Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:43 23 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Valu lui Traian Populaţia turcă, tradițiile ei și grija pentru menținerea intactă a obiceiurilor

ro

29 Apr, 2016 16:41 4838 Marime text
 
Actuală comună Valu lui Traian a luat naştere în 1925 prin unirea satelor tătăreşti Hasancea şi Omurcea. Turcii colonizaseră aceste teritorii în 1400, iar în 1850 se transformaseră în sate tătăreşti, construite în jurul geamiilor. Deşi la acest moment populaţia musulmană nu depăşeşte 10 procente din totalul de aproximativ 18.000 de locuitori, obiceiurile tătăreşti au fost păstrate cu sfinţenie, atât prin grija administraţiei publice locale cât şi prin cea a reprezentanţilor etniei.
 
Cele mai relevante aspecte ale conservării tradiţiilor sunt :
 
-           Organizarea «Kureşului tătăresc» în fiecare an, pe 1 mai, Valu lui Traian fiind comună care da startul luptelor tătăreşti din judeţ. În timpurile străvechi, încă de acum 5000 de ani, tătarii organizau astfel de lupte în stradă, când se întorceau de la nunţi sau alte evenimente. Într-o perioada au fost asociate cu olimpiadele sportive, cuprinzând şi probe de călărie şi tras cu arcul. Acum ele se desfăşoară într-un cadru organizat, primăria asigurând atât asistenţă medicală pentru luptători cât şi scenă şi întreagă organizare a evenimentului, alături de UDTTMR. Luptele se desfăşoară pe două categorii de vârstă (15-18 ani şi 18-22 de ani – pelivanii). La finalul luptei, primarul şi reprezentanţii UDTTMR oferă câştigătorului dintre pelivani un batal, iar câştigătorul celor mai tineri revendică steagul.
 
-           Organizarea zilei lui Memedemin Iasar în fiecare an, în luna decembrie, când întreagă comunitate este invitată să participe la celebrarea zilei marelui profet mahomedan.
 
-           Organizarea « Zilei tătarilor » în fiecare an în luna octombrie, când generaţia tânăra turco-tătară are ocazia de a prezenţa dansuri şi obiceiuri tradiţionale la căminul cultural din comună.
 
-           În componentă Consiliului Local se află şi trei consilieri de etnie tătară, iar din efectivul primăriei fac parte nu mai puţin de 5 tătari.
 
-           În localitate au fost construite/ renovate două cimitire musulmane şi trei geamii, minaretele acestora fiind printre cele mai înalte din judeţ. Geamiile sunt modernizate şi extinse anual din fonduri de la bugetul local. Anul acesta se înfiinţează două noi cimitire şi o camera mortuară şi se desfăşoară, că în fiecare an, acţiuni de curăţare şi întreţinere atât a geamiilor şi curţilor aferente acestora, cât şi a cimitirelor.
 
-           În decursul ultimilor 10 ani, la iniţiativa primarului au fost legate două înfrăţiri cu localităţi din Turcia, aceste înfrăţiri având că scop tocmai conservarea tradiţiilor turco-tătăreşti şi menţinerea conexiunii dintre cele două culturi.

 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii