaţi faptul că sacul aspiratorului va deveni plin şi greu). Un bonus suplimentar: veţi curată şi aspiratorul de mirosuri.
33. Împrospătarea şifonierelor
Plasaţi o cutie cu bicarbonat pe un raft al sifonieruliui pentru a menţine aerul proaspăt înăuntru şi a-l feri de mirosuri.
34. Îndepărtaţi mirosurile de pe obiectele folosite pentru animalele de casă
Puneţi pe fundul litierei pentru pisica bicarbonat, apoi turnaţi deasupra nisipul obişnuit. Pentru a împrospăta între două schimbări ale nisipului, presatati deasupra litierei bicarbonat, după ce aţi înlăturat resturile pisicii. Eliminaţi mirosurile din aşternutul pisicii presărând liber bicarbonat, aşteptaţi 15 minute (sau mai mult pentru mirosuri puternice), apoi aspiraţi.
35. Eliminaţi mirosurile dim tenişi
Preveniţi accentuarea mirosurilor din încălţămintea de sport presărând bicarbonat în ei între utilizări. Scuturaţi –i înainte de a-i încălţa.
36. Împrospătaţi animalele de plus
Menţineţi jucăriile de plus curate şi plăcut mirositoare facanmdu-le un dus uscat cu bicarbonat atunci când nu le folosiţi. Presăraţi bicarbonat pe ele şi lăsaţi să stea 15 minute înainte de a-l peria sau aspiră.
Diverse
37. Rezolvaţi toate necesităţile pentru e excursie cu cortul
Bicarbonatul este un “must-have” pentru următoarea excursie cu cortul. Poate spală vasele, poate curată oalele, poate deveni săpun de mâini, deodorant, pastă de dinţi, extinctor, şi mai are încă multe utilizări.
38. Extinctor
Bicaronatul de sodiu poate ajută în fazele incipiente ale incendiilor domestice izbucnite datorită grăsimii sau circuitelor electrice, pentru că atunci când bicarbonatul este încălzit, emană dioxid de carbon, care ajută la potolirea flăcărilor. Pentru micile focuri izbucnite în zona de gătit (tigăi, grătare, cuptoare) opriţi gazul sau curentul electric dacă puteţi face asta în siguranţă. Daţi-va înapoi şi aruncaţi la baza flăcării câţiva pumni de bicarbonat pentru a domoli flăcările – şi chemaţi pompierii doar că să fiţi siguri.
39. Îngrijire pentru sistemul septic
Folosirea regulată a bicarbonatului în ţevile de scurgere le poate menţine pe acestea în stare bună de funcţionare, fără să se înfunde. O cană de bicarbonat pe săptămâna va ajută la menţinerea unui pH favorabil în rezervorul septic.
40. Curăţaţi fructele şi legumele
Bicarbonatul de sodiu este metodă cea mai sigură şi eficientă pentru a înlătura murdăria şi reziduurile de pe fructele şi legumele proaspete. Presăraţi un pic pe un burete umed curat, frecaţi şi clătiţi. Iată încă o modalitate de a va curată legumele.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii
- fara nume 18 Jun, 2019 13:54 Masajul uscat cu bicarbonat scoate spiritele bolilor ce se ataseaza invizibil de degetele picioarelor si se prind de gambe exact cum se prinde vita de vie de spalier. Masandu-te simti cum se destind degetele chircite, se indreapta, daca ai auz al sufletului auzi si cum pocnesc pt ca se rup acei "carcei" nevazuti, dar trebuie repetat constiincios pt ca cine e cuibarit nu vrea sa ramana fara cuib, doar " a muncit" cand ne-a invadat nestiut. Asadar, oricare aveti degetele usor strambate sau cu mici protuberante .la incheieturi faceti-va masaj cu bicarbonat. Nu are cum sa strice, din contra, iar cei de varsta celei de a doua tinereti, faceti-va club de masaj, mai beti un ceiut, o inghetata de casa, un dus in gradina in aer liber intre perdele de vegetatie sau textile cu apa incalzita la soare... ce rasfat de vara!