Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:58 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Vernisajul expoziției de obiecte sacre „Tezaur – Episcopia Tulcii”, organizat la Alba Iulia

ro

18 Feb, 2018 16:04 2366 Marime text
La Museikon în Alba Iulia a avut loc vineri, 16 februarie, vernisajul expoziției de obiecte sacre „Tezaur – Episcopia Tulcii”, organizată în parteneriat de Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia și Muzeul Național Brukenthal din Sibiu, informează Basilica.ro

Evenimentul s-a bucurat de prezența Înaltpreasfințitului Părinte Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, și a Preasfințitului Părinte Visarion, Episcopul Tulcii. În deschiderea evenimentului, Gabriel Rustoiu, directorul Muzeului Unirii, a urat bun venit tuturor și a oferit cuvântul Părintelui Arhiepiscop Irineu care a vorbit despre „importanța patrimoniului sacru pentru afirmarea identității noastre”.
 

„De câte ori mă aflu într-un muzeu bisericesc sau în faţa unei colecţii de artă sacră, mă gândesc cu bucurie la nobleţea poporului nostru care descinde din daco-romani şi care are o vieţuire neîntreruptă pe pământul vechii Dacii. Acest popor n-a încetat a dăinui chiar în epoca năvălirilor barbare, iubind cu ardoare pe Hristos-Mântuitorul şi spaţiul autohton. Avem multe dovezi arheologice, filologice şi istorice, care ne conving că suntem locuitori stabili pe acest pământ străbun”.

 
El a evidenţiat că „într-un mod asemănător, obiectele din patrimoniul nostru creştin ne arată că noi, românii, suntem creştini din vremuri străvechi”.
 
În continuare a luat cuvântul Părintele Episcop Visarion care a subliniat în mesajul său importanța istorică a Eparhiei pe care o păstorește, precum şi a tezaurului ei.
 

„Aceste artefacte care probează în timp credința, speranța și dragostea făuritorilor, dar și a donatorilor lor, constituie astăzi un reper cultural și artistic ce se cere apreciat la justa lui valoare, dar și un imbold pentru contemporani în prețuirea trecutului și valorificarea lui pentru prezent ca și pentru viitor”.

 
Mai departe au luat cuvântul Ana Dumitran, muzeograf coordonator al Museikon, și Alexandru Chituță, muzeograf în cadrul Muzeului Brukenthal, care au făcut câteva aprecieri de ordin istoric și artistic pe marginea obiectelor prezentate în expoziție. Cuvântul de salut și de felicitare din partea oficialităților județene a fost transmis de către domnul Dumitru Fulea, vicepreședintele Consiliului Județean Alba.
 
Această expoziție aduce în fața publicului vizitator un remarcabil fond de obiecte bisericești reprezentative pentru trei secole (XVIII, XIX, XX), dar și pentru aria culturală și confesională a Dobrogei de Nord. Acest spațiu milenar unde se găsesc cetăți getice, romane și bizantine, un amestec de civilizații într-o sinteză unică, în care trăsături culturale occidentale conviețuiesc cu cele balcanice și orientale.

Sursa: Basilica.ro
Sursa foto: Arhiepiscopia Alba Iuliei
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii