Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:03 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

UPDATE. Cum se calculează în România cursul CHF faţă de leu Francul elvețian a depășit pragul de 5 lei

ro

15 Jan, 2015 12:37 3124 Marime text
Francul elvețian a trecut, azi, brusc de pragul de 5 lei pe piața valutară la mai multe bănci comerciale, chiar dacă în ultimele luni valora puțin peste 3,7 lei la cursul anunțat de BNR. Fluctuația de peste un leu pe piața valutară din România ar putea să-i afecteze cel mai mult și în primul rând pe românii care au contractate credite în această monedă dar au venituri obținute în lei. Aproximativ 5% dintre cei care au credite în România au împrumuturile luate în frnci elvețieni. Diferența de curs valutar a rezultat în urma renunțării de Banca Națională a Elveției la cursul stabilit de 1,2 franci pentru un euro.  
Sursa text: romanialibera.ro
sursa foto: alba24.ro 

UPDATE 

Potrivit stirileprotv.ro, pe site-ul Bancpost, cursul anuntat azi, 15 ianuarie, pentru francul elvetian este de 6,5 lei la vanzare si 3,5 la cumparare. De asemenea, Leumi Bank are pe site un curs de 5,055 lei la vanzare si 3,704 la cumparare iar Banca Transilvania prezinta un curs valutar spot pentru francul elvetian de 5,2 lei la vanzare.Si asta cu toate ca BNR anuntase pentru ziua de 14 un curs de 3,7415 pentru un franc elvetian. Cursul pentru 15 ianuarie urmeaza sa fie anuntat la ora 13:00. Explicatia ar putea tine de o decizie a Bancii Nationale a Elvetiei, care a decis sa renunte la legatura dintre francul elvetian si euro. In 2011, Banca a impus un curs minimi de 1,2 CHF pentru 1 euro pentru a preveni recesiunea si deflatia. Potrivit Financial Times, decizia a dus la o crestere subita a monedei elvetiene, care s-a apreciat cu 27de procente in raport cu euro, dar si cu dolarul. Presiunea pentru renuntarea la plafonul de schimb valutar a crescut in ultimele luni, in conditiile in care speculatiile potrivit carora Banca Centrala Europeana va incepe un program de achizitii de obligatiuni a dus la deprecierea monedei euro. De asemenea, banca centrala elvetiana a scazut rata dobanzii la depozitele la vedere de la -0,25% la -0,75%. 

UPDATE, ora 20.46

Zeci de persoane protestează în față la BNR din cauza creșterii francului elvețian.

UPDATE, ora 22.58

Foarte puţină lume ştie cum se calculează în România cursul francului faţă de leu. Potrivit zf.ro, la Bucureşti, se cotează în fiecare zi în funcţie de cerere şi ofertă cursul leu-euro, iar cursul leu-franc nu se stabileşte prin cerere şi ofertă ci prin cotaţia de pe plan internaţional între euro şi franc. Dacă pe plan internaţional francul creşte faţă de euro, iar la Bucureşti euro este stabil, atunci şi cursul franc/leu creşte.


Având în vedere modalitatea de stabilire la Bucureşti a cursului leu/franc, modalitate care este folosită şi pentru toate celelalte valute, inclusiv pentru dolar, BNR nu are cum să intervină „să aprecieze" sau „să deprecieze" francul faţă de leu.

 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii