Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:36 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

WWF România Ministerul Mediului propune împușcarea a peste o mie de animale sălbatice strict protejate

ro

28 Sep, 2016 17:02 6254 Marime text
România are "un sistem de raportare și administrare în care vânătorii numără, gestionează, împușcă și fac profit de pe urma animalelor sălbatice", situație care "va genera erori grave", consideră reprezentanții organizației de mediu WWF-România, conform Agerpres.
 
Aceștia sunt nemulțumiți de Ordinul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP) aflat în dezbatere publică până pe 30 septembrie, referitor la cotele de vânătoare pentru urși, lupi și pisici sălbatice, act normativ care prevede împușcarea a 552 de urși, 657 de lupi și 482 de pisici sălbatice.
 
Potrivit unui comunicat al WWF-România, postat astăzi pe pagina de Internet a organizației, cotele sunt propuse în condițiile în care ministerul acceptă parțial argumentarea unui studiu de specialitate realizat de către un colectiv al Facultății Transilvania din Brașov.
 

"Același studiu nu mai este considerat valabil când vine vorba de stabilirea cotelor pentru râs, deși nu se oferă vreo explicație în acest sens. Mai mult, deși 6 din 9 experți din grupul consultativ pe carnivore mari au contestat studiul pe care se bazează hotărârea și au cerut refacerea lui, opiniile lor au fost ignorate (...) Vânătoarea va fi singura alternativă de control a conflictului dintre om și animalele sălbatice, dacă Ordinul ministerial aflat în dezbatere publică până vineri, 30 septembrie va trece mai departe. Și asta în condițiile în care cotele stabilite de autorități se bazează pe un studiu care propune împușcarea a 68 de râși și 474 de pisici sălbatice, fără să existe înregistrate pagube cauzate de aceste specii. Autoritățile nu propun nicio alternativă la vânătoare, cum ar fi implementarea de măsuri de prevenire a conflictelor cu animalele sălbatice, câini la stână, garduri electrice, repelente etc. Nici măcar sistemul de compensații, existent în acest moment, nu funcționează eficient", se notează în comunicatul WWF-România, citat de Agerpres.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii