Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:04 28 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Weekendul începe cu vreme frumoasă, dar se încheie cu ploi în toată ţara - Vezi prognoza meteo

ro

23 Jul, 2011 01:40 1436 Marime text

Sâmbătă, ploile nu prea mai ratează nicio zonă a ţării, ba chiar vorbim din nou de averse torenţiale şi de furtuni. Maximele nu o pornesc prea puternic în sus, aşa că vârfurile termice nu vor sălta peste 31-32 de grade. În primele două zile ale săptămânii viitoare vremea va fi ploioasă în nord, centru şi sud-vest şi maxime ceva mai mari în sud-estul Munteniei, unde soarele va fi activ.

Vremea continuă şi sâmbătă fără excese termice. Vom avea din nou parte de valori plăcute, între 24 şi cel mult 32 de grade, dar ploile nu lipsesc. Se adună în special după masă în vestul şi sud-vestul ţării, ca şi la munte. Dar, aşa cum am văzut, ploile de vară nu vin singure, ci cu vânt şi descărcări electrice, iar ploile de duminică nu vor face excepţie. Ba mai mult, grindina nu este nici ea exclusă. În rest însă, soarele e destul de activ, norii sunt puţini, iar ploile abia dacă se arată.

Bucureştenii sunt răsfăţaţi de vreme. Maxima nu depăşeşte 31 de grade, iar ploile ocolesc Capitala cu tot alaiul de rafale de vânt şi descărcări electrice. Presiunea atemosferică este astăzi mult sub ce ar fi normal, ba mai mult, scade la 747 mm coloană de mercur, ceea ce înseamnă o zi destul de grea pentru cei meteosensibili.

Ziua a început promiţător la munte. Dar sâmbătă vremea bună de dimineaţă este înşelătoare, pentru că după masă norii pun stăpânire pe zona montană şi aduc averse sănătoase, cu fulgere, tunete şi furtuni. Ploile vor fi însemnate cantitativ, iar grindina va bifa şi ea aspectul instabil al vremii. Dar temperatura aerului mai adaugă un grad două faţă de ieri, grade pe care le va pierde mâine la amiază, când din nou ploile vor fi prezente în toate masivele, cu tot alaiul de fenomene electrice şi vijelii.

Turiştii de la malul mării apucă să prindă câteva ore de soare pe plajă. Dar spre seară şi la noapte mai ales, aversele vor cuceri litoralul, iar vântul se va înteţi şi el. Va ploua torenţial, iar meteorologii spun că ar putea să cadă chiar şi grindină. Şi, parcă special pentru a ajuta turiştii să se despartă fără prea mari păreri de rău de litoral, săptămâna se va încheia cu nori şi averse, cu vânt şi descărcări electrice, adică exact acele fenomene pe care nu şi le doreşte nimeni într-un sejur la mare, mai ales că se va şi răcori.

Soarele va fi destul de activ dimineaţă în interiorul arcului carpatic. După masă însă se retrage şi lasă norii să aducă ploi torenţiale îmai ales în vestul ţării. Maximele sunt însă agreabile, cu valori între 26 de grade în Baia Mare şi Cluj şi 29 la Timişoara. Spre sud, e mai cald o idee, iar ploile nu sunt prea active. Se arată mai mult prin vestul Olteniei şi înspre munte, dar maximele ating 30 de grade la Drobeta şi Craiova, ca şi în Buzău, şi 32 de grade în Lunca Dunării, la Giurgiu.

Vremea e frumoasă şi fără exagerări termice în Dobrogea, iar pe cer abia spre seară îşi fac drum nori aducători de ploaie. Până atunci însă, mercurul apucă să urce la 29 de grade la Constanţa şi 30 a Tulcea. Moldova are parte de soare mai ales dimineaţa, dar spre vest şi înspre munte amiaza adună tot mai mulţi nori din care nu ar fi exclus să cadă averse. Maximele însă urcă destul de mult, de la 24 de grade la Suceava la 30 în sud.

Încheiem această săptămână cu ploi în averse, cu descărcări electrice şi răbufniri ale vântului în mai toată ţara. Ceva mai ferite de aceste capricii ale vremii vor fi estul şi sudestuş ţării. Maximele sunt însă în continuare motiv de bucurie, pentru că nu exagerează, aşa că amiaza ne va aduce între 20-21 de grade în nordul Moldovei şi estul Transilvaniei şi 30-31 în Lunca Dunării.

Bucureştenii au parte duminică de cer mai degrabă înnorat, dar mai ales seara se vor reporni ploile, aşa cum le ştim, cu vânt şi descărcări electrice. Maxima însă va fi agreabilă, de 30 de grade.

Luni ploile se vor muta spre sud-vest, centru şi nord, cu toată pleiada de fenomene asociate: rafale de vânt şi fulgere şi tunete. Maximele cresc însă uşor în sudest şi est, unde iese soarele. Vom avea, aşadar luni parte de valori termice între 22 de grade în depresiunile transilvănene şi 32, poate chiar 33 ân sudul extrem al Munteniei.

Amiaza de luni însă nu aduce în Bucureşti mai mult de 30-31 de grade, dar norii vor întuneca temporar cerul şi ploile nu vor lipsi, chiar dacă nu vor da nota întregii zile.

Sursa: Realitatea.net

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii