Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:43 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Victor Negrescu - ”România și Franța își propun ca Uniunea Europeană să pună în prim plan cetățeanul“

ro

25 May, 2018 21:56 1521 Marime text

Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, a efectuat, în perioada 24 – 25 mai 2018, o vizită la Paris, care a inclus întrevederi cu ministrul francez însărcinat cu Afacerile Europene, Nathalie Loiseau, consilierul prezidențial pentru Europa și G20, Clément Beaune, secretarul general din cadrul Secretariatului General pentru Afaceri Europene, Sandrine Gaudin, respectiv cu secretarul general pentru consultări cetățenești, Arnaud Magnier.

Vizita se înscrie în linia demersurilor ministrului delegat pentru Afaceri Europene de consolidare a dialogului și cooperării cu statele membre în domeniul afacerilor europene, în vederea unei promovări eficiente a intereselor comune la nivelul Uniunii Europene, în contextul dezbaterii asupra viitorului proiectului comunitar și a pregătirilor pentru preluarea de către România a Președinției Consiliului Uniunii Europene, în prima jumătate a anului 2019.

În cadrul discuţiilor au fost abordate și alte subiecte în raport cu agenda europeană curentă, precum Cadrul Financiar Multianual 2021-2027, Brexit, securitatea internă a Uniunii Europene și funcționarea spațiului Schengen, aderarea României la Schengen, respectiv politica de extindere a Uniunii Europene.
 

„Am subliniat dorința de a consolida caracterul special al relațiilor dintre Franța și România, țări unite prin legături istorice, culturale și lingvistice foarte puternice și care împărășesc o viziune comună asupra unei Uniuni Europene care să răspundă așteptărilor cetățenilor săi. Consolidarea coeziunii economice, sociale și teritoriale se numără printre obiectivele noastre comune, cu scopul de a promova o dezvoltare armonioasă pe întreg teritoriul Uniunii Europene. Contăm în acest sens pe un dialog aprofundat cu Franța, astfel încât să folosim în mod pragmatic și eficient potențialul cooperării inclusiv din perspectiva mandatului pe care-l vom exercita la Președinția Consiliului Uniunii Europene și lucrăm deja cu partenerii francezi pentru creşterea capacităţii administrative în domeniul afacerilor europene, obiectivul nostru fiind acela de a construi un corp de elită la nivelul administraţiei publice centrale“, a declarat Victor Negrescu.


În egală măsură, consultările au prilejuit și discuții despre dialogurile cu cetățenii cu privire la viitorul Uniunii Europene, care au loc în această perioadă în mai multe state membre, în urma unei inițiative a Franței. În România, „Consultările cetățenești pentru viitorul Uniunii Europene“ au fost lansate la 9 mai 2018 și se desfășoară sub îndrumarea ministrului delegat pentru Afaceri Europene.

„Acest proces reprezintă o oportunitate pentru îndeplinirea obiectivelor țării noastre în plan european, urmărind punerea în valoare și consolidarea rolului României în susținerea dezvoltării proiectului european, dar are și o importanță aparte din perspectiva Summit-ului de la Sibiu, din 9 mai 2019, prilej cu care liderii europeni vor face un bilanț al procesului de reflecție privind viitorul Uniunii Europene și vor discuta viitoarea Agendă Strategică a Uniunii Europene. De altfel, românii sunt printre cei mai optimişti în privinţa viitorului Uniunii Europene, 52% dintre cetățeni considerând că lucrurile merg într-o direcție bună, în timp ce media europeană este de 32%, conform celui mai recent sondaj Eurobarometru. Aceste consultări cetățenești au tocmai menirea de a reapropia politicile europene de cetățenii pe care ar trebui să-i reprezinte, acordând tuturor șansa de a contribui la remodelarea Uniunii“, a subliniat Victor Negrescu.


În marja vizitei, oficialul român a participat la o întâlnire cu reprezentanții comunității românești din Franța și la un dialog pe teme europene cu elevii și profesorii Liceului „Victor Duruy“ din Paris.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii