Virgil Coman nu a mai apucat să-și lanseze cartea. A rămas împachetată din tipografie. Detalii emoționante
Virgil Coman nu a mai apucat să-și lanseze cartea. A rămas împachetată din tipografie. Detalii emoționante
09 Aug, 2016 16:55
ZIUA de Constanta
8074
Marime text
Puternică lovitură. Virgil Coman, directorul Serviciului Județean al Arhivelor Naționale Constanța, a murit, în seara zile de 5 august, în timp ce participa la o lansare de carte. Avea doar 43 de ani.
Numai că puțini sunt cei care știu că Virgil Coman avea cartea lui, împachetată din tipografie, gata să fi fost lansată și prezentată publicului avid de informații pentru că era un maestru al arhivelor.
Cartea lui intitulată ”Aromânii și meglonoromânii din Banat (1945-1951). Demografie, societate, izvoare”, scoasă la Editura Etnologică, București, zilele trecute, urma să fie lansată în județul Timiș, acolo unde se află o comunitate mică de meglenoromâni.
Deși avea posibilitatea să-și lanseze cartea, undeva într-un mediu academic sau într-o mare sală de bibliotecă a preferat să pregătească plecarea în județul Timiș, acolo unde știa că toți din localitatea respectivă sunt meglenoromâni și sunt foarte interesați de originile lor.
Coman ar fi trebuit ca de ieri să plece în concediu de odihnă pentru a-și lansa cartea. Nu a mai apucat.
Pachetele cu cărțile lui au fost trimise familiei îndurerate.
Cum au ajuns meglenoromânii în Timiș
Potrivit wikipedia, în 1940, România a fost nevoită să cedeze Cadrilaterul Bulgariei, ceea ce a adus după sine un schimb de populație obligatoriu între românii de acolo și bulgarii din Dobrogea.
Procesul n-a fost lipsit de vicisitudini și suferințe. Meglenoromânii au fost așezați mai întâi provizoriu în diferite sate din județele Ialomița și Constanța, apoi adunați mai ales în comuna Cerna din județul Tulcea. Împroprietărirea lor se desfășura greoi, fiind îngreunată în 1941 și de intrarea țării în război. Împroprietărirea nu s-a realizat complet nici în 1945, în ciuda reformei agrare de atunci. De aceea, din cele circa 400 de familii din Cerna, 57 s-au mutat în 1946 în județul Timiș, în locul unor șvabi bănățeni care emigraseră. A urmat regimul comunist, care a pus capăt aproape total modului de viață tradițional al meglenoromânilor.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii
- Dumitru Piceava 09 Aug, 2016 17:48 Regrete profunde pentru incetarea prematură din viată a istoricului Virgil Coman. Sustin acordarea, post-mortem, a titlului de cetătean de onoare al Constantei istoricului si omului de suflet care a fost Virgil Coman. Dumitru Piceava