Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
22:24 26 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Votul prin corespondenţă a trecut de comisie, însă a fost ciuntit de social-democrați

ro

27 Oct, 2015 19:46 1757 Marime text
Legea votului prin corespondență a fost aprobată cu amendamente de Comisia de Cod Electoral cu 14 voturi ”pentru” și 1 împotrivă a lui Marton Arpad de la UDMR. 
Preşedintele Comisiei, Gabriel Vlase, a spus că proiectul de lege privind votul prin corespondenţă va fi unul pilot, iar votul prin corespondenţă se va aplica deocamdată doar la alegerile pentru Camera Deputaţilor şi Senat, urmând ca, "în funcţie de ce se întâmplă în toamna anului viitor, când vor fi alegeri parlamentare, să se aplice acest vot şi pentru alte tipuri de alegeri”.

El a arătat că "pentru prezidenţiale sunt nişte particularităţi şi mai avem până în 2019, este un proiect pilot, până atunci vedem ce se întâmplă. Nu este că nu vrem să facem, dar am considerat că vrem să vedem ce se întâmplă în toamna lui 2016, când votul prin corespondenţă va fi aplicat la parlamentare".
 
În timp ce social democrații au ținut cu dinții ca proiectul de lege să se aplice doar pentru alegerile parlamentare, UDMR dorea ca acest tip de vot să fie valabil doar pentru scrutinul prezidenţial.
 
Membrii Comisiei de cod electoral au stabilit şi eliminarea posibilităţii înscrierii online în Registrul electoral pentru exercitarea votului prin corespondenţă. Deputatul PNL Mihai Voicu a criticat această eliminare, arătând că „înregistrarea online este marele hatâr, este esenţa proiectului”. Membrii comisiei de cod electoral au mai stabilit, tot la propunerea PSD, că va fi interzisă divulgarea secretului votului sub sancţiunea legii penale şi că exercitarea votului prin corespodenţă este personală, iar exercitarea votului prin corespondenţă în numele altei persoane va fi interzisă sub sancţiunea legii penale.
 
Săptămâna trecută, liderul UDMR Kelemen Hunor a anunţat că intenţionează să atace legea votului prin corespondenţă la Curtea Constituţională şi că va discuta inclusiv cu formaţiunea lui Călin Popescu Tăriceanu în acest sens, având în vedere că partidul nu are suficiente semnături pentru a depune contestaţia. UDMR a acuzat că forma adoptată de Senat nu garantează secretul votului prevăzut de Constituţie.


sursa foto: jurnalistii.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii